Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Αλλαγές, συναντήσεις, διαβουλεύσεις και αντιδράσεις επί του νομοσχεδίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε νέα 48ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ

Εκτός υπηρεσίας την Τετάρτη και την Πέμπτη 27 και 28 Ιανουαρίου.

Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν στις 27 και 28 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι στο ΝΑΤ, με αιχμή το Ασφαλιστικό. Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου θα συνεδριάσεις στις 11 το πρωί η γενική συνέλευση των υπαλλήλων του ΝΑΤ, προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων.

«Το ΝΑΤ όπως και το λιμάνι του Πειραιά ήταν τα λάβαρα με τα οποία η σημερινή κυβέρνηση έπεισε τους εργαζομένους να την ψηφίσουν. Και ακριβώς αυτά τα λάβαρα τα ξεπουλά με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο, όχι μόνο αυτοαναιρούμενη, αλλά προσπαθώντας να μας πείσει ότι όλα αυτά γίνονται και για το συμφέρον μας» σημειώνουν.

«Οι υπάλληλοι του ΝΑΤ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε μέσο. «Θα τα καταφέρουμε όπως και στο παρελθόν να ανατρέψουμε τις αποφάσεις της κυβέρνησης, έστω κι αν χρειαστεί να μείνουμε μόνοι να αγωνιζόμαστε» υποστηρίζουν και καλούν εκ νέου την ΠΝΟ, τους ναυτεργάτες, τους συνταξιούχους ναυτικούς, τους εργαζόμενους στην Εστία Ναυτικών, στον ΕΛΟΕΝ και όλους τους εμπλεκόμενους με τη ναυτιλία σε κοινό μέτωπο «για να αντιμετωπίσουμε τον κυβερνητικό Αρμαγεδδώνα» προσθέτουν οι εργαζόμενοι.

-----------

Πενθήμερη αποχή της ΑΔΕΔΥ από τις Επιτροπές

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό.

Από σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου θα διαρκέσει η αποχή όλων των δημοσίων υπαλλήλων από το σύνολο των επιτροπών του Δημοσίου (προμηθειών, προγραμματισμού, αρχιτεκτονικού ελέγχου, έργων και μελετών κτλ), μετά από απόφαση της ΑΔΕΔΥ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, τονίζεται:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ λαμβάνοντας υπ’ όψη τις συνέπειες που επιφέρει η τυχόν ψήφιση του προσχεδίου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό που οι κυριότερες απ’ αυτές είναι:
1. Οι μειώσεις των κυρίων συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων αλλά και των συναδέλφων που συνταξιοδοτούνται από την ψήφιση του νομοσχεδίου.
2. Η μείωση των επικουρικών συντάξεων
3. Η ενοποίηση των Ταμείων σε ένα υπερ-Ταμείο χωρίς τον απαιτούμενο σχεδιασμό, που θα πολλαπλασιάσει τα σημερινά προβλήματα των Ταμείων και θα δημιουργήσει διοικητικό χάος και
4. Τέλος, βάζει τα θεμέλια για τη μετατροπή του αλληλέγγυου αναδιανεμητικού Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανταποδοτικό και μακροπρόθεσμα σε πλήρως κεφαλαιοποιητικό.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους σε πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις σύμφωνα με τις αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, των Σωματείων και των Ομοσπονδιών.

Αποφασίζει απεργία – αποχή όλων των Δημοσίων Υπαλλήλων από τη συμμετοχή τους στο σύνολο των επιτροπών του Δημοσίου (προμηθειών, προγραμματισμού, αρχιτεκτονικού ελέγχου, έργων και μελετών κτλ) από τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016 έως την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 με δυνατότητα συνέχισης με νεότερη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής.».

-----------

Η συζήτηση για το Ασφαλιστικό βγάζει στους δρόμους την ΑΔΕΔΥ

Συλλαλητήριο αύριο και πορεία στη Βουλή.

Η ΑΔΕΔΥ διοργανώνει αύριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου συλλαλητήριο στις 18:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πορεία προς τη Βουλή, την ώρα που θα πραγματοποιείται στη Βουλή η προ Ημερήσιας Διάταξης συζήτηση για το Ασφαλιστικό.

«Το σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ. για το Ασφαλιστικό αποτελεί ένα βαθιά αντιλαϊκό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει τον όποιο κοινωνικό χαρακτήρα έχει απομείνει στο ασφαλιστικό σύστημα, μετατρέπει την ασφάλιση σε ατομική υποχρέωση, προωθεί νέα λεηλασία των συντάξεων με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ.

Και προσθέτει: «Πρόκειται για βίαιη μνημονιακή, νεοφιλελεύθερη «μεταρρύθμιση» που συνεχίζει επάξια την πολιτική της Ν.Δ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Στόχος της συγκυβέρνησης είναι να τηρηθούν οι δεσμεύσεις της από το τρίτο μνημόνιο για μείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 1,8 δις ευρώ για το 2016 και τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να τα δώσει στους δανειστές για την αποπληρωμή του επαχθούς, παράνομου και άδικου δημοσίου χρέους της χώρας.

