O Κάμερον έχει ήδη δηλώσει πως το διαμάντι «δεν θα κουνήσει» από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Προσφυγή με την οποία ζητείται από τη βρετανική μοναρχία να επιστρέψει το Κοχ-ι-Νουρ, το θρυλικό διαμάντι που απέκτησε από την ινδική υποήπειρο στη διάρκεια της αποικιοκρατίας, πρόκειται να εξετάσει αύριο, Πέμπτη, η πακιστανική δικαιοσύνη.
Η πέτρα αυτή των 105,6 καρατίων, την οποία διεκδικούν πολλές χώρες, κοσμεί ένα στέμμα το οποίο είχε φορέσει για τελευταία φορά το 1953 η εκλιπούσα βασιλομήτωρ Ελισάβετ για τη στέψη της σημερινής βασίλισσας Ελισάβετ Β'.
Στη βρετανική δυναστεία το Κοχ-ι-Νουρ (το όνομα του σημαίνει Βουνό του Φωτός) κόσμησε μόνο γυναίκες, διότι έχει τη φήμη ότι φέρνει δυστυχία στους άνδρες λόγω της ιστορίας του, που είναι βαμμένη στο αίμα - το διαμάντι άλλαζε χέρια με μάχες και λεηλασίες, αλλά και ίντριγκες και βασανιστήρια.
Προερχόμενο από τα ορυχεία Γκολκόντα στη νότια Ινδία, το διαμάντι βρέθηκε στην ιδιοκτησία μογγόλων πριγκίπων, περσών πολεμιστών, αφγανών μοναρχών και μαχαραγιάδων του Παντζάμπ. Το 1849 στη Λαχόρη δόθηκε από τον νεαρό σιχ πρίγκιπα Ντουλίπ Σινγκ σε αντιπροσώπους της βασίλισσας Βικτωρίας, αυτοκράτειρας των Ινδιών, βάσει των όρων μιας συμφωνίας με την οποία επικυρώθηκε η κατάκτηση του Παντζάμπ.
Ο πολύτιμος λίθος εκτίθεται σήμερα στον Πύργο του Λονδίνου, με τα κοσμήματα του στέμματος.
Δικαστήριο της Λαχώρης, της πρωτεύουσας του πακιστανικού Παντζάμπ, πρόκειται να εξετάσει αύριο, Πέμπτη, την προσφυγή που κατατέθηκε από τον 76χρονο αγγλο-πακιστανό δικηγόρο και ζωγράφο Ικμπάλ Τζέφρι.
Ο Τζέφρι καλεί την βασίλισσα Ελισάβετ Β' να επιστρέψει το Κοχ-ι-Νουρ στο Πακιστάν, επιχειρηματολογώντας ότι το διαμάντι «ανήκε δικαιωματικά στην επαρχία του Παντζάμπ και οι Βρετανοί το αφαίρεσαν δια της βίας από τον τότε τοπικό διοικητή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Η οικειοποίησή του ήταν μια ατομική παράνομη πράξη, η οποία δεν δικαιολογείται από κανέναν νόμο και από καμιά ηθική. Μια αδικία είναι μια αδικία. Δεν γίνεται νόμιμη ούτε δίκαιη με το πέρασμα του χρόνου», υπογραμμίζει στην προσφυγή του.
Η Ινδία, αντίπαλος του Πακιστάν, έχει επίσης ζητήσει επανειλημμένα το διαμάντι αυτό, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί τμήμα της ιστορίας της και του πολιτισμού της. Προσωπικότητες της Ινδίας μετέβησαν έτσι στα τέλη του 2015 στο Λονδίνο για να εξετάσουν το ενδεχόμενο μιας προσφυγής στη δικαιοσύνη.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ήδη δηλώσει στο παρελθόν πως το διαμάντι «δεν θα κουνήσει» από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ήδη το 1976, ο πακιστανός πρωθυπουργός Ζουλφικάρ Άλι Μπούτο είχε ζητήσει μάταια από τον βρετανό ομόλογό του Τζέιμς Κάλαχαν την επιστροφή του Κοχ-ι-Νουρ στο Πακιστάν.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.