Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Αντιδράσεις, διαδηλώσεις και επεισόδια μετά από τις σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Νορβηγία: Μαθήματα στους μετανάστες μετά τις επιθέσεις στις γυναίκες


Σεξουαλική παρενόχληση ή απλή φιλική προσέγγιση; Για να αντιμετωπίσει τη βία σε βάρος των γυναικών, η Νορβηγία προσφέρει "μαθήματα" στους αιτούντες άσυλο ώστε να τους βοηθήσει να ενταχθούν ευκολότερα σε μια χώρα, τα ήθη της οποίας μπορεί να τους φαίνονται πολύ φιλελεύθερα.

Η συζήτηση για την ενσωμάτων των προσφύγων έχει ανάψει στη Γερμανία, μετά τις καταγγελίες δεκάδων γυναικών ότι δέχτηκαν επιθέσεις τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, από άνδρες που κατά τους αυτόπτες μάρτυρες ήταν "Άραβες" ή "Βορειοαφρικανοί".

Η Νορβηγία ελπίζει ότι με τα μαθήματα αυτά θα διευκολύνει την ενσωμάτωση των ανδρών που προέρχονται από πατριαρχικές κοινωνίες σε μια Ευρώπη όπου οι γυναίκες κυκλοφορούν ελεύθερα, πίνουν και διασκεδάζουν.

"Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους αιτούντες άσυλο να αποφύγουν τα στραβοπατήματα, ανακαλύπτοντας τη νορβηγική κουλτούρα", εξήγησε η Λίντα Χάγκεν, υπεύθυνη της Hero, της ιδιωτικής εταιρείας που διαχειρίζεται το 40% των κέντρων φιλοξενίας των προσφύγων στη Νορβηγία. "Θα πρέπει να δεχτούν συμπεριφορές που με βάση ορισμένους παραδοσιακούς ή θρησκευτικούς κανόνες μπορεί να τους φαίνονται λιγότερο ή περισσότερο ανήθικες", πρόσθεσε.

Μετά το "κύμα βιασμών", κατά κύριο λόγο με δράστες αλλοδαπούς, στο Στάβανγκερ την περίοδο 2009-11, η Hero ξεκίνησε τα μαθήματα για να πληροφορεί τους νεοαφιχθέντες σχετικά με τις πολιτισμικές διαφορές όσον αφορά τη θέση της γυναίκας. Τα μαθήματα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα "εισαγωγής στη Νορβηγία" που εφαρμόζουν οι αρχές της χώρας και παρουσιάζουν το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης με συγκεκριμένα παραδείγματα.

"Μπορεί να έχουμε να κάνουμε με έναν 18χρονο που δηλώνει έκπληκτος από το ενδιαφέρον που του δείχνουν οι Νορβηγίδες. Συμπεραίνει λοιπόν ότι θέλουν να κοιμηθούν μαζί του. Ο υπεύθυνος του μαθήματος τότε, τον ρωτάει: ποια είναι αυτά τα κορίτσια; πού τα συνάντησες; πώς ξέρεις ότι ενδιαφέρονται για σεξ; Και του εξηγεί ότι όλα τα κορίτσια δεν είναι ίδια στη Νορβηγία", είπε η Χάγκεν.

Για να αποφευχθεί ο στιγματισμός των προσφύγων, τον ρόλο του "βιαστή" στα σενάρια αυτά μπορεί να τον έχουν και Νορβηγοί. "Ανακατεύουμε λίγο τους ρόλους γιατί βιαστές υπάρχουν σε όλες τις εθνικές ομάδες", εξήγησε η Χάγκεν.

Δεν λείπουν ωστόσο και οι φωνές εκείνων που θεωρούν μάταιη την προσπάθεια για ενσωμάτωση των προσφύγων και των μεταναστών μέσω μαθημάτων. "Το πρόγραμμα αυτό έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα βραχυπρόθεσμα σε συμπεριφορές που έρχονται από αλλού και καταπιέζουν τη γυναίκα", υποστήριξε η Χέγκε Στόρχαουγκ, υπεύθυνη της Υπηρεσίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μιας ομάδας που διάκειται εχθρικά απέναντι στη μετανάστευση. "Για να στραγγαλίσουμε αυτές τις συμπεριφορές, θα πρέπει αρχικά να περιοριστεί η μετανάστευση και κατόπιν να επικεντρωθούμε στους νεοαφιχθέντες και στους (μετανάστες) δεύτερης γενιάς ώστε να αφομοιώσουν τις θεμελιώδεις αξίες μας, όπως είναι η ισότητα των φύλων", είπε.