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο μπορεί και πρέπει να μπλοκαριστεί και να μην ψηφιστεί με τη δύναμη ενός πανεργατικού - παλλαϊκού ξεσηκωμού. Με άμεση κλιμάκωση των πολύμορφων κινητοποιήσεων με συλλαλητήρια, καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων με τη Γενική Απεργία στις 4 Φεβρουαρίου 2016 και την παραπέρα κλιμάκωση, με στόχο να μην τολμήσει η συγκυβέρνηση να το καταθέσει. Μπορούμε μέσα από τον ευρύτερο λαϊκό ξεσηκωμό να ακυρώσουμε τα σχέδια πλήρους διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Όλοι και Όλες στο Συλλαλητήριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 ώρα 6:00μ.μ. Πλατεία Κλαυθμώνος. Η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν θα περάσει! ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΡΗΞΗ - ΑΝΑΤΡΟΠΗ».

-----------

«Λίφτινγκ» με διορθώσεις στο Ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο Κατρούγκαλος

«Το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων».

Στην αντιστροφή του ταξικού προσήμου ενός άδικου ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο οδηγεί σε αρνητική αναδιανομή από τους φτωχότερους στους πλουσιότερους, στοχεύει η κυβέρνηση με την επιχειρούμενη μεταρρύθμιση, επισημαίνει σε άρθρο του, που δημοσιεύεται σήμερα στην Ναυτεμπορική, ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος, υπό τον τίτλο «Όχι πια μόνον οι μισθωτοί, όχι πλέον οι φτωχότεροι».

Όπως επισημαίνει, η μεταρρύθμιση αυτή, «δεν αυξάνει τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης, αλλά υπολογίζει τις εισφορές στη βάση του πραγματικού εισοδήματος, σε εκτέλεση των βασικών αρχών του νόμου, που είναι και θεμελιώδεις αρχές της Αριστεράς: Ισότητα και κοινωνική Δικαιοσύνη».

Όπως τονίζει ο κ.Κατρούγκαλος, «...το νέο σύστημα είναι κοινωνικά μεροληπτικό υπέρ των αδυνάμων, με έντονα στοιχεία αναδιανομής. Όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της μεταρρύθμισης και αυτό αφορά και στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών».

Ωστόσο, «και οι δικαιότεροι κανόνες επιδέχονται διόρθωση για να μην καταλήγουν σε ανεπιεική αποτελέσματα", σημειώνει ο κ.Κατρούγκαλος, προαναγγέλλοντας διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρόταση αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού». Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά: «Για τον σκοπό αυτό το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τις ενώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών και επιστημόνων θα πάρει τα αναγκαία μέτρα. Ήδη προσανατολιζόμαστε στο στο να επεκτείνουμε και στους νέους επιστήμονες την ειδική κατώτερη ασφαλιστική κλάση που προβλέπεται για τους αγρότες και με τους ίδιους συντελεστές».

Όπως προσθέτει, «σκεφτόμαστε επίσης να εφαρμόσουμε έναν «κόφτη» στην ασφαλιστική επιβάρυνση, κλιμακούμενο ανά εισοδηματική κατηγορία, ούτως ώστε να συνεχίσει να επιτυγχάνεται η αναδιανεμητική λειτουργία του νέου συστήματος χωρίς αδικίες και ανεπιεική αποτελέσματα».

-----------

Νέα πρόταση για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών καταθέτει ο Κατρούγκαλος

Θα περιέχει διατάξεις για την αύξηση των εισφορών σε βάθος τριετίας.

Νέα πρόταση για το Ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών ετοιμάζεται να καταθέσει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Η νέα πρόταση που έχει το «OK» του Μεγάρου Μαξίμου, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το μεσημέρι και να συμπέσει χρονικά με τη συνάντηση που έχει ο Αλέξης Τσίπρας με ελεύθερους επαγγελματίες.

Η πρόταση δεν είναι γνωστή, ωστόσο, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, θα περιέχει διατάξεις για την αύξηση των εισφορών σε βάθος τριετίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας με τους προέδρους του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων και του Πανελληνιου Ιατρικού Συλλόγου για το ζήτημα του ασφαλιστικού.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργου Κατρούγκαλου.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός την Κυριακή, κατά την ομιλία του στο γήπεδο του Τάε Κβο Ντο, στη διάρκεια της εκδήλωσης για τον ένα χρόνο διακυβέρνησης, βρίσκονται υπό εξέταση βελτιώσεις στο σχέδιο για το ασφαλιστικό που αφορούν τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι η κυβέρνηση δεν θα υπερασπιστεί τους μεγαλογιατρούς και τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες που κατεβαίνουν στο δρόμο, αλλά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες.

