Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

ECOCITY: Πάνω από 12.000 πρόωροι θάνατοι από ατμοσφαιρική ρύπανση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Η ολιγωρία στη νοθεία καυσίμων, κοστίζει στην Ελλάδα 2 δισ. το χρόνο».

Το ECOCITY ανακοίνωσε την πρόθεση να προχωρήσει σε κάλεσμα προς την επιστημονική κοινότητα και την Κοινωνία των Πολιτών, για τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού ελέγχου και καταγγελίας των περιπτώσεων που έχουν επιπτώσεις στην δημόσια υγεία, στο περιβάλλον, αλλά και στην υποβάθμιση των δικαιωμάτων των πολιτών ως προς το επίπεδο διαβίωσης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην οποία έγινε, επίσης, λόγος για τα δεδομένα στην πετρελαιοκίνηση, τη νοθεία και το παρεμπόριο καυσίμων, την αιθαλομίχλη, την άρνηση παροχής στοιχείων από επίσημους φορείς, αλλά και για την αμηχανία που επιδεικνύει ως τώρα η κυβέρνηση στα συγκεκριμένα θέματα.

Όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της μη κερδοσκοπικής εταιρίας Θάνος Ζαειρόπουλος, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, το ECOCITY προγραμματίζει τη δημιουργία ενός ισχυρού μηχανισμού ελέγχου για την εξέταση και αξιολόγηση πιθανών παραβάσεων καθήκοντος ή μη τήρησης των υποχρεώσεων, που απορρέουν από νομοθεσία και τις οδηγίες της ΕΕ, για περιπτώσεις που έχουν επιπτώσεις στον εισπνεόμενο αέρα, στο νερό και στο έδαφος, με νομικές ενέργειες σε σχέση με τη μη συμμόρφωση με την περιβαλλοντική νομοθεσία, καθώς και με την ενδεχόμενη περιβαλλοντική ζημία και τις επιπτώσεις της στην Δημόσια Υγεία και στο Οικοσύστημα σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο καμία ανταπόκριση δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα σε σχέση με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τον περιορισμό της περιβαλλοντικής μόλυνσης αλλά και των κινδύνων στη δημόσια υγεία εξαιτίας της πετρελαιοκίνησης από την επίσημη πολιτεία. «Είμαστε εναντίον της πετρελαιοκίνησης στο κέντρο των πόλεων, όχι ενάντια στα πετρελαιοκίνητα οχήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τη νοθεία των καυσίμων, επισήμανε ότι έχουν επίσης κατατεθεί προτάσεις που θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα εντός πολύ μικρού χρονικού διαστήματος, καθώς η ολιγωρία κοστίζει στη χώρα μας 2 δισ. το χρόνο.

Ειδική αναφορά έγινε και στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης και γενικότερα τη ρύπανση που προκαλείται από τις μεθόδους θέρμανσης. «Είναι λάθος η φορολογική επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης», δήλωσε ο κ. Ζαφειρόπουλος, επισημαίνοντας εκ νέου την ανάγκη για καταπολέμηση της νοθείας και της λαθρεμπορίας, αυστηρό έλεγχο των εισαγωγών, ενημέρωση, αλλά και διασταύρωση των στοιχείων, ενώ παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης και επέκτασης του φυσικού αερίου.

Απ΄ την πλευρά της η Κλέα Κατσουγιάννη, εταίρος του ECOCITY, πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής ECOCITY, και καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στις επιδράσεις της μόλυνσης του αέρα στη δημόσια υγεία, αναφέροντας ότι περισσότεροι από 12.000 πρόωροι θάνατοι οφείλονται σε αυτή, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Την εκτίμηση ότι τα στοιχεία σε σχέση με την περιβαλλοντική μόλυνση και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι δυσμενέστερα εξέφρασε ο Δημοσθένης Ασημακόπουλος, εταίρος του ECOCITY, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής, καθηγητής Τμήματος Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ. Όπως είπε «η χώρα δεν διαθέτει εξοπλισμό προκειμένου να αναδείξει το πρόβλημα, ειδικότερα σε περιοχές όπου αυτό παρουσιάζεται ιδιαίτερα οξυμένο», τονίζοντας παράλληλα ότι απ΄ το 2012 κι ύστερα, «περιβαλλοντικά έχουμε γυρίσει πολλά χρόνια πίσω, εξαιτίας των αντανακλαστικών των πολιτών στην αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο».

Τέλος, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος, εταίρος του ECOCITY, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και εκπρόσωπος στο Δίκτυο ECOS, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο, τόνισε, με αφορμή το σκάνδαλο της Φολκσβάγκεν, ότι σε εθνικό επίπεδο όπου υπάρχουν παραβάσεις υπάρχουν ευθύνες, και επισήμανε ότι πρέπει να αναζητηθούν τα χρήματα της αποζημίωσης από τον παραβάτη τον ίδιο και όχι από τους χρήστες. Όπως είπε, οι πολίτες έχουν κάθε λόγο να παρεμβαίνουν σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία, καθώς έχουν έννομο συμφέρον, σε περίπτωση που η ελληνική δικαιοσύνη δεν κινηθεί αυτεπαγγέλτως.




Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.