"Η ελευθερία των γυναικών υποχωρεί ήδη στην Ευρώπη", υποστήριξε η Στόρχαουγκ, λέγοντας ότι διακρίνει, ιδίως στους μουσουλμάνους πρόσφυγες, μια αντίληψη για τη γυναίκα ιδιαίτερα υποτιμητική, που δίνει έμφαση στο σεξ.

Η προσπάθειες ευαισθητοποίησης των μεταναστών δεν θεωρούνται πανάκεια όμως ούτε και από αυτούς που τις προωθούν. "Δεν πιστεύω ότι ένα μάθημα, από μόνο του, μπορεί να προλάβει πράγματα που εξαρτώνται γενικά από το κοινωνικό πλαίσιο. Για να αποφύγουμε τις (σεξουαλικές) επιθέσεις από τους άνδρες, θα πρέπει να τους παρέχουμε καλές συνθήκες διαβίωσης, δηλαδή δουλειά και στέγη και να καταπολεμήσουμε τη φτώχεια", υποστήριξε ο ψυχολόγος Περ Ίσνταλ.

Ο Ίσνταλ, σε συνεργασία με το ίδρυμα Εναλλακτική Στη Βία (ATV) οργάνωσε ένα πρόγραμμα "ομάδων διαλόγου" που προσανατολιζόταν στην πρόληψη της βίας --και της σεξουαλικής-- το 2013 και το 2014.

-------------------

Λιγότερα τα θύματα σεξουαλικής βίας στην Αυστρία έναντι της Γερμανίας

Αυστριακή ΥΠΕΞ: Οι γυναίκες δεν πρόκειται να δεχθούν περιορισμούς, θα πρέπει να συνεχίσουν να βιώνουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους.

Στην Αυστρία δεν υπήρξε, όπως συνέβη στη Γερμανία, «σώρευση» σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ωστόσο, κάθε επίθεση ανεξάρτητα από το είδος της πρέπει να καταγγέλλεται, τόνισε η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, σε σημερινή συνέντευξή της στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, σχολιάζοντας σχετικά δημοσιεύματα αυστριακών εφημερίδων.

Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «από εμένα σίγουρα δεν θα ακούσετε τέτοιες συστάσεις», η υπουργός Εσωτερικών -του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες, Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- απέρριψε εμμέσως πλην σαφώς τις «προληπτικές συμβουλές» του αστυνομικού διευθυντή της Βιέννης Γκέρχαντ Πριούστλ, ο οποίος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι «γενικά οι γυναίκες που βρίσκονται έξω τα βράδια πρέπει να συνοδεύονται».

Σύμφωνα με την Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, «οι γυναίκες δεν πρόκειται να δεχθούν περιορισμούς» και «θα πρέπει να συνεχίσουν να βιώνουν τα κεκτημένα δικαιώματά τους, χωρίς ‘’ναι μεν, αλλά’’».

Από την πλευρά της, η Αυστριακή υπουργός Οικογένειας και Νεολαίας Ζοφί Καρμάζιν, επίσης του Λαϊκού Κόμματος, σε αποψινή τοποθέτησή της, χωρίς να θέλει «να σχολιάσει τα περιστατικά στις λεπτομέρειές τους», δήλωσε πεπεισμένη ότι δεν θα πρέπει κανείς να επεξεργάζεται κανόνες συμπεριφοράς για τις γυναίκες, αλλά κατά το μέγιστον για τους άνδρες.

Να ανακαλέσει την τοποθέτησή του, ζήτησε απόψε από τον αστυνομικό διευθυντή της Βιέννης, το κόμμα των Πράσινων της αυστριακής αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας πως συστάσεις προς γυναίκες τον 21ο αιώνα να παραμένουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν το δημόσιο χώρο, σημαίνουν περιορισμό της ελευθερίας τους και αντί αυτού απαιτείται μια συζήτηση ως προς τη βία εναντίον γυναικών.

Σε αποψινή ανακοίνωση της η αυστριακή οργάνωση «SOS – Συνάνθρωπος» επισημαίνει πως όποιος καθιστά συνυπεύθυνα, είτε άμεσα είτε μόνον έμμεσα, τα θύματα σεξουαλικής βίας, μειώνει τη σημασία του εγκλήματος και προωθεί την σεξουαλική βία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της οργάνωσης Αλεξάντερ Πόλακ, για τις επιθέσεις είναι πάντα υπεύθυνοι οι δράστες και ποτέ τα θύματα.