-----------

Σε 24ωρη απεργία οι γιατροί

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και πορεία στη Βουλή.

Οι γιατροί πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία με αιχμή το Ασφαλιστικό και προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στο υπουργείο Εργασίας και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) «το προσχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, αποτελεί ταφόπλακα για το ασφαλιστικό και καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν ενεργά στην πορεία διαμαρτυρίας, δίνοντας δυναμικό παρόν».

-----------

Νέο κάλεσμα Τσίπρα για διάλογο με τους αγρότες

Ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με Αποστόλου και Μπόλαρη στο Μαξίμου.

Νέα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελο Αποστόλου και τον αναπληρωτή υπουργό, Μάρκο Μπόλαρη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων από τους αγρότες για το Ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση από το πρωθυπουργικό γραφείο,«η κυβέρνηση έχοντας την ίδια αγωνία με τον αγροτικό κόσμο για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την προστασία του εισοδήματος τους, επαναλαμβάνει ότι ήταν και παραμένει ανοικτή στο διάλογο».

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την πρόθεση του να συναντηθεί ο ίδιος με εκπροσώπους, που θα εκφράζουν αντιπροσωπευτικά τα αιτήματα των αγροτών.

-----------

Σε διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών καλεί η ΑΔΕΔΥ

Συγκέντρωση ενάντια στην «προωθούμενη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση».

Σε συγκέντρωση – κατάληψη την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου, στις 12:00, έξω από το υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7) καλεί τα συνδικαλιστικά της στελέχη η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καταγγέλλοντας την» προωθούμενη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων με το Νέο Μισθολόγιο».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ «με απόφαση του γενικού συμβουλίου στηρίζει, συντονίζει και ενισχύει όλες τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των μελών της (Ομοσπονδιών και Νομαρχιακών Τμημάτων) για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Το τρίτο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ., έρχεται να αποτελειώσει ότι απέμεινε από τα Δημόσια κοινωνικά αγαθά και δικαιώματα από τα δύο πρώτα των Κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Ν.Δ.

Με το βλέμμα στραμμένο στις 4 Φεβρουαρίου 2016 αλλά και στην κλιμάκωση που θα ακολουθήσει για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, καλούμε τα συνδικαλιστικά στελέχη σε Συγκέντρωση – Κατάληψη την Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016, στις 12:00, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών (Νίκης 5-7), για να στηρίξουν την πρωτοβουλία της Π.Ο.Ε.Δ.Η.Ν.

Η διαμαρτυρία αφορά στην προωθούμενη αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και στις μειώσεις μισθών και επιδομάτων με το Νέο Μισθολόγιο».


-----------

Κατάληψη γιατρών στο γραφείο του γ.γ. του υπουργείου Εργασίας

Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr.

Κατάληψη στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Νίκου Φράγκου, στον δεύτερο όροφο, πραγματοποιούν γιατροί που νωρίτερα συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο για να διαμαρτυρηθούν για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Οι γιατροί απαιτούν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, τονίζοντας ότι δεν θα αποχωρήσουν μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Η συμβολική κατάληψη πραγματοποιείται από εκπροσώπους του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου. «Προηγήθηκε μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας με την συμμετοχή μελών του ιατρικού κόσμου και εκπροσώπων επιστημονικών ενώσεων και φορέων», αναφέρει επίσης.

«Δε θα υποχωρήσουμε θα δώσουμε μάχη για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο ταφόπλακα για τον κλάδο μας», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Δείτε φωτορεπορτάζ στο newsbeast.gr...











-----------

Στους δρόμους οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης

Στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αύριο.

Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ασφαλιστικό που θα πραγματοποιηθεί στις 12:00 το μεσημέρι στον Λευκό Πύργο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, τα φαρμακεία της πόλης θα μείνουν κλειστά από τις 11:00 έως τις 14:00.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης καλεί τα μέλη του να μην χειρουργήσουν, να μην εξετάσουν ασθενείς και να μην ανοίξουν τα ιατρεία τους από τις 11:00 έως τις 15:00 προκειμένου να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη διαμαρτυρία.

«Η αντίδραση φέρνει αποτελέσματα και ήδη προβλέφθηκε στο σχέδιο του ασφαλιστικού νόμου η έκπτωση των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, που περιλαμβανόταν αρχικά. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς και καθώς όλη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό, οι πιο αδρανείς θα έχουν τις περισσότερες απώλειες και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις. Μέχρι σήμερα οι πιο αδρανείς είμαστε εμείς οι γιατροί. Οι στόχοι μας απαιτούν προσπάθεια απ΄ όλους και δράσεις που γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι από εμάς δικαίως αντιπαθούμε. Αύριο θα πρέπει να διαδηλώσουμε όλοι στις 12:00 στην πλατεία του Λευκού Πύργου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΙΣΘ.

