Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Γιδινό γάλα και από «ΑΤΜ»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από τα μέσα του επόμενου μήνα θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία ο αυτόματος πωλητής (ΑΤΜ) γίδινου γάλακτος, που εγκατέστησε στην Αλέξανδρούπολη ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός», όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρός του Χρήστος Παρασχούδης.

Γιδινό γάλα και από «ΑΤΜ»

«Αφού λύσουμε τα όποια προβλήματα προκύψουν, από το τέλος του Φεβρουαρίου οι λάτρεις του γίδινου γάλακτος θα μπορούν να κατευθύνονται στο ΑΤΜ και να προμηθεύονται την ποσότητα που επιθυμούν» υπογράμμισε, ενώ σχετικά με την τιμή σημείωσε: «Θα είναι ανταγωνιστική και σε καμία περίπτωση δεν θα διαμορφώνεται στα 2-2,5 ευρώ/λίτρο, που πωλείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο αυτόματο πωλητή (ΑΤΜ) γίδινου γάλακτος στην Κομοτηνή, ο πρόεδρος του «Θρακών Αμνός» ενημέρωσε «προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι εργασίες εντός του χώρου που έχει ήδη ενοικιαστεί και η λειτουργία του θα ακολουθήσει αυτού στην Αλεξανδρούπολη, με μια καθυστέρηση το πολύ 20 ημερών».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτόματοι πωλητές (ΑΤΜ) γίδινου γάλακτος ήρθαν από το Ισραήλ και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε λειτουργία τους στις αρχές Σεπτεμβρίου, τα «capital control» φρέναραν τη διαδικασία.

Μέσω των ΑΤΜ γίδινου γάλακτος, θα πωλούνται αυτόνομα 400 λίτρα ημερησίως, ενώ τα μηχανήματα διαθέτουν και ηλεκτρονικό πίνακα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης. Την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός, που βρίσκεται στη διαδικασία αγοράς φορτηγού γι αυτόν τον σκοπό.

Αναφορικά με την εταιρεία που θα αναλάβει την παστερίωση του προϊόντος, όπως είπε ο κ. Παρασχούδης, «είναι ένα από τα ζητήματα που θα αποφασίσει η γενική συνέλευση του κτηνοτροφικού συνεταιρισμού το βράδυ του Σαββάτου 16 Ιανουαρίου 2016. Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης θα τεθούν επί τάπητος και ζητήματα που αφορούν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ που ανέλαβε ο συνεταιρισμός να κάνει, αλλά και ενδεχόμενη συνεργασία του "Θρακών Αμνός" με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου».

Στόχος της όλης προσπάθειας είναι, τα μηχανήματα αυτά να αποτελέσουν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού στοχεύουν σε συνεργασία με αγρότες και κτηνοτρόφους της Β. Ελλάδας, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία μίνι-μάρκετ, μέσω των οποίων θα διανέμονται φθηνά, ποιοτικά προϊόντα, με την προστιθέμενη αξία να την καρπώνονται οι ίδιοι.

«Φιλοδοξία μας είναι να εφοδιάσουμε με παστεριωμένο γίδινο γάλα τουλάχιστον όλες τις πρωτεύουσες νομών στη Β. Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Παρασχούδης, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα μακροπρόθεσμα αφορά και σε παστερίωση και τυποποίηση και άλλων προϊόντων.

Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς και το μεγάλο στοίχημα

Ο συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» ιδρύθηκε το 2012, αριθμεί 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι. Η ετήσια παραγωγή γίδινου γάλακτος ανέρχεται σε 1 εκατ. λίτρα. Το μεγάλο στοίχημα για τους ανθρώπους του συνεταιρισμού είναι να πείσουν τους καταναλωτές να γυρίσουν «πίσω στις παραδόσεις τους και να ξεκινήσουν και πάλι την αγορά και κατανάλωση γίδινου γάλακτος».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, μέχρι τη δεκαετία του 1980 η βοοτροφία δεν ήταν ανεπτυγμένη και η κατσίκα, που οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν «κατσαρίδα των μηρυκαστικών» (λιτοδίαιτο ζώο, ανθεκτικό στις ασθένειες), αποτελούσε τη βασική πηγή για την προμήθεια γάλακτος. «Ο Δίας μεγάλωσε, πίνοντας γίδινο γάλα» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως «το γίδινο γάλα είναι πιο υγιεινό και ανεπιφύλακτα μπορούν να το πίνουν τα παιδιά και οι μεγάλοι».


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.