Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2016

Συμμαχίες και αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επί ποδός οι συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας για το ασφαλιστικό

Τα σωματεία συνεδριάζουν στις 22 Ιανουαρίου για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Σε αγωνιστική εγρήγορση καλούν αστυνομικούς, πυροσβέστες και λιμενικούς τα συνδικαλιστικά σωματεία των τριών Σωμάτων Ασφαλείας, σχετικά με το ασφαλιστικό.

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ομοσπονδίες, αναφέρουν ότι θα συνεδριάσουν τα διοικητικά τους συμβούλια την 22 Ιανουαρίου στην Αθήνα, προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για συγκεκριμένες αγωνιστικές δράσεις, οι οποίες θα καθοριστούν με βάση το αποτέλεσμα συναντήσεων με τις πολιτικές ηγεσίες των Σωμάτων και εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.

Ταυτόχρονα ζητούν από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να ενημερώσουν τα συνδικαλιστικά σωματεία του κλάδου για τις προτάσεις και τις θέσεις τους και επιπλέον αιτούνται ακροάσεως των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής.

--------------

Αντίθετοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Συνάντηση στα γραφεία του ΔΣΑ.

Συνάντηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας είχαν σήμερα το προεδρείο του ΔΣΑ και τα προεδρεία των συμβολαιογράφων και των δικαστικών επιμελητών, με αντικείμενο συζήτησης τον συντονισμό των τρόπων αντίδρασής τους απέναντι στο νομοσχέδιο του ασφαλιστικού.

Οι εκπρόσωποι των τριών αυτών φορέων, σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι το ασφαλιστικό προσχέδιο όχι μόνο δεν δίδει λύσεις, αλλά οδηγεί σε οικονομική και επαγγελματική εξαθλίωση τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων, συμβολαιογράφων και δικαστικών επιμελητών.

Ακόμα, σημειώνουν ότι το επίμαχο νομοσχέδιο «δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα, καθώς όχι μόνο δεν θα αυξήσει την εισπραξιμότητα εισφορών και οφειλών αλλά αντίθετα, λόγω και της αδυναμίας καταβολής των υπέρογκων αυτών ποσών, θα διογκώσει τις ροές εξόδου από το επάγγελμα με άμεσο αποτέλεσμα την αύξηση των συνταξιούχων και τη δραστική μείωση των ενεργών επαγγελματιών, ενισχύοντας τις γκρίζες μορφές της οικονομίας».

--------------

Αποχή από τις δικαστικές αίθουσες αποφάσισαν οι δικηγόροι της Ροδόπης

Αντιδρούν έντονα στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Την καθολική αποχή των δικηγόρων της Ροδόπης από τα καθήκοντά τους και το κλείσιμο των γραφείων του συλλόγου τους από την Δευτέρα 11 έως και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου, αποφάσισε ομόφωνα σήμερα το διοικητικό συμβούλιο του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, που συνεδρίασε εκτάκτως ενόψει των διαγραφόμενων εξελίξεων μετά την δημοσιοποίηση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Παράλληλα, συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του για την Τρίτη 12 Ιανουαρίου.

Σε σχετική ανακοίνωση του δικηγορικού συλλόγου Ροδόπης, τονίζεται ότι «οι δικηγόροι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ισχύουσες συνεχώς αυξανόμενες ασφαλιστικές εισφορές», σημειώνοντας με έμφαση ότι «το νέο ασφαλιστικό, όπως προτείνεται, οδηγεί αναπόδραστα στην οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του δικηγορικού κόσμου».

Οι δικηγόροι της Κομοτηνής, υποστηρίζουν μεταξύ άλλων ότι « η επιβάρυνση του κάθε δικηγόρου με 38,5% επί του ετήσιου καθαρού φορολογητέου εισοδήματός του, που έρχεται σε συνέχεια παλαιότερων φορολογικών επιβαρύνσεων, οδηγεί σε μηδενισμό του εισοδήματός του και αφανισμό του επαγγέλματος».