-----------

Τα σενάρια που εξετάζονται για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών


Τέσσερα σενάρια επεξεργάζονται στο Υπουργείο Εργασίας για τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιστημόνων.

Συγκεκριμένα εξετάζεται:

-Πενταετήςπερίοδος χάριτος για τους νέους επιστήμονες και τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες .Τα δυο πρώτα χρόνια οι νέοι θα πληρώνουν 14% του φορολογητέου εισοδήματός τους για εισφορές και τα επόμενα τρία χρόνια 17%.

- για όσους δηλώνουν εισόδημα από 12.000-20.000 ευρώ η ασφαλιστική εισφορά θα αντιστοιχεί στο 15% του καθαρού εισοδήματός τους αντί για 20% που προβλέπει το αρχικό σχέδιο

- για εισοδήματα από 20.000 ευρώ έως 30.000 ή 35.000 ευρώ θα καταβάλονται εισφορές αυξημένες κατά 30% σε σχέση με το σημερινό καθεστώς

- όσον αφορά τα υψηλότερα εισοδήματα εξετάζεται να οριστούν κλίμακες για τις εισφορές

Εξετάζεται επίσης μεγαλύτερη μεταβατικότητα - άνω των 3 ετών - για την αλλαγή του καθεστώτος πληρωμής εισφορών για τους αγρότες.

Πριν από λίγο χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους επιστημονικών φορέων παρουσία του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Στη συζήτηση έγινε αποδεκτό να πληρώνουν όλοι αναλογικά, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων.

Με την πρότασή μας όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ -και κακά τα ψέματα αυτή είναι η πραγματικότητα για τους περισσότερους κλάδους στην Ελλάδα- επωφελούνται από τις αλλαγές, σημείωσε ο υπουργός.
Αυτό έγινε αποδεκτό από όλους στη συνάντηση, υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, στη συνάντηση με τους επιστημονικούς φορείς συμφωνήθηκε:

- Να υπάρξουν μέτρα για τους πιο αδύναμους. Ο πρωθυπουργός πρότεινε να μην υπολογίζεται ως βάση της εισφοροδοτικής τους ικανότητας ο μισθός του ανειδίκευτου εργάτη αλλά το 80%.

- Να υπάρξει προοδευτικότητα για τις εισφορές.

Από την πλευρά τους οι Μ. Βλασταράκος (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος), Γ. Στασινός (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ) και Β. Αλεξανδρής (Επικεφαλής Ολομέλειας Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας) ανέφεραν ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών γύρω από το θέμα της επιβολής της εισφοράς 20% για τον κλάδο της κύριας σύνταξης των επιστημόνων, η οποία προβλέπεται στο κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού.

-----------

Αλλαγές στο ασφαλιστικό αναμένουν οι επιστημονικοί φορείς


Συνάντηση με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων στο Μέγαρο Μαξίμου είχε νωρίτερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

«Ζητήσαμε από τον Πρωθυπουργό να ξαναδεί το νομοσχέδιο διότι αυτό το νομοσχέδιο επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες, αυτοαπασχολούμενους. Τους επιβάλει επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μην μπορούν ανταποκριθούν μετά στη διαβίωση τους», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

«Νομίζουμε ότι έγινε κατανοητό από τον Πρωθυπουργό το πρόβλημα των υπερβολικών εισφορών που προβλέπει το σχέδιο νόμου. Ωστόσο επειδή η κατανόηση από την επίλυση του προβλήματος απέχει πολύ, περιμένουμε συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση», δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

«Αναμένουμε, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή, να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγόρων», επισήμανε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Δείτε το βίντεο από το Mega



-----------

Κατρούγκαλος: Παρά τις αντιδράσεις τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας


"Πάμε μπροστά με βάση τις αρχές της μεταρρύθμισης για ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα βασίζεται στους κανόνες της ισονομίας αλλά και της κοινωνικής δικαιοσύνης" δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος μετά το τέλος της συνάντησης με τους επιστημονικούς φορείς.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία παράλληλα με την διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. "Ξέρουμε ότι θα είναι σκληρή διαπραγμάτευση, ξέρουμε όμως ότι παρά τις αντιδράσεις τα μέτρα μας είναι υπέρ της κοινωνίας", είπε. "Με την υποστήριξη της κοινωνίας θα έχουμε νίκη και στη διαπραγμάτευση", επισήμανε και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω στις «κόκκινες» γραμμές της,

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε επίσης: "H κατάθεση του νομοσχεδίου θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό γιατί από αυτή εξαρτάται η πρώτη αξιολόγηση και από εκεί και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους".

"Θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα στον Φεβρουάριο όχι απλώς θα έχουμε τελειώσει με το ασφαλιστικό αλλά θα έχουν μπει οι βάσεις για την πρώτη αξιολόγηση" πρόσθεσε.



