Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Ιστορική συμφωνία στο Παρίσι για το κλίμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Θετική κατάληξη μετά το φιάσκο της Κοπεγχάγης και έξι χρόνια επίπονων διαπραγματεύσεων.

Μια συμφωνία που δεν έχει προηγούμενο για την καταπολέμηση της ανόδου της θερμοκρασίας, η έκταση της οποίας απειλεί τον πλανήτη με κλιματικές καταστροφές, υιοθετήθηκε στο Παρίσι από 195 χώρες, όμως πολλά απομένει να γίνουν για να συγκεκριμενοποιηθούν οι φιλόδοξες δεσμεύσεις.

«Η συμφωνία του Παρισιου για το κλίμα υιοθετήθηκε», δήλωσε χθες, Σάββατο, συγκινημένος ο Λοράν Φαμπιούς, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της 21ης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα (COP21), χτυπώντας το ξυλινο σφυρί του στο βήμα του συνεδριακού κέντρου του Μπουρζέ, νότια του Παρισιού.

Σε ατμόσφαιρα ευφορίας, αυτή η ιστορική στιγμή χαιρετίστηκε με επευφημίες που διήρκεσαν πολλά λεπτά, έξι χρόνια μετά το φιάσκο της διάσκεψης της Κοπεγχάγης, η οποία απέτυχε να επισφραγίσει μια τέτοια συμφωνία, και έπειτα από χρόνια εξαιρετικά επίπονων διαπραγματεύσεων.

Για να περιορισθεί η κλιματική απορρύθμιση --πολλαπλασιασμός των κυμάτων καύσωνα, των ξηρασιών και των πλημμυρών, επτάχυνση του λιώσιμου των παγετώνων--, η συμφωνία επικυρώνει τον πολύ φιλόδοξο στόχο να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας «αρκετά κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου». Καλεί μάλιστα τα μέρη «να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να περιοριστεί η άνοδος στον 1,5 βαθμό Κελσίου" σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ένα αίτημα των πιο ευάλωτων χωρών. Έως τώρα ο στόχος ήταν οι 2 βαθμοί Κελσίου.

Η αρωγή για το κλίμα προς τις αναπτυσσόμενες χώρες, που πρόκειται να φθάσει τα 100 δισεκ. δολάρια ετησίως το 2020, θα πρέπει να είναι το κατώτερο επίπεδο και να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. Αυτή ήταν επίσης μια ισχυρή απαίτηση των χωρών του Νότου.

Στην ολομέλεια, η συμφωνία έγινε δεκτή με ενθουσιώδεις ομιλίες και μόνο η Νικαράγουα εξέφρασε επιφυλάξεις.

Η Έντνα Μολέουα, η νοτιοαφρικανή υπουργός Περιβάλλοντος, η χώρα της οποίας προεδρεύει της μεγαλύτερης ομάδας κρατών, της G77+Κίνα (134 χώρες), είδε στη συμφωνία «μια στροφή προς έναν καλυτερο και ασφαλέστερο κόσμο». «Μπορούμε να επιστρέψουμε σπίτι για να θέσουμε σε εφαρμογή αυτή την ιστορική συμφωνία», δήλωσε εκφράζοντας τη χαρά της γι' αυτό εξ ονόματος των ανεπτυγμένων χωρών η αυστραλή υπουργός Τζούλι Μπίσοπ.

«Η ιστορία θα κρίνει το αποτέλεσμα όχι στη βάση της σημερινης συμφωνίας, αλλά απ' αυτά που θα κάνουμε από σήμερα», επισήμανε από την πλευρά του ο Θόρικ Ιμπραχίμ, υπουργός Περιβάλλοντος των Μαλδίβων και πρόεδρος της ομάδας των Μικρών Νησιωτικών Κρατών.

«Μένει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά», τόνισε η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελο, προσθέτοντας πως η συμφωνίας είναι ωστόσο «ένα σημάδι ελπίδας»

«Το πρόβλημα δεν λύθηκε», όμως «η συμφωνία του Παρισιού (...) εγκαθιδρύει το βιώσιμο πλαίσιο που έχει ανάγκη ο κόσμος για να επιλύσει την κλιματική κρίση», σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης

Αντανακλώντας τα αισθήματα πολλών μεγάλων μκο, η Greenpeace δήλωσε πως η συμφωνία σηματοδοτεί μια "καμπή" και εξορίζει την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα "στην κακή πλευρά της Ιστορίας".

