Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016

Έτοιμος να συζητήσει βελτιώσεις στο ασφαλιστικό των αγροτών δηλώνει ο Κατρούγκαλος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έτοιμος να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αγροτών βελτιώσεις στο ασφαλιστικό τους, οι οποίες θα περιλαμβάνουν και την ύπαρξη μεταβατικού σταδίου για την προτεινόμενη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική.

Ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι η κυβέρνηση με την πρότασή της διασφαλίζει ότι όλοι οι αγρότες θα λαμβάνουν την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όταν η σημερινή βασική σύνταξη ανέρχεται μόλις στα 158 ευρώ.

Ερωτηθείς εάν είναι εφικτό να μείνουν εισφορές των αγροτών στα σημερινά επίπεδα και να μην ενταχθούν στο ενιαίο ασφαλιστικό φορέα όπως ζητούν αγρότες στα μπλόκα, σημειώνει ότι «το σημερινό σύστημα δεν είναι οικονομικά βιώσιμο και, κυρίως, δεν λειτουργεί προς το συμφέρον των αγροτών». Σύμφωνα με τον υπουργό, προκύπτει ότι τα έσοδα του ΟΓΑ προέρχονται πάνω από τα εννέα δέκατα από τον κρατικό προϋπολογισμό και λιγότερο από το ένα δέκατο από τις εισφορές των αγροτών.

Όπως τονίζει ο κ. Κατρούγκαλος το σημερινό σύστημα δεν καλύπτει με επάρκεια τις ανάγκες των αγροτών. «Η βασική σύνταξη του αγρότη το 2015 ήταν 172,8 ευρώ. Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο (ν. 4169/1961) συνεχώς μειώνεται, το 2016 θα είναι 158 ευρώ και θα καταργηθεί εντελώς το 2027. Η μεταρρύθμιση εφαρμόζει τις δύο βασικές της αρχές, της ισονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης και στον αγροτικό κόσμο.

Η ισονομία επιβάλλει, από τη στιγμή που οι αγρότες θα συμμετέχουν στον ενιαίο φορέα, να πληρώνουν εισφορές στη βάση του πραγματικού τους εισοδήματος και με τον ίδιο συντελεστή με τους υπόλοιπους Έλληνες.

Ισονομία όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι ιδιαιτερότητες κάθε κοινωνικής κατηγορίας: το εισόδημα του 88% των αγροτών, όπως προκύπτει από τα φορολογικά στοιχεία, είναι κάτω από 5.000 ευρώ τον χρόνο και το μέσο εισόδημά τους είναι 2.500 ευρώ. (Στο εισόδημα αυτό δεν υπολογίζονται οι κοινοτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις, μέχρι του ποσού των 12.000 ευρώ, μετά από νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας.)»

Για τον λόγο αυτό, συνεχίζει, «ενώ για όλους τους υπόλοιπους Ελληνες η κατώτερη ασφαλιστική κλάση είναι ίση με τον μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, για τους αγρότες ορίζεται στο 80% του ποσού αυτού, δηλαδή στα 468 ευρώ.

Και, επειδή οι αγρότες μέχρι σήμερα πλήρωναν πολύ χαμηλές εισφορές, προβλέπεται η περιοδική αύξησή τους: θα διαμορφωθούν στο 14% το 2017, στο 17% το 2018 και στο 20%, τον κοινό συντελεστή, το 2020».

Ερωτηθείς εάν εξετάζεται (όπως έγινε για τους νέους επιστήμονες) πρόταση για τις εισφορές των νέων αγροτών με σταδιακή περίοδο προσαρμογή 5 ετών, σημειώνει: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με τους αγρότες βελτιώσεις σε όσα ανέφερα παραπάνω, για παράδειγμα μια επέκταση της μεταβατικότητας (κάτι, βεβαίως, που πρέπει να δεχθούν και οι θεσμοί, δεδομένου ότι οι χρόνοι προσαρμογής είναι μνημονιακή υποχρέωση). Και άλλα θέματα.

Ήδη, στο πλαίσιο των καλόπιστων συζητήσεων που είχα με εκπροσώπους αγροτών, προέκυψαν πιθανές βελτιώσεις ως προς το πώς θα ασφαλίζεται η αγρότισσα στο πλαίσιο της οικογενειακής αγροτικής επιχείρησης, θέματα σχετικά με το εργόσημο και άλλα.

Όλα είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε».

«Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή πρόσφερε στους αγρότες που κινητοποιούνται αυτό που ήταν το πάγιο αίτημα όλων των περασμένων χρόνων: Να συναντηθεί μαζί τους και να συζητήσει τα αιτήματά τους.

Πώς θα ικανοποιηθούν αυτά αν δεν έρθουν οι αγρότες να συζητήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με τον πρωθυπουργό; Όλα τα συζητάμε λοιπόν.

Ένα πράγμα δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως βάση της συζήτησης. Ότι οι αγρότες είναι κατώτεροι Έλληνες, δεύτερης κατηγορίας πολίτες.

Θέλουμε να έχουν τη σύνταξη που θα έχουνε όλοι οι άλλοι συμπολίτες τους, με τους ίδιους όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης», προσθέτει.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.