-----------

Οι αλλαγές που πρότεινε ο Τσίπρας για το Ασφαλιστικό

Τις παρεμβάσεις παρουσίασε ο πρωθυπουργός στους προέδρους των επιστημονικών φορέων.

Τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για τους νέους επιστήμονες, τους ανέργους, τους εργαζόμενους με «μπλοκάκι», αλλά και μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που είχε με τους προέδρους των επιστημονικών φορέων, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη συνάντηση του με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, Β. Αλεξανδρή και τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε τη σταθερή πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει όσο το δυνατόν τους νεότερους, καθώς και τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες, έτσι ώστε το Ασφαλιστικό Σύστημα, που οδηγήθηκε σε κρίση μετά από συστηματική λεηλασία, κακοδιαχείριση και ανισότητες, να καταστεί, όχι μόνο βιώσιμο, αλλά και κοινωνικά δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους προέδρους των επιστημονικών φορέων τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, και ζήτησε από τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις και τις δικές τους προτάσεις.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση κρατάει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με όλους τους κοινωνικούς φορείς και είναι αποφασισμένη να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις μέσα από ουσιαστικό και ειλικρινή κοινωνικό διάλογο.

Αναλυτικά, οι βελτιωτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης υπέρ των ηλικιακά νεώτερων και πλέον αδύναμων κατηγοριών ελεύθερων επαγγελματιών, είναι:

Α. Νέοι επιστήμονες

1. Για την πρώτη πενταετία άσκησης επαγγέλματος: Υπολογισμός των εισφορών στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή στα 468 ευρώ, αντί για τα 586 ευρώ.

2. Για τα δύο πρώτα χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 14% αντί για 20%.

3. Για τα επόμενα τρία χρόνια άσκησης επαγγέλματος: Εισφορά στο 17%, αντί για 20%

Β. Άνεργοι

1. Απαλλαγή από υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών για όσους βρίσκονται σε αναστολή άσκησης επαγγέλματος.

2. Οικονομική ενίσχυση ανέργων, μέσω ειδικού λογαριασμού που διαχειρίζεται ο ΟΑΕΔ.

Γ. Εργαζόμενοι με «μπλοκάκι»

Εισφορά 6% αντί για 20%. Το υπόλοιπο της εισφοράς θα καταβάλλεται από τον εργοδότη.

Δ. Μεταβατικές διατάξεις για την προστασία των πιο αδύναμων

1. Κλιμακωτή αύξηση των εισφορών για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και επάνω, ώστε οι μικροί και μεσαίοι επαγγελματίες να προστατεύονται από υπερβολικές επιβαρύνσεις.

2. Για εισόδημα έως 12.000, οι εισφορές είναι ήδη χαμηλότερες σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα.

-----------

«Χρειάζονται αλλαγές στο προσχέδιο του Ασφαλιστικού»

Δηλώσεις των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων, μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Τη διαπίστωση ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στο προσχέδιο του ασφαλιστικού, όσον αφορά τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τονίζουν στις δηλώσεις τους, οι εκπρόσωποι των γιατρών, των μηχανικών και των δικηγόρων, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργου Κατρούγκαλου.

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, του ζητήσαμε να ξαναδεί το νομοσχέδιο, διότι αυτό επιβαρύνει σημαντικά όλους τους επιστήμονες αυτοαπασχολούμενους, τους επιβάλλει μεγάλες επιβαρύνσεις της τάξεως του 70%, ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν μετά στη διαβίωσή τους, αλλά ζητήσαμε παράλληλα να φέρει ένα ασφαλιστικό σύστημα το οποίο να δίνει προοπτική στον τόπο, στον νέο επιστήμονα να μείνει στον τόπο του, να έχει δουλειά για να μπορεί να στηρίξει στη βάση της αλληλεγγύης τις επόμενες γενεές, και να έχει ανταποδοτικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγους, Μιχάλης Βλασταράκος.

Είπε, επίσης, ότι τα τεχνικά κλιμάκια «θα μελετήσουν όλες τις προτάσεις που καταθέσαμε προκειμένου να βελτιωθούν, προσθέτοντας πως «είπαμε στον πρωθυπουργό ότι εμείς ως γιατροί έχουμε σε ποσοστό 30% αδυναμία να πληρώσουμε τις εισφορές, άρα αν τις αυξήσουμε υπερβολικά, δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε και δεν θα έχει εισπραξιμότητα. Για πολύ μεγάλα εισοδήματα μπορεί να έχει μια προσαύξηση».

Ανέφερε, ακόμη, ότι οι γιατροί έχουν κινητοποιήσεις 28 και 29 του μηνός, κατά τη διάρκεια των οποίων, θα κλείσουν τα γραφεία των Ιατρικών Συλλόγων, δεν θα εκδίδονται πιστοποιητικά και γνωμοδοτήσεις, εκτός των ΑμεΑ.