Κατά την έναρξη της COP21, 150 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων είχαν μεταβεί στο Παρίσι για να εκφράσουν την επείγουσα ανάγκη για δράση κατά της ανόδου της θερμοκρασίας, που πλήττει κατ' αρχάς τις πιο φτωχές χώρες.

Το σύμφωνο, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ το 2020, αναμένεται ότι θα επιτρέψει να επαναπροσανατολιστεί η παγκόσμια οικονομία προς ένα μοντέλο χαμηλού άνθρακα. Μια τέτοια επανάσταση σημαίνει και μια προοδευτική εγκατάλειψη των ορυκτών πόρων (άνθρακας, πετρέλαιο, αέριο) που κυριαρχούν ευρέως στην παγκόσμια παραγωγή ενέργειας, μια ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τεράστιες ενεργειακές οικονομίες ή ακόμη μια αυξημένη προστασία των δασών.

Η συμφωνία υπογραμμίζει τη σημασία που έχει το να δοθεί μια τιμή στον άνθρακα ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια.

«Το 2014 είναι η πρώτη φορά που οι επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ξεπέρασαν αυτές στα ορυκτά καύσιμα, αυτή η κίνηση οφείλει να επιταχυνθεί,η συμφωνία θα συμβάλει σ' αυτό», υπογράμμισε ο Ματιέ Ορφελέν του Ιδρύματος Νικολά Ιλό.

Οι στόχοι των χωρών που είχαν ανακοινωθεί ενόψει της COP για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου θέτουν σ' αυτό το στάδιο τον πλανήτη σε μια πορεία για άνοδο της θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου.

Η συμφωνία εγκαθιδρύει έναν μηχανισμό που επιβάλλει την αναθεώρηση των στόχων αυτών προς τα πάνω κάθε πέντε χρόνια, όμως μόνο από το 2025 -- πολύ αργά σύμφωνα με τις μκο και τους επιστήμονες, ορισμένοι από τους οποίους δεν κρύβουν τον σκεπτικισμό τους.

«Στους +2 βαθμούς Κελσίου, το κλίμα θα έιναι ήδη πολύ διαφορετικό από σήμερα». υπενθυμιζει ο κλιματολόγος Ζαλ Ζουζέλ. «Όμως οι 2 βαθμοί Κελσίου ή λιγότερο είναι ο στόχος που πρέπει να τηρήσουμε αν θέλουμε να έχουμε στο τέλος του αιώνα έναν κόσμο στον οποίο να μπορούμε να προσαρμοστούμε».

«Η επίτευξη αυτού του στόχου απαιτεί να αφήσουμε τα ορυκτά καύσιμα μέσα στο έδαφος, να μην τα εκμεταλλευθούμε», όμως «τίποτα δεν έχει λεχθεί για το πώς θα γίνει αυτό», υπογραμμίζει ο Νικ Χιούιτ, καθηγητής χημείας της ατμόσφαιρας στο πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ (Βρετανία), σύμφωνα με τον οποίο «υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να είναι κανείς επιφυλακτικός».

-----------

«Το σχέδιο συμφωνίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μια “στροφή”»

«Ο τροχός της δράσης γυρίζει αργά, όμως στο Παρίσι γύρισε», τονίζει ο διευθυντής της Greenpeace.

Το σχέδιο συμφωνίας για το κλίμα, που παρουσιάστηκε σήμερα στη διάσκεψη του ΟΗΕ, αποτελεί μια «στροφή», δήλωσαν σήμερα ΜΚΟ, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στο ότι παραμένει το χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση προς τα πάνω των εθνικών σχεδίων μείωσης των εκπομπών ρύπων.

Το σύμφωνο στέλνει στην «άσχημη πλευρά της Ιστορίας» την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα, που είναι εν πολλοίς η αιτία της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, εκτιμησε η Greenpeace.

