Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Οι καυγάδες των γονιών επηρεάζουν τον εγκέφαλο των παιδιών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς τσακώνονται, έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται ο τρόπος που λειτουργεί ο εγκέφαλος των παιδιών.

Ειδικότερα τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα ενδοοικογενειακό περιβάλλον με φωνές και εντάσεις, επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο τα συναισθήματά τους και αντιμετωπίζουν προβλήματα στην κοινωνική τους συμπεριφορά. Αυτό υποστηρίζει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Family Psychology.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι μελετητές κατηγοριοποίησαν μια σειρά από οικογένειες σε πολύ ή λιγότερο συγκρουσιακές, με βάση διάφορα ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από μητέρες. Στη συνέχεια μετρήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα των παιδιών τους ενώ εκείνα κοιτούσαν φωτογραφίες ζευγαριών σε θυμωμένες, χαρούμενες αλλά και ουδέτερες πόζες.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που προέρχονται από συγκρουσιακές οικογένειες αντιδρούσαν πιο έντονα όταν έβλεπαν τις θυμωμένες πόζες των ζευγαριών, συγκριτικά με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα ήρεμα ενδοοικογενειακό περιβάλλον. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή παρόμοιες καταστάσεις έχουν ζήσει στο σπίτι τους, εξηγεί η Alice Schermerhorn, επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Βέροντ και επικεφαλής της έρευνας.

«Φαίνεται πως αυτά τα παιδιά εκπαιδεύουν τον εγκέφαλό τους να επαγρυπνεί και επεξεργάζονται τα σημάδια που σχετίζονται με τα συναισθήματα που προκαλούν οι διαπροσωπικές σχέσεις, όπως η χαρά ή ο θυμός, διαφορετικά από τα παιδιά που δεν έχουν τέτοιες εμπειρίες», εξηγεί η Schermerhorn.

Αυτή η υπερευαίσθηση πάντως του εγκεφάλου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε προβλήματα στις κοινωνικές σχέσεις, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.