Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Καμπανάκι του ΟΗΕ για χιλιάδες ζωές που κινδυνεύουν από επιδημίες και ιούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκθεση του Οργανισμού απαιτεί άμεση δράση από τον ΠΟΥ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χρειάζεται επείγουσες μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθεί η δυνατότητά του να ανταποκρίνεται σε κρίσεις δημόσιας υγείας και εάν δεν αναλάβει αμέσως δράση, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει χιλιάδες ζωές, αναφέρει το προσχέδιο μιας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών.

Η έκθεση, που τιτλοφορείται «Προστατεύοντας την Ανθρωπότητα από Μελλοντικές Κρίσεις Υγείας», προστίθεται σε μια σειρά κειμένων που υπογράφουν ειδικοί σε θέματα διεθνούς δημόσιας υγείας και είναι ιδιαίτερα επικριτικά σε ό,τι αφορά τον τρόπο που αντέδρασε ο ΠΟΥ στην επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

«Αυτή μπορεί να είναι η τελευταία ευκαιρία για να εξασφαλιστεί ότι ο ΠΟΥ θα ενισχυθεί» ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα να αντιδρά αποτελεσματικά και άμεσα, προειδοποιεί το προσχέδιο της έκθεσης του ΟΗΕ, το οποίο δεν είναι ακόμη ολοκληρωμένο και δημοσιοποιήθηκε στο Διαδίκτυο.

«Ο υψηλός κίνδυνος μειζόνων κρίσεων δημόσιας υγείας έχει υποτιμηθεί ευρέως», ενώ το επίπεδο «προετοιμασίας της διεθνούς κοινότητας και των δυνατοτήτων της να αντιδράσει είναι ανησυχητικά ανεπαρκές», σύμφωνα με τους ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών που ανέλαβαν να εκπονήσουν μια μελέτη μετά την επιδημία του Έμπολα και τη διεθνή κρίση που προκάλεσε.

«Εάν ο ΠΟΥ δεν προχωρήσει σε επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, η επόμενη μείζων πανδημία θα προκαλέσει χιλιάδες θανάτους οι οποίοι θα μπορούσαν σε διαφορετική περίπτωση να προληφθούν», αναφέρεται στο κείμενο αυτό.

Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην αντίδραση στον ιό Ζίκα, ο οποίος μεταδίδεται μέσω των τσιμπημάτων κουνουπιών και κρούσματα του οποίου έχουν αναφερθεί σε 33 χώρες. Είναι πιθανό, αλλά όχι αποδεδειγμένο, ο Ζίκα να προκαλεί δυσμορφίες σε έμβρυα, όπως η μικροκεφαλία. Ο ΠΟΥ βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής λόγω της νέας κρίσης.

Ανώτερα στελέχη του ΠΟΥ είχαν υποσχεθεί ότι θα προχωρούσαν το συντομότερο σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθεί η δυνατότητα αντίδρασης του οργανισμού σε κρίσεις.

Μια εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γενεύη δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ο οργανισμός έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε «μεταρρυθμίσεις άμεσα» για να αναμορφωθεί η δυνατότητα του «για την αντιμετώπιση επειγουσών κρίσεων υγείας» και να προλαμβάνονται επιδημίες.

Εξάλλου, ο ΠΟΥ «αναγνωρίζει» ότι υπάρχει πρόβλημα στον τρόπο που αντιμετωπίζει διεθνείς κρίσεις υγείας. Πρόσθεσε ότι η εξάπλωση του ιού Ζίκα από τη Βραζιλία αποτέλεσε τον «καταλύτη» για την ανάληψη «άμεσης δράσης» στους κόλπους του ΠΟΥ, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.