--------------

ΕΣΗΕΑ: Το ασφαλιστικό μετατρέπει τους δημοσιογράφους σε πλασιέ ειδήσεων

«Διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων».

Το επερχόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό, καταργεί τη δημοσιογραφική λειτουργία, τονίζει με σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ).

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και μετατροπή των δημοσιογράφων σε πλασιέ ειδήσεων.

Βάσει αυτής της βλαπτικής μεταβολής, υποστηρίζει η ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ, ως μισθωτοί εντάσσονται στο νέο φορέα ως αυτοαπασχολούμενοι και επίσης χάνουν δύο μισθούς το χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια), το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης, την προστασία από ομαδικές απολύσεις, το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης, το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης της εργοδοσίας, το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής των επιχειρήσεων στο άρθρο 99.

Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωση εκφράζει την πάγια θέση της, καθώς και όλων των άλλων δημοσιογραφικών Ενώσεων για πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους δημοσιογράφους, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στον πυρήνα της ιδιότητάς και της αυτονομίας. Αυτό άλλωστε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξυπηρετεί και η λειτουργία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που πρέπει να επανέλθει στις γραμμές του 2012.

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ λέει «όχι» στους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων προσθέτοντας ότι τα «μπλοκάκια» πρέπει να γίνουν μισθωτοί εργαζόμενοι κι όχι το αντίθετο. Στην μακροσκελή ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών γίνεται αναφορά και στις μειώσεις συντάξεων του ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίες αφορούν, όπως τονίζεται, παλιούς και νέους συνταξιούχους.

Τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων και όχι προνόμιο και ότι τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Οι δημοσιογράφοι, επισημαίνεται, δεν ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις.

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε μέσον τα συμφέροντα των δημοσιογράφων που πλήττονται με το συγκεκριμένο υπό κρίση, νομοσχέδιο.

--------------

Συμμαχίες για το Ασφαλιστικό αναζητά η κυβέρνηση

Ολομέτωπη επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Μπροστά στον αγώνα που δίνει η κυβέρνηση στο θέμα του Ασφαλιστικού το Μαξίμου κάνει ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ αναζητά συμμάχους στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει όλες τις πιθανές αντιδράσεις που αφορούν το ασφαλιστικό.

Υπό τον τίτλο «Ποιος μιλάει για το Ασφαλιστικό», η κυβέρνηση αναφέρει πως τις τελευταίες μέρες έχουν πληθύνει τα στελέχη της αντιπολίτευσης που «πασχίζουν να προβάλλουν τους εαυτούς τους ως όψιμους υπερασπιστές της κοινωνικής ασφάλισης» και υποστηρίζει τα εξής:

1. Ότι οι τεράστιες ανισότητες του ασφαλιστικού και η λεηλασία των αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, που συνετέλεσαν στο να καταστεί το σύστημα μη βιώσιμο, έχει την υπογραφή των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

2. Ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% που αποφασίστηκε τον Ιούλιο του 2014, από την τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε συνεννόηση με την Τρόικα, δημιούργησε σοβαρότατο πρόβλημα χρηματοδότησης των Ασφαλιστικών Ταμείων.

3. Ότι τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε αντίθεση με τους θεσμούς που παραδέχτηκαν ότι έκαναν λάθη πολιτικής στην Ελλάδα ουδέποτε έχουν παραδεχτεί το λάθος τους και αντίθετα σήμερα δυσκολεύονται να κρύψουν την οργή τους για την συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των εισφορών, ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

4. Η αλήθεια είναι ότι έκτοτε, κάποιοι από τους Θεσμούς έχουν δηλώσει τουλάχιστον ότι η πολιτική που επέβαλλαν στην Ελλάδα υπήρξε αποτυχημένη και καταστροφική. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που υλοποίησαν αυτήν την πολιτική, αρνούνται να κάνουν κάτι ανάλογο.