Σημερινά δημοσιεύματα στον αυστριακό Τύπο αναφέρουν ότι, έπειτα από τις καταγγελίες για σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών στην Κολωνία -που στο μεταξύ οδήγησαν απόψε στην απομάκρυνση του αστυνομικού διευθυντή της- έγιναν γνωστά ανάλογα περιστατικά στην Αυστρία και συγκεκριμένα τρεις γυναίκες στην πόλη Σάλτσμπουργκ κατέθεσαν μηνύσεις για εναντίον τους επιθέσεις την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ μήνυση για ανάλογο περιστατικό κατατέθηκε και στην Βιέννη.

-------------------

Αυστηρό μήνυμα της Μέρκελ: Κάποιοι μετανάστες έχασαν το δικαίωμα φιλοξενίας


Κάποιοι από τους δράστες έχασαν το δικαίωμα φιλοξενίας στην Γερμανία, δήλωσε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στις επιθέσεις εναντίον γυναικών και αστυνομικών το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κολωνίας.

Η κυρία Μέρκελ, μιλώντας σε εκδήλωση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Μάιντς, εξέφρασε την κατανόησή της για όσους διατυπώνουν επιφυλάξεις για κάθε αλλαγή νομοθεσίας, αλλά τόνισε ότι πρέπει να εξετάσουμε «πότε χάνει κάποιος το δικαίωμά του στην φιλοξενία μας».

«Μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε όταν επρόκειτο για ποινές άνω των δύο ή τριών ετών, αλλά αν αποδειχτεί ότι σε περιπτώσεις όπως στην Κολωνία και σε άλλες πόλεις δεν φτάνουμε σε τόσο μεγάλες ποινές, πρέπει κανείς να αναρωτηθεί μήπως χάνει κάποιος το δικαίωμά του στην φιλοξενία ήδη νωρίτερα, είπε η κυρία Μέρκελ, για να καταλήξει: «Ναι, χάνει το δικαίωμα στην φιλοξενία».

Η Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι υπάρχει μια νέα κατάσταση και θα πρέπει κανείς να εξετάσει πώς θα την αντιμετωπίσει με σύνεση. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, η Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί να ψηφιστεί νόμος που θα προβλέπει την γρήγορη απέλαση αλλοδαπών κακοποιών.

Αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυρία Μέρκελ ζήτησε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και προειδοποίησε ότι η κατάργηση της Σένγκεν θα αποτελούσε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω, για αυτό και, όπως είπε, πρέπει να φυλαχθούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-------------------

Μαθήματα σεβασμού των γυναικών στους πρόσφυγες

Αφορμή οι σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών στη Γερμανία.

To Βέλγιο αναμένεται να γενικεύσει τα μαθήματα που θα παραδίδει στους αιτούντες άσυλο με τα οποία θα τους εξηγεί πώς να συμπεριφέρονται με σεβασμό στις γυναίκες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ασύλου και Μετανάστευσης της χώρας, μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον γυναικών στη Γερμανία.

«Θα αντιγράψουμε το νορβηγικό μοντέλο και θα εισαγάγουμε μαθήματα εντός των επόμενων εβδομάδων σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας» δήλωσε στον βελγικό Τύπο ο Τέο Φράνκεν διευκρινίζοντας ότι τέτοιου είδους μαθήματα παραδίδονται ήδη σε πολλά κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων.

«Το περιεχόμενο θα μπορούσε να είναι ευρύτερο από το θέμα του σεβασμού των γυναικών. Πρόκειται καταρχάς για κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί, ευρωπαϊκές αξίες, τη συμπεριφορά που αναμένουμε από κάποιον…» επισήμανε η εκπρόσωπος τύπου του Φράνκεν, Ντάτριεν Γιάνσεν, όπως έγραψε χθες η εφημερίδα Le Soir.

H πρωτοβουλία του Φράνκεν, στελέχους του εθνικιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA, μόνο ενθουσιασμό δεν προκάλεσε στην υπουργό Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Ευκαιριών στο γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου, την σοσιαλίστρια Ιζαμπέλ Σιμονί.

