Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

Συναυλίες που είχαν αιματηρή κατάληξη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Περιστατικά που η βία, ο θάνατος και η καταστροφή έριξαν πέπλο πάνω από μουσικές σκηνές.

Οι φίλοι της μουσικής περιμένουν με αγωνία τη στιγμή που θα μπορέσουν να δουν τον αγαπημένο τους τραγουδιστή ή συγκρότημα ζωντανά. Αυτό θα ίσχυε φυσικά και για όσους βρέθηκαν στο Μπατακλάν, στο Παρίσι, τη μοιραία νύχτα της 13ηςΝοεμβρίου. Ωστόσο, η συναυλία των White Miles και των Eagles of Death Metal έμελε να καταλήξει σε ένα λουτρό αίματος.

Από το πλήθος που βρίσκονταν στο χώρο, 89 σκοτώθηκαν και πάνω από 200 τραυματίστηκαν από την επίθεση 3 ενόπλων, με το Ισλαμικό Κράτος να αναλαμβάνει την ευθύνη για τα αιματηρά γεγονότα.

Το λουτρό αίματος στο Μπατακλάν δεν ήταν όμως το πρώτο βίαιο περιστατικό που σημειώνεται κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας. Η βία, ο θάνατος και η καταστροφή έχουν χτυπήσει κι άλλες μουσικές παραστάσεις στο παρελθόν, ρίχνοντας ένα μαύρο πέπλο πάνω από τη ζωντανή μουσική.

Παρακάτω θα δούμε περιπτώσεις τέτοιων συναυλιών με ιδιαίτερα άσχημη κατάληξη…

Επεισόδια στο πανκ φεστιβάλ «British Invasion 2k6»



Γνωστή είναι η σχέση των πανκ συναυλιών με τη βία, καθώς από τη δεκαετία του ’80 και τη γέννηση της hardcore πανκ, βίαια επεισόδια συνήθιζαν να ξεσπούν στα live τέτοιων συγκροτημάτων.

Το 2006, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ «British Invasion 2k6» στο Σαν Φρανσίσκο, ξέσπασαν βίαια επεισόδια, μετά την εμφάνιση νέο-Ναζί κι άλλων ακροδεξιών στοιχείων. Στις μάχες που ακολούθησαν, ένας νεό-Ναζί μαχαιρώθηκε, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν από ζώνες, μπουκάλια κι άλλα αντικείμενα. Την ώρα που η ασφάλεια προσπαθούσε να απομακρύνει τον τραυματισμένο άντρα, τα δύο βρετανικά πανκ συγκροτήματα, οι Total Chaos και οι The Varukers, συνέχισαν κανονικά να παίζουν.

Όταν έφτασε η αστυνομία -προκειμένου να απομακρύνει τον τραυματισμένο άντρα από το συναυλιακό χώρο-, σημειώθηκε ακόμη μεγαλύτερη ταραχή και τα μέλη του πλήθους άρχισαν… να δέρνονται μεταξύ τους, καθώς και αστυνομικούς! Τελικά, με τη συνδρομή κι άλλων δυνάμεων της τάξης, οι αρχές κατάφεραν να διαλύσουν το πλήθος, χρησιμοποιώντας σπρέι πιπεριού και δακρυγόνα. Ωστόσο, μερίδα των εξαγριωμένων μετέφερε τις ταραχές έξω από το φεστιβάλ, καταστρέφοντας δύο αστυνομικά οχήματα, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και σπάζοντας δεκάδες τζαμαρίες καταστημάτων.



Η ομηρία του Nord-Ost



Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Πολέμου στην Τσετσενία, μουτζαχεντίν που συνδέονταν με τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως η Αλ-Κάιντα, πραγματοποίησαν διάφορες επιθέσεις εναντίον ρώσων πολιτών. Πιο χαρακτηριστική εξ αυτών ήταν η ομηρία του Nord-Ost, που παρακολούθησε ολόκληρος ο πλανήτης, μέσω των ΜΜΕ.

Στις 23 Οκτωβρίου 2002, 40-50 τσετσένοι τρομοκράτες όρμησαν στο θέατρο Palace of Culture στη Μόσχα, την ώρα που σε εξέλιξη ήταν η μουσική παράσταση Nord Ost, η οποία ήταν μάλιστα sold-out.

Οι τρομοκράτες, ζωσμένοι με εκρηκτικά, κράτησαν ομήρους περίπου 850-900 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων θεατές και καλλιτέχνες, ζητώντας την άμεση υποχώρηση και παράδοση άνευ όρων των ρωσικών δυνάμεων στην Τσετσενία. Έδωσαν διορία μίας εβδομάδας, πριν αρχίσουν να εκτελούν τους ομήρους, ενώ δήλωσαν πως δεν είχαν πρόβλημα οι ίδιοι να πεθαίνουν.