5. Αντίθετα, τα στελέχη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δυσκολεύονται σήμερα να κρύψουν την οργή τους για την συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων σε μια λογική αύξηση των εισφορών, ώστε να αποφευχθούν νέες οριζόντιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις.

6. Για να πούμε με απλά λόγια αυτό που συμβαίνει στην πράξη: Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ελπίζουν να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση σε μεγάλες μειώσεις συντάξεων, ώστε να εκμεταλλευτούν πολιτικά την κατάσταση κοινωνικής δυσαρέσκειας που θα δημιουργηθεί. Αυτό φάνηκε άλλωστε, από την στάση των κομμάτων αυτών στην πρόσφατη σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

7. Πρόκειται για έναν ανεύθυνο και τυχοδιωκτικό πολιτικό τακτισκισμό, που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις σε ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Αυτό, άλλωστε, εξηγεί την ελάχιστα εποικοδομητική στάση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ απέναντι στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό. Ας σημειωθεί ότι η μεταρρύθμιση που προωθείται με το νομοσχέδιο αυτό είναι η πρώτη που διαμορφώνεται με κυβερνητική πρωτοβουλία και μέσα από δημόσιο διάλογο και όχι με mail από τους δανειστές.

8. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κάθε δικαίωμα να απέχουν από τον διάλογο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να αυτοεγκλωβίζονται στο περιθώριο της πολιτικής ζωής. Όσο όμως και αν πασχίζουν, δεν μπορούν να ματαιώσουν τον διάλογο αυτόν, που έχει ήδη ξεκινήσει με την κοινωνία και προχωράει με παραγωγικό τρόπο. Η σημερινή βελτιωτική παρέμβαση στο ζήτημα των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζόμενων με μπλοκάκι, το αποδεικνύει.

9. Με βάση την συναίνεση γύρω από το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί με τους Θεσμούς. Αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εύχονται να χαθεί η μάχη αυτή, είναι καλύτερα να βγουν να το δηλώσουν ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές.

Τα όπλα της κυβέρνησης και οι αντιδράσεις

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τις εργοδοτικές οργανώσεις για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών αποτελεί όπλα για την κυβέρνηση. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ δεν κλήθηκαν στο διάλογο και έτσι η πρώτη αναζητά ημερομηνίες για τις κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται επίσης οι επαγγελματικές ενώσεις, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, δημοσιογράφων λόγω της αύξησης των εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών.

Η βασική αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πεισθούν οι 153 βουλευτές της συμπολίτευσης να υπερψηφίσουν το ασφαλιστικό, μπροστά στον έντονο προβληματισμό που υπάρχει. Η πολιτική γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου προκειμένου να συσπειρώσει τους 153 είναι ότι η κυβέρνηση είναι μόνη της και δεν αναμένει στήριξη από πουθενά.

Θετικά τα μηνύματα από το εξωτερικό

Αποδεκτή είναι σε γενικές γραμμές η μεταρρύθμιση του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος όπως διαφάνηκε από διαρροή ευρωπαίων αξιωματούχων στο Reuters. Βέβαια ακόμα δεν είναι βέβαιοι εάν τα μέτρα θα φέρουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης αρκεί να βγαίνουν τα νούμερα. Χρειαζόμαστε περισσότερους αριθμούς και τεχνικά δεδομένα από την Αθήνα για να είμαστε σε θέση να απαντήσουμε» αναφέρει ευρωπαίος παράγοντας σύμφωνα με το Reuters.

Οι ευρωπαίοι πιστωτές, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, έθεσαν την 18η Ιανουαρίου ως ημερομηνία έναρξης της αξιολόγησης, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, ανοίγοντας το δρόμο για τις συζητήσεις για ελάφρυνση χρέους. «Η πρώτη αξιολόγηση θα ξεκινήσει σε δοκιμαστική βάση την εβδομάδα που ξεκινά στις 18 Ιανουαρίου. Πρακτικά, ενδεχομένως να καθυστερήσει λίγο», υπογράμμισε υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.