«Το να προτείνεται ένα τέτοιο μέτρο στο Βέλγιο, είναι σα να γίνεται ένας παραλληλισμός μεταξύ των ενδείξεων που υπάρχουν στο πλαίσιο μιας έρευνας των γερμανικών αρχών και των προσώπων που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την πείνα. Πρόκειται για μια ακατάλληλη χρονική συγκυρία που κρύβει έναν ρατσισμό το λιγότερο συγκεκαλυμμένο» τόνισε η υπουργός σε ένα δελτίο Τύπου.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι προσφέρει «μαθήματα» στους αιτούντες άσυλο ώστε να τους βοηθήσει να ενταχθούν ευκολότερα σε μια χώρα, τα ήθη της οποίας μπορεί να τους φαίνονται πολύ φιλελεύθερα.

-------------------

Διαδηλώσεις ακροδεξιών και αριστερών οργανώσεων στην Κολονία

Πάνω από 1.700 αστυνομικοί περιφρουρούν τις συγκεντρώσεις.

Διαδηλώσεις ακροδεξιών και αριστερών οργανώσεων βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Κολονία, στον απόηχο των αποκαλύψεων για τις μαζικές επιθέσεις εναντίον γυναικών και αστυνομικών τη νύχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς στην πόλη.

Η μία διαδήλωση διοργανώνεται από το ισλαμοφοβικό κίνημα «Pegida» με την συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος «Pro Koeln» και μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων της περιοχής, με το σύνθημα «η Pegida προστατεύει».

Η «αντι-διαδήλωση» διοργανώνεται από τις ομάδες «Η Κολονία αντιστέκεται», υπό το γενικό σύνθημα «Όχι στο ρατσιστικό μίσος! Όχι στην σεξουαλική βία!».

Περίπου 1.700 αστυνομικοί συμμετέχουν στην επιχείρηση περιφρούρησης των δύο συγκεντρώσεων.

-------------------

Υπέρ της απέλασης των προσφύγων που καταδικάζονται τάχθηκε η Μέρκελ


Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε σήμερα υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά στις απελάσεις προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα αλλά καταδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια για διάφορα αδικήματα, ακόμη και αν η καταδίκη αυτή είναι με αναστολή.

"Αν οι πρόσφυγες διέπραξαν ένα αδίκημα", αυτό "θα πρέπει να έχει συνέπειες (...) αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα (παραμονής τους στη Γερμανία) θα πρέπει να τερματίζεται αν καταδικαστούν σε φυλάκιση ή ακόμη και με αναστολή", είπε η καγκελάριος, με αφορμή τις επιθέσεις εναντίον γυναικών που σημειώθηκαν τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.

Η ηγεσία του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, που συνεδρίασε σήμερα στο Μάιντς, συμφώνησε να ζητήσει να ανακαλείται η χορήγηση ασύλου στην περίπτωση καταδίκης για κάποιο αδίκημα. Το ζήτημα αυτό ωστόσο θα πρέπει να συζητηθεί με το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

"Είναι σημαντικό εκεί όπου δεν επαρκεί ο νόμος, να τροποποιηθεί", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Άνγκελα Μέρκελ η οποία θεωρεί ότι αυτό είναι "προς το συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων".

Με βάση τη γερμανική νομοθεσία, ένας άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο μπορεί να απελαθεί από τη Γερμανία εφόσον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, υπό τον όρο όμως ότι η ζωή του ή η υγεία του δεν θα διατρέξουν κίνδυνο στη χώρα καταγωγής του.

-------------------

Συγκρούσεις στην Κολωνία μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών


Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το απόγευμα στην Κολωνία μεταξύ ακροδεξιών διαδηλωτών και αστυνομικών, που έκαναν χρήση δακρυγόνων και νερού υπό πίεση για να διαλύσουν μια συγκέντρωση εναντίον των μεταναστών στη Γερμανία.

Οι αστυνομικοί δέχτηκαν βροχή από μπουκάλια και καπνογόνα από μια ομάδα διαδηλωτών και πήραν την απόφαση να διαλύσουν τη συγκέντρωση, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια ενώ η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις.

Οι αστυνομικοί είχαν καλέσει τους διαδηλωτές, ορισμένοι από τους οποίους φώναζαν συνθήματα εναντίον της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, να επιστρέψουν στην πλατεία, κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, απ' όπου είχαν ξεκινήσει την πορεία τους. Όταν εκείνοι συνέχισαν να εκτοξεύουν μπουκάλια μπίρας και κροτίδες εναντίον των δυνάμεων της τάξης, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν νερό υπό πίεση για να τους διαλύσουν.

Την διαδήλωση αυτή είχε οργανώσει το ξενοφοβικό, αντιισλαμικό κίνημα Pegida.

Δείτε το βίντεο:




Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.