Τέλος, ερωτηθείς ποιά είναι η πρόταση της κυβέρνησης είπε «θα μελετήσουν τις προτάσεις και μετά θα απαντήσουν».

«Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, ενώ κεντρική μας θέση είναι ότι πρέπει να βοηθηθούν οι νέοι επαγγελματίες να παραμείνουν στο επάγγελμα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

«Είπαμε συγκεκριμένα να μην υπάρχουν μεγάλες εισφορές, να μπει ένα πλαφόν στις εισφορές και στη συνέχεια οι υπόλοιποι επαγγελματίες να μην επιβαρυνθούν με το ποσό που επιβαρύνονται μέχρι σήμερα. Σε λογικά πλαίσια θα υπάρχει συνεργασία», σημείωσε και προσέθεσε:

«Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι αυτό θα το δουν τα κλιμάκια με βάση τις αρχές τις οποίες φέρνει, ότι πρέπει να είναι πιο δίκαιο το σύστημα και να πληρώνουν περισσότερα αυτοί που βγάζουν περισσότερα, εισοδηματικό κριτήριο δηλαδή».

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι δεν πήραν συγκεκριμένη δέσμευση γιατί δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι αριθμοί. «Εμείς δείξαμε τη διάθεσή μας να συνεισφέρουμε και στα τεχνικά κλιμάκια και στον διάλογο».

Ο πρόεδρος ΔΣΑ και πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κ. Βασίλης Αλεξανδρής, ανέφερε πως «είχαμε θεσμική υποχρέωση ως δικηγορικό σώμα να επισκεφθούμε τον πρωθυπουργό, να εξηγήσουμε με πίνακες και συγκεκριμένα παραδείγματα ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο διαμόρφωσης Ασφαλιστικού συστήματος είναι πλήρως αναξιόπιστο και συνεπώς δεν είναι βιώσιμο».

«Δεν μπορεί κανείς να υποχρεωθεί στα αδύνατα. Όταν λοιπόν και νέοι δικηγόροι, αλλά όχι μόνο νέοι δικηγόροι, υποχρεούνται να καταβάλλουν και φορολογία και εισφοροδοτικές υποχρεώσεις που καλύπτουν το 67%, το 82% έως και το 90% του εισοδήματός τους, ένα τέτοιο σύστημα είναι αδύνατον να επιβιώσει και οδηγείται σε πλήρες αδιέξοδο», εξήγησε ο κ. Αλεξανδρής προσθέτοντας ότι επειδή οι πίνακες ήταν παραστατικοί, ουσιαστικοί και «ήταν αριθμοί», ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να τους κατανοήσει και να «οδηγηθεί στην ριζική αναθεώρηση των αρχών του συγκεκριμένου προσχεδίου Ασφαλιστικού συστήματος».

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός «δήλωσε πως λαμβάνει σοβαρά υπόψη του όλες τις παρατηρήσεις που υποβάλλαμε, που δεν είναι παρατηρήσεις θεωρητικού χαρακτήρα, αλλά παρατηρήσεις που αφορούν υπολογισμούς, αριθμούς και δυνατότητα επιβίωσης του συστήματος» και πρόσθεσε ότι «αναμένουμε την απάντηση».

Κληθείς να σχολιάσει την αποστροφή του πρωθυπουργού στην ομιλία του χθες ότι «θα προστατεύσουμε τους νέους επιστήμονες και όχι τους μεγαλοδικηγόρους με τις γραβάτες στους δρόμους», ο κ. Αλεξανδρής είπε: «Θεωρώ πως μια τέτοια παρέμβαση έχει αισθητικό χαρακτήρα, το "κίνημα της γραβάτας" δεν είναι "κίνημα αγχόνης", είναι κίνημα ζωής. Άρα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι τι φορούν οι δικηγόροι, που η γραβάτα είναι το επαγγελματικό τους ένδυμα, αλλά αν το αίτημά τους είναι ουσιαστικά, νομικά και οικονομικά ορθό. Σε αυτό πρέπει να υπάρξει ουσιαστική απάντηση, και τα υπόλοιπα νομίζω πως συνιστούν λογοπαίγνια συγγνωστά στο πλαίσιο μιας δημόσιας εμφάνισης του πρωθυπουργού της χώρας».

Ερωτηθείς αν οι δικηγόροι δέχονται το εισοδηματικό κριτήριο, είπε ότι «δεχόμαστε ότι είναι ουσιαστικό, αναλογικό, προοδευτικό και ότι μπορεί να προσαρμόζεται», προσθέτοντας: «Εδώ έχουμε, υπό το σημερινό καθεστώς, δικηγόρο που εισπράττει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα και επιβαρύνεται με φόρο και ασφαλιστικές εισφορές 9.300 ευρώ. Αυτό αντιλαμβάνεστε δεν μπορεί να επιβιώσει, ούτε οι αριθμοί βγαίνουν, ούτε οι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν»

«Αναμένουμε, λοιπόν, αν δεν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή να παραμείνει το ίδιο καθεστώς αντίστασης των δικηγόρων» είπε ο κ. Αλεξανδρής, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υποχώρησης και γραμμής πλεύσης».

Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, «ο πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχει χρόνος για να εξακολουθήσει μια διαβούλευση, να ακούσει πληρέστερα τις απόψεις μας και να αναπροσαρμόσει τη θέση του και την πρόταση που θα κάνει στο Κοινοβούλιο».

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της αποχής των δικηγόρων είπε ότι αυτό αποφασίζεται από τα συλλογικά όργανα των δικηγόρων. «Αναμένω να ακούσω τις προτάσεις των συναδέλφων, όταν τους μεταφέρω την εικόνα που έχω μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, το πραγματικό κλίμα, αυτό το οποίο διαπίστωσα», κατέληξε ο κ. Αλεξανδρής.

-----------

Στο δρόμο για το Ασφαλιστικό και οι αυτοκινητιστές

Ούτε ένα φορτηγό στους δρόμους κατά την πανελλαδική απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, λένε εκπρόσωποι του κλάδου.

«Ούτε ένα φορτηγό θα κυκλοφορεί στους δρόμους» κατά την ημέρα της πανελλαδικής απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου, όπως επισημαίνεται σε κοινή ανακοίνωση των προέδρων οκτώ φορέων αυτοκινητιστών, ενώ οι απεργοί, σε συνεννόηση με τις αρχές και με τον συντονισμό των συνδικαλιστικών τους οργάνων, θα σταθμεύσουν τα φορτηγά τους παραπλεύρως των οδών, δίχως να παρεμποδίζεται η κυκλοφορία.

Οι πρόεδροι των οκτώ φορέων συνεδρίασαν στη Θεσσαλονίκη, στα γραφεία της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Βορείου Ελλάδος, κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της, Δημήτρη Παντελίδη, και πέραν της συμμετοχής στην απεργία της 4ης Φεβρουαρίου, αποφάσισαν την πραγματοποίηση τοπικών συγκεντρώσεων και διαμαρτυριών ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, αλλά και με αιτήματα φορολογικά και σχετικά με το ελάχιστο κόστος μεταφοράς, την αναθεώρηση αδειών Τρίτων χωρών και την ενεργοποίηση μικτών κλιμακίων ελέγχων.

Μετά τις 4 Φεβρουαρίου και αφού συνεκτιμηθούν τα αποτελέσματα ενδεχόμενων επαφών με τα συναρμόδια υπουργεία, θα αποφασισθεί -όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους- τυχόν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Στην συνάντηση παραβρέθηκαν οι πρόεδροι της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Βορείου Ελλάδος (Ο.Φ.Α.Β.Ε), Δημήτριος Παντελίδης, του Πανελλήνιου Συνδικάτου Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (Π.Σ.Χ.Ε.Μ.), Πέτρος Σκουλικίδης, της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (Ο.Φ.Α.Ε.) Απόστολος Κενανίδης, της Ομοσπονδίας Μικρών Φορτηγών Αστικής Μεταφοράς Ελλάδος (Π.Ο.Ε.ΜΙ.Φ.Α), Γεώργιος Παπούλιας, της Ομοσπονδίας Θεσσαλίας – Κεντρικής Ελλάδος και Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλειος Τζιμοράγκας, των Ιδιοκτητών Βυτιοφόρων Μεταφοράς Υγρών Καυσίμων Μακεδονίας – Θράκης «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Δημήτριος Ασλανίδης, της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Δ.Χ. Φορτηγών Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου, Αντώνιος Νούλας και των Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης (ΔΧ) του νόμου 531/70, Παναγιώτης Κασαγιάννης.

-----------

Κατρούγκαλος: Αδιαπραγμάτευτη η μη μείωση των κύριων συντάξεων

«Ίδιοι κανόνες για όλους, όχι πια όλα τα βάρη στα συνήθη υποζύγια».

Σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το ασφαλιστικό προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Επένδυση», υπογραμμίζοντας ότι στην περίπτωση που εμφανιστούν δυσκολίες, θα υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις από την κυβέρνηση.

Υπογραμμίζει ότι είναι αδιαπραγμάτευτα ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού συστήματος και η μη μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ στόχος είναι να μην μειωθούν και οι επικουρικές. Προσθέτει πως «αν διαπιστώσουμε δογματισμούς και ακαμψίες, θα συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση αξιοποιώντας τα διεθνή και κοινωνικά μας ερείσματα. Για τον σκοπό αυτόν προσκαλέσαμε το Ευρωκοινοβούλιο να παρακολουθεί ενεργά τη διαπραγμάτευση και ζητήσαμε τεχνική υποστήριξη, μεταξύ άλλων, από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας».

Όπως αναφέρει, η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης επιφέρει «μια προοδευτική και ορθολογική τομή στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας», με θεμελιώδεις αρχές την ισονομία και την κοινωνική δικαιοσύνη. «Ίδιοι κανόνες για όλους, όχι πια όλα τα βάρη στα συνήθη υποζύγια, τους μισθωτούς και τους οικονομικά αδύναμους όλων των κατηγοριών» τονίζει.

-----------

Οι μηχανικοί συνεχίζουν την απεργία ως τις 29 Ιανουαρίου

«Αγώνας επιβίωσης επιστημόνων και ελεύθερων επαγγελματιών».

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί συνεχίζουν την απεργία - αποχή από τη συμμετοχή τους σε τεχνικά συμβούλια έργων και μελετών καθώς και από το σύνολο των επιτροπών με τεχνικό αντικείμενο, σήμερα έως 29/1/2016. «Οι Έλληνες μηχανικοί συνεχίζουν τον αγώνα και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο του ασφαλιστικού που παρουσίασε το υπουργείο εργασίας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, χαρακτηρίζοντάς τον «αγώνα για την επιβίωση».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «η αρχική πρόταση της κυβέρνησης για το νέο ασφαλιστικό οδηγεί άμεσα εκτός επαγγέλματος ή εκτός Ελλάδος κάθε μηχανικό, κάθε επιστήμονα, κάθε ελεύθερο επαγγελματία, κάθε αυτοαπασχολούμενο. Αν περάσει αυτός ο σχεδιασμός, το κράτος θα ζητά να εισπράξει, μόνο για εισφορές και φόρο εισοδήματος, από τον καθένα μας κατ' ελάχιστο το 70% του εισοδήματος που για πολλές περιπτώσεις επιστημόνων αυξάνεται σε ποσοστά από 80% ως και 130%. Δηλαδή θα δουλεύουμε, θα πληρώνουμε όσα βγάζουμε και θα χρωστάμε και από πάνω. Γιατί να συνεχίσει οποιοσδήποτε να δουλεύει;»

Μάλιστα, απέστειλε επιστολή, εκ μέρους όλων των επιστημονικών φορέων, προς τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων προκειμένου να ζητήσουν την αναλυτική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τις θέσεις και τις προτάσεις των επιστημόνων. Σε αυτή την επιστολή ανταποκρίθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τον οποίο συναντήθηκε αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον επικεφαλής του κόμματος Το Ποτάμι Σταύρο Θεοδωράκη και με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς τις επόμενες ημέρες.

«Ο κοινός αγώνας που κάνουμε, όλοι οι φορείς των επιστημόνων, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, είναι απλά για την επιβίωσή μας. Για να μην κλείσουμε. Ξεκαθαρίσαμε ότι οποιοδήποτε σχέδιο στοχεύει να εισπράξει από τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες περισσότερο από το 40% του εισοδήματος θα αποτύχει στην πράξη. Αν περάσει αυτό το ασφαλιστικό η χώρα θα μείνει χωρίς μηχανικούς, χωρίς γιατρούς, χωρίς δικηγόρους, χωρίς φαρμακοποιούς, χωρίς οικονομολόγους, χωρίς όλους αυτούς που στηρίζουν καθημερινά την κοινωνία και την οικονομία, οι οποίοι δεν θα μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους. Αν καταρρεύσουν όλοι οι συγκεκριμένοι κλάδοι, δεν θα μείνει αύριο τίποτα όρθιο στην ελληνική κοινωνία», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ

Όπως έγινε γνωστό, οι μηχανικοί, το ΤΕΕ και όλοι οι τεχνικοί φορείς συντονίζονται με όλους τους επιστημονικούς φορείς της χώρας αλλά πλέον το μέτωπο ενάντια στο ασφαλιστικό διευρύνεται, καθώς αντιδρούν συντονισμένα ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ και δεκάδες άλλες επαγγελματικές ομάδες. Οι μηχανικοί στηρίζουν τις σημερινές κινητοποιήσεις του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και δεκάδων φορέων του χώρου της Υγείας στην Αθήνα. Το ΤΕΕ και οι μηχανικοί συμμετέχουν δυναμικά στις κινητοποιήσεις των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων αύριο Τρίτη στη Θεσσαλονίκη. Επίσης συντονίζονται με όλους τους φορείς και τους κλάδους για την γενική απεργία της 4ης Φλεβάρη, προετοιμάζοντας πανελλαδική αποχή και μαζική κινητοποίηση για την ημέρα; της γενικής απεργίας, μαζί με όλους τους επιστημονικούς φορείς, τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

-----------


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr ,  http://www.newsbeast.gr , http://www.enikonomia.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.