Η ομηρία κράτησε 57 ώρες, με τους τρομοκράτες να εκτελούν 2 γυναίκες. Τελικά, ειδικές δυνάμεις της Ρωσίας, επενέβησαν, ρίχνοντας ένα απόρρητο χημικό αέριο αναισθητοποίησης στο σύστημα εξαερισμού και κατόπιν εισβάλλοντας μέσα.



Οι 40 τρομοκράτες σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ ήταν αναίσθητοι. Ωστόσο, το θάνατο βρήκαν και 130 όμηροι εξαιτίας της αντίδρασης στο αέριο. Επιστήμονες κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιο ήταν το αέριο, κάτι που εάν έπραττε, θα βοηθούσε να σωθούν περισσότεροι άνθρωποι.



Η πυρκαγιά στο club Colectiv στο Βουκουρέστι



Λίγες μόνο ημέρες πριν τα γεγονότα του Μπατακλάν και συγκεκριμένα στις 30 Οκτωβρίου 2015, η Ρουμανία έγινε μάρτυρας μιας τραγωδίας στο club Colectiv, στην καρδιά του Βουκουρεστίου, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 400 άνθρωποι για μια ροκ συναυλία κι ένα σόου με πυροτεχνήματα.

Στη σκηνή είχαν ανέβει τα μέλη του ρουμανικού συγκροτήματος Goodbye to Gravity, όταν ξέσπασε μια φωτιά που προκάλεσε πανικό, με το πλήθος να τρέχει προς τις εξόδους. Είκοσι έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους επιτόπου και περίπου 200 τραυματίστηκαν σοβαρά. Από τους τραυματίες, πολλοί υπέκυψαν τις επόμενες μέρες στα τραύματά τους, ανεβάζοντας τον τελικά απολογισμό μέχρι σήμερα στους 58 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο ντράμερ του συγκροτήματος.



Η κυβέρνηση τους Ρουμανίας κήρυξε 3ημερο πένθος, ενώ η τραγωδία πυροδότησε ένα κύμα διαδηλώσεων χωρίς προηγούμενο εναντίον της ρουμάνικης πολιτικής ηγεσίας, οδηγώντας τον Βίκτορ Πόντα να ανακοινώσει την παραίτησή του από το θώκο του πρωθυπουργού.



Οι πρώτες έρευνες έδειξαν σωρεία ατασθαλιών από τη μεριά των ιδιοκτητών: αρχικά το Colectiv στεγάζονταν στο ισόγειο ενός πρώην εργοστασίου παπουτσιών, διαθέτοντας μόνο μία έξοδο. Έπειτα, πολλές υπηρεσίες ασφαλείας παραδέχτηκαν πως δεν γνώριζαν ότι το club λειτουργούσε, μέχρι να συμβεί η τραγωδία!

Τα παραπάνω είχαν σαν αποτέλεσμα την άμεση προφυλάκιση πάνω από 10 ανθρώπων, ανάμεσά τους οι 3 ιδιοκτήτες του νυχτερινού κέντρου, που κατηγορούνται για ανθρωποκτονίες κατά συρροή από αμέλεια.



Έκρηξη βόμβας στο Tushino Airfield



Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την ομηρία στην παράσταση Nord Ost, στις 5 Ιουλίου 2003, η Ρωσία έγινε μάρτυρας μιας ακόμη τρομοκρατικής ενέργειας, αυτή τη φορά σε ροκ συναυλία.

Δύο γυναίκες ζωσμένες με εκρηκτικά προκάλεσαν εκρήξεις στη ροκ συναυλία «Krylya», στο Tushino Airfield, κοντά στη Μόσχα, την οποία παρακολουθούσαν 20.000 άνθρωποι. Οι γυναίκες πλησίασαν δύο διαφορετικές εισόδους και πυροδότησαν τα εκρηκτικά. Παρόλο που τα εκρηκτικά της μίας γυναίκας πυροδοτήθηκαν μόνο εν μέρει, ο απολογισμός ήταν 14 νεκροί.

Πανικός στο φεστιβάλ Mawazine


Τα μεγάλα φεστιβάλ απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή στη διοργάνωση, ιδιαίτερα όταν τεράστια πλήθη συγκεντρώνονται σε ένα μικρό χώρο, καθώς ο ενδεχόμενος πανικός μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες. Κάτι τέτοιο συνέβη και το 2009, στο φεστιβάλ Mawazine, στην πρωτεύουσα του Μαρόκου, Ραμπάτ.

Περίπου 70.000 άτομα συνέρρευσαν στο στάδιο Hay Nahda για να παρακολουθήσουν τη δωