Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

«Μπόνους» σε όσους έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης δίνει το νέο Ασφαλιστικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Μπόνους» (υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης μισθού και ασφαλιζόμενου εισοδήματος) δίνει σε όσους θα έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Τα «μπόνους», σύμφωνα με την Ημερησία, προκύπτουν από τους πίνακες που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συγκρίνοντας το νέο - προτεινόμενο σύστημα με τα ποσά των συντάξεων που θα χορηγούσαν τα Ταμεία στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10. Δηλαδή με όλες τις «περικοπές» σε βάθος χρόνου στις οποίες ήταν... αντίθετη η σημερινή κυβέρνηση.

Τα ποσοστά

Με βάση τους πίνακες, τα ποσοστά αναπλήρωσης των νέων συνταξιούχων θα είναι βελτιωμένα – αυξημένα, συνυπολογίζοντας την εθνική σύνταξη, για όσους θα έχουν ασφαλιστεί με μισθό ή εισόδημα έως 1.000 ευρώ τον μήνα για 15 έως 24, το πολύ, χρόνια. Τα ποσοστά αναπλήρωσης (αντιστοιχία ποσού σύνταξης σε σχέση με τον μισθό ή το εισόδημα):

• Ευνοούν δίνοντας επιπλέον έως 3 ποσοστιαίες μονάδες σε ασφαλιζόμενους μισθούς και εισοδήματα 700 ευρώ (66% αντί 63% για 15ετία, 69% αντί 66% για 18ετία, 71% αντί 69% για 21 έτη) και από 700 ευρώ – 1.000 ευρώ στην 15ετία, έως 800 ευρώ στην 18ετία.

• Οριακά (επιπλέον 1 ποσοστιαία μονάδα) βελτιώνουν τα ποσοστά αναπλήρωσης των «χαμηλόμισθων» από τα 21 – 24 χρόνια.

• Δεν αλλάζουν τίποτα σε εισοδήματα από 1.000 ευρώ – 2.000 ευρώ για χρόνο ασφάλισης από 27 έτη – 30 έτη και οριακά βελτιώνονται για μεγαλύτερους μισθούς και εισοδήματα με τους ίδιους χρόνους ασφάλισης.

Η πριμοδότηση

Ιδιαίτερα πριμοδοτείται η σύνταξη στα 30 έτη των χαμηλόμισθων καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης είναι 80% για μισθό 700 ευρώ και πέφτει στο 41% για μισθό 2.500 ευρώ και στο 36% για μισθό ή εισόδημα 3.500 ευρώ.

Στελέχη των Ταμείων παρατηρούν ότι η εσωτερική αυτή «αναδιανομή» εισοδήματος, ως ένα βαθμό «υπακούει» στην αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, αλλά, στις περιπτώσεις υψηλότερων μισθών και περισσότερων ετών ασφάλισης προκύπτουν αδικίες...

Για τον λόγο αυτό, εκτιμούν τα ίδια στελέχη, ότι το υπουργείο δεν δημοσιοποίησε αντίστοιχα παραδείγματα για ασφαλισμένους που συμπληρώνουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης (υπάρχουν σημαντικές μειώσεις καθώς ανατρέπεται η ανταποδοτική σχέση εισφορών - παροχών). Η πριμοδότηση αυτή αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς οι οποίοι θεωρούν, επιπλέον, ότι κακώς η κυβέρνηση ενσωματώνει στην εθνική σύνταξη το χορηγούμενο με... εισοδηματικά κριτήρια ΕΚΑΣ.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.