Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Σήμα κινδύνου από τους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατεπείγον έγγραφο του προέδρου του Επιμελητηρίου Ηλείας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα οι επιχειρήσεις, στον τομέα εξαγωγών ελαιολάδου, με την αύξηση αδασμολόγητων ποσοστόσεων στις εισαγωγές προϊόντος από την Τυνησία, επισημαίνει με επείγον έγγραφό του, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, ήδη οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν με την ανακοίνωση της εφαρμογής των σχετικών μέτρων και οι επιπτώσεις τόσο για τον ελαιοπαραγωγό όσο και για τον εξαγωγέα ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα επιζήμιες, όπως αναφέρει το ilialive.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Νικολούτσου με την οποία ζητείται η άμεση παρέμβαση του υπουργού, έχει ως εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκθέσουμε τους έντονους προβληματισμούς μας , σχετικά με τα σοβαρότατα προβλήματα, που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιολάδου, εφόσον εφαρμοστεί η σχεδιαζόμενη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αύξηση των αδασμολόγητων ποσοστώσεων εισαγωγών ελαιολάδου από την Τυνησία.

Παρότι γνωρίζουμε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστικά , η απόφαση για την εφαρμογή των έκτακτων αυτών, εμπορικών μέτρων, ενίσχυσης της Τυνησίας, εντούτοις κρίνουμε απαραίτητη την ανάληψη άμεσα ενεργειών και πρωτοβουλιών, προκειμένω να αποτραπεί η οποιαδήποτε εξέλιξη, η οποία θα επιφέρει σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά ελαιολάδου της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία το εξαιρετικής ποιότητας και διατροφικής αξίας ελληνικό ελαιόλαδο , έχει γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο, καθώς συνεχώς διακρίνεται σε διαγωνισμούς και φέρνει τεράστια έσοδα στη χώρα.

Ήδη γνωρίζετε ότι οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν μόλις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την εφαρμογή των εν λόγω μέτρων ενίσχυσης. Οι επιπτώσεις τόσο για τον απλό ελαιοπαραγωγό όσο και για τον εξαγωγέα ελαιολάδου είναι ιδιαίτερα επιζήμιες και περιορίζουν επιπλέον την απόδοση των προϊόντων τους .

Συνεπώς κρίνεται αναγκαία η παρέμβασης σας , ενδεχομένως και σε συνεργασία με άλλες χώρες που πιθανόν να εναντιώνονται παρομοίως στην εφαρμογή αυτών των μέτρων . Οφείλουμε να συνδράμουμε τα μέγιστα ώστε να διασφαλιστεί μια δίκαιη τιμή , που θα εξισορροπήσει το ήδη επιβαρυμένο λειτουργικό κόστος παραγωγής και συγκομιδής ελαιολάδου , αλλά και τις περαιτέρω δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας λόγω της έλλειψη ρευστότητας, των capital controls, της άμεσης πληρωμής βοηθητικών υλών και συσκευασίας με τις συνήθειες καθυστερήσεις είσπραξης από τις πωλήσεις.

Με την πεποίθηση της άμεσης παρέμβασή σας για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, για ένα προϊόν εμπροσθοφυλακή των ελληνικών εξαγωγών, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή πληροφορία».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.