Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Σημάδια ότι κάποιος μπορεί να έχει ψύχωση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι είναι η ψύχωση;

Η ψύχωση είναι ένας γενικός όρος για μια ψυχική ανωμαλία που επηρεάζει το μυαλό, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται, αντιλαμβάνονται τα πράγματα αλλά και το πως συμπεριφέρονται. Όταν ένα άτομο πάσχει από ψύχωση δεν είναι σε θέση να πει τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και τι είναι στη φαντασία τους – υπάρχει απώλεια επαφής με την πραγματικότητα.

Οι ειδικοί λένε ότι η ψύχωση είναι ένα σύμπτωμα που ανιχνεύεται σε διάφορες ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της διπολικής διαταραχής, της κατάθλιψης ,της παραληρηματικής διαταραχής, της σύντομης ψυχωτικής διαταραχή, η σχιζοφρένεια και σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Η ψύχωση μπορεί επίσης να είναι το αποτέλεσμα μερικών σωματικών ασθενειών, όπως η νόσος του Parkinson, ή απο αποτέλεσμα κατανάλωσης παράνομων ναρκωτικών ή κατάχρηση αλκοόλ.

Η ψύχωση είναι ένα σύμπτωμα, και όχι μια κατάσταση από μόνη της. Είναι ένα σύμπτωμα από άλλες ασθένειες, συχνά από τις πιο σοβαρές μορφές ψυχιατρικών διαταραχών. Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις και διαταραγμένη όραση.

Οι ενδείξεις για τη ψύχωση περιλαμβάνουν εξάνθημα, οίδημα ή αποχρωματισμό. Ένα σύμπτωμα είναι κάτι που μόνο ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται, και περιγράφει σε άλλους, όπως πόνο, ζάλη ή στομαχόπονο.

Ένα ψυχωτικό επεισόδιο μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που αναφέρονται παρακάτω:

Ψευδαισθήσεις – ο ασθενής αντιλαμβάνεται πράγματα που δεν υπάρχουν, δεν είναι πραγματικά, αλλά ο ασθενής τα εκλαμβάνει ως πέρα για πέρα αληθινά. Οι ψευδαισθήσεις μπορεί να επηρεάσουν την αίσθηση της ακοής, της όσφρησης, της γεύσης ή της όρασης.

Ακουστικές ψευδαισθήσεις - γνωστή ως paracusia ή paracusis. Ο ασθενής μπορεί να ακούσει θυμωμένες, δυσάρεστες ή σαρκαστικές φωνές.

Γευστικές ψευδαισθήσεις - παραισθήσεις που αφορούν γεύση αίσθηση. Μερικοί ασθενείς με ψύχωση λένε ότι έχουν μια δυσάρεστη γεύση στο στόμα τους

Λιλιπούτειες ψευδαισθήσεις - τα πράγματα, οι άνθρωποι ή τα ζώα φαίνεται να είναι μικρότερα από ό, τι πραγματικά είναι

Υπναγωγικές ψευδαισθήσεων - ονειρικές ψευδαισθήσεις, πολύ πιο ζωηρές, κατά την έναρξη του ύπνου

Υπνοπομπικές ψευδαισθήσεις - παραισθήσεις κατά την αφύπνιση, επίσης ζωντανές κατά την αφύπνιση

Κιναισθητικές ψευδαισθήσεις - περιλαμβάνει την αίσθηση των σωματικών κινήσεων

Οσφρητικές ψευδαισθήσεις - ο ασθενής μυρίζει πράγματα που δεν υπάρχουν

Απτικές ψευδαισθήσεις - επηρεάζει την αίσθηση της αφής. Μπορεί να αισθάνονται ότι κάτι σέρνεται κάτω από το δέρμα τους

Οπτικές ψευδαισθήσεις - βλέπουν πράγματα που δεν είναι αληθινά

Αυταπάτες - ο ασθενής πιστεύει κάτι που είναι απίθανο, προφανώς αναληθές, αδύνατο, ή περίεργο. Οι δύο βασικοί τύποι είναι οι εξής:

Παρανοϊκή αυταπάτη - η πεποίθηση ότι ένα άτομο, ή κάτι σχεδιάζουν να τον βλάψουν ή ακόμα και να σκοτώσουν τον ασθενή. Η συμπεριφορά του ατόμου μπορεί να επηρεαστεί, ενδεχομένως μπορούν να αρνηθούν να περπατήσουν κάτω από ορισμένους διαδρόμους ή σε ορισμένους δρόμους .

Παραληρητικές ιδέες μεγαλείου - ο ασθενής φαντάζεται ότι έχει κάποια δύναμη ή εξουσία που δεν υπάρχει.

Σύγχυση και ενοχλητικές σκέψεις – Ο ασθενής κάνει σκέψεις ασυνάρτητες συχνά εμφανίζεται συγχυσμένος . Είναι σύνηθες ότι μπορεί να πάει από το ένα θέμα στο άλλο γρήγορα, και μερικές φορές σταματήσει στα μέσα της φράσης, καθώς πολλές φορές χάνει τον ειρμό του.

Η έλλειψη αυτογνωσίας και διορατικότητα - ο ασθενής συμπεριφέρεται με ασυνήθιστο τρόπο, αλλά ο ίδιος δεν έχει επίγνωση. Δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι οι ψευδαισθήσεις τους είναι εξωπραγματικές. Συχνά, μπορούν να αναγνωρίσουν περίεργες συμπεριφορές σε άλλα άτομα αλλά είναι αδύνατο να το δουν αυτό σε εκείνους. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους ανθρώπους με ψύχωση που βρίσκονται σε μια ψυχιατρική κλινική να σχολιάσει πόσο άρρωστοι είναι οι άλλοι ασθενείς, ενώ αισθάνονται απολύτως εντάξει με τον εαυτό τους.

Ποιες είναι οι αιτίες της ψύχωσης;

Η ψύχωση μπορεί να προκληθεί από μια διανοητική (ψυχική) κατάσταση, μιας γενικής ιατρικής κατάστασης ή μιας ουσίας (αλκοόλ ή ναρκωτικών).


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.