«Ο τροχός της δράσης γυρίζει αργά, όμως στο Παρίσι γύρισε. Το κείμενο τοποθετεί τη βιομηχανία των ενεργειών από ορυκτά καύσιμα στην άσχημη πλευρά της Ιστορίας», δήλωσε ο διευθυντής της Greenpeace, Κούμι ΝαΊντου.

«Το ποτήρι είναι γεμάτο κατά τα τρία τέταρτα», συνοψίζει ο Πασκάλ Κανφίν, ειδικός στο World Resources Institute, που εκφράζει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το κείμενο ορίζει επιτέλους έναν μακροπρόθεσμο στόχο για τις εκπομπές αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, πηγή αυτή της χωρίς προηγούμενο απορρύθμισης του κλίματος.

Το σχέδιο συμφωνίας προβλέπει μηδενικό στόχο εκπομπών χάρη σε ένα αυστηρό ισοζύγιο μεταξύ των εκπομπών αερίων και των αερίων από απορροφώνται από «τρύπες άνθρακα» (δάση, ωκεανούς, τεχνικές πρόσληψης και αποθήκευσης του άνθρακα) και αυτά «μέσα στο δεύτερο μισό αυτού του αιώνα».

«Πριν από δύο χρόνια ήταν ακόμη μια ουτοπία», θυμάται ο Κανφίν, για τον οποίο «αυτός ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι ένα ισχυρό και πολύ σημαντικό σήμα προς την κατεύθυνση των επενδυτών. Εδώ βρίσκεται η στροφή».

ΜΚΟ και δεξαμενές σκέψης εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η συμφωνία σημειώνει την ανάγκη η αύξηση της θερμοκρασίας να διατηρηθεί «κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της προ-βιομηχανικής εποχής», και μάλιστα να πέσει στους 1,5 βαθμούς Κελσίου.

«Στο εξής όλα όσα θα κάνουν οι κυβερνήσεις θα μπορεί να μετρηθεί σε σχέση με αυτό τον στόχο», υπογράμμισε η Σαμάνθα Σμιθ του WWF. «Και κυρίως, πρέπει να απαντήσουν, και για τη βοήθεια στα πιο φτωχά και ευάλωτα κράτη, στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών».

Το κείμενο εγκαθιδρύει έναν μηχανισμό που επιβάλλει στις χώρες να αναθεωρούν κάθε πέντε χρόνια τα σχέδιά τους για περιορισμό ή μείωση των εκπομπών, που σε αυτό το στάδιο είναι μη ικανοποιητικά.

Μεγάλο θέμα: η ημερομηνία της πρώτης υποχρεωτικής αναθεώρησης, που έχει οριστεί για το 2025.

«Τα 15 επόμενα χρόνια θα είναι αποφασιστικά για να παραμείνουμε κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Giec (Διακυβερνητική Ομάδα Ειδικών για τις Κλιματικές Αλλαγές), άρα το 2025 είναι πολύ αργά», υπογραμμίζει ο Κανφίν.

«Ζητάμε να ξεκινήσει πριν από το 2020,» με την εθελοντική δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών, εκτίμησε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Fondation Nicolas Hulot, Ματιέ Ορφελίν.

Η αναφορά σε έναν στόχο κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου, και αν είναι δυνατόν κάτω από τους 1,5 βαθμούς, είναι μια μεγάλη πρόοδοs. Όμως προκειμένου να πάρει σάρκα και οστά είναι επείγον να αναθεωρηθούν πολύ γρήγορα τα σχέδια των εθνικών συνεισφορών.

-----------

Ιστορική η συμφωνία για το Κλίμα

«Ένα μήνα μετά τις επιθέσεις, η Γαλλία ένωσε τον κόσμο» διεμήνυσε ο Επίτροπος για το Κλίμα Κανιέτε.

Ένα μήνα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, «η Γαλλία ένωσε την Υφήλιο» καθώς συνέβαλε στην επίτευξη μιας συμφωνίας μεταξύ 195 χωρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δράσης για το Κλίμα και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε.

Την 13η Νοεμβρίου οι τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν τη γαλλική πρωτεύουσα στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους.

«Σχεδόν ένα μήνα μετά (…) η Γαλλία ένωσε τον κόσμο με τη σημαντικότερη συμφωνία που επιτεύχθηκε ποτέ για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της γαλλικής προεδρίας στη COP21.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.