Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Οι 13 ανατροπές στην φορολογία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η νέα χρονιά, φορολογικά, ξεκινά σχετικά ήπια. Από την Πρωτοχρονιά επιβάλλεται το ειδικό τέλος των πέντε λεπτών ανά στήλη στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ καθώς και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης των 20 λεπτών ανά λίτρο στο κρασί.

Σε ετήσια βάση, η επιβολή ΕΦΚ στο κρασί αναμένεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, να επιβαρύνει την εγχώρια κατανάλωση με 55 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή είναι τα προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα για το δημόσιο, ενώ από την επιβολή ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του OΠΑΠ, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά έσοδα της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Μετά την πρώτη κρυάδα στο κρασί και στα τυχερά παιχνίδια, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει. Αν γίνει κανένα θαύμα που θα φέρει λεφτά με ουρά από την αξιοποίηση της περιβόητης λίστας Μπόργιανς ή την αυτοκαταγγελία φορολογουμένων με αδήλωτα εισοδήματα, μπορεί και να αποφευχθούν νέες επιβαρύνσεις.

Το γεγονός όμως ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει ανατροπές τόσο στη φορολογία εισοδήματος (όπου παραμένουν σε εκκρεμότητα οι αυξήσεις φόρων για αγρότες και εισοδήματα από ενοίκια), όσο και στον ΕΝΦΙΑ και στη φορολογία των Ι.Χ οδηγεί με σχετική ακρίβεια στην πρόβλεψη ότι κάποιοι και το 2016 θα πληρώσουν τη νύφη των αλλαγών.

Μάντεις δεν είμαστε για να προβλέψουμε τι θα συμβεί τελικά, μπορούμε όμως να καταγράψουμε, με βάση τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το Μνημόνιο, τα πεδία στα οποία οι αλλαγές είναι προ των πυλών.

1. Αποδείξεις και πλαστικό χρήμα: Στις αρχές του έτους αναμένεται διάταξη στη Βουλή η οποία θα συνδέει το αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Η εφορία θα αναγνωρίζει πλέον για έκπτωση μόνο δαπάνες που πραγματοποιούνται μέσω χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής.

2. Αδήλωτα κεφάλαια και περιουσιολόγιο: Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα κατατεθούν στη Βουλή οι διατάξεις για τη φορολόγηση και νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων και το Περιουσιολόγιο. Οι διατάξεις βρίσκονται στη φάση διαβούλευσης με τους δανειστές. Επικρατέστερο σενάριο θεωρείται ο φόρος για τη νομιμοποίηση των κεφαλαίων να υπολογίζεται με βάση τη φορολογική κλίμακα του εισοδήματος των φυσικών προσώπων του έτους κατά το οποίο αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Σχεδιάζονται εκπτώσεις επί του φόρου για όσους τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε προθεσμιακές καταθέσεις ή ομόλογα.

3. Φορολογία εισοδήματος: Οι αλλαγές θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο διαβούλευσης με τους δανειστές. Αποφάσεις αναμένονται στο διάστημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Εξετάζεται η επιστροφή σε μια ενιαία φορολογική κλίμακα με την οποία θα αθροίζονται και θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα.

4. Προκαταβολές φόρου ελεύθερων επαγγελματιών: Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2016, θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75% ενώ για τα εισοδήματα του 2016 εκτοξεύεται στο 100%.

5. Επιχειρήσεις: Τα κέρδη των επιχειρήσεων του 2015 θα φορολογηθούν το επόμενο έτος με νέο, υψηλότερο συντελεστή, ο οποίος διαμορφώθηκε σε 29% από 26%.

6. Αγρότες: Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα πληρώσουν το 2016 με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αυξάνεται από το 55% στο 75%. Το Μνημόνιο προβλέπει και αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20%.

7. Ενοίκια: Το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών από το 11% στο 15% και από το 33% στο 35% (με διαχωριστική γραμμή τα 12.000 ευρώ). Εξετάζεται εναλλακτικά νέα φορολογική κλίμακα για τα ενοίκια, με περισσότερους συντελεστές και κλιμάκια, προκειμένου η φορολόγηση να ξεκινά από χαμηλότερα και να κορυφώνεται σε υψηλότερο συντελεστή σε σχέση με σήμερα.

8. Φοροαπαλλαγές: Από το «μικροσκόπιο» του υπουργείου Οικονομικών θα περάσουν οι 716 φοροαπαλλαγές που κοστίζουν στον προϋπολογισμό περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως.

9. Εισφορά Αλληλεγγύης: Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ, με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η έκτακτη εισφορά να ενσωματωθεί στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.

10. Νέος Φόρος Ακινήτων: Ο νέος φόρος θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ. Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την επιστροφή στη βασική ιδέα του φόρου ακίνητης περιουσίας με τη θέσπιση ενός αφορολόγητου ορίου 20.000-50.000 ευρώ, χωρίς να πειραχθεί ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ.

11. Αντικειμενικές αξίες: Με βάση την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής, δεν αποκλείεται στις αρχές του έτους να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα φέρνει αυξήσεις της τάξεως του 5%-10% σε περιοχές με πολύ χαμηλές τιμές ζώνης και μειώσεις έως και 20% σε περιοχές στις οποίες έχει πέσει κατακόρυφα η εμπορική αξία των ακινήτων.. Οι τιμές αυτές θα ισχύουν μέχρι να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα, που θα βασίζεται στις εμπορικές τιμές από τις αρχές του 2017.

12. Αυτοκίνητα: Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης έχει δηλώσει πως το 2016 θα επανεξεταστεί συνολικά όλο το φορολογικό καθεστώς σε σχέση με τα αυτοκίνητα. Από τα τέλη ταξινόμησης έως τα τέλη κυκλοφορίας. Για τα τέλη μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε το σενάριο αντικατάστασης του ισχύοντος συστήματος από ένα μικτό σύστημα πάγιων τελών (μικρού ύψους, π.χ. εκατό ευρώ για όλους) και τελών που θα συνδέονται με τα διανυόμενα χιλιόμετρα με επιβάρυνση της τιμής των καυσίμων. Τίποτα δεν έχει ακόμα κλειδώσει.

13. ΦΠΑ νησιών: Από την 1η Ιουνίου του 2016 καταργείται το καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ σε μία νέα ομάδα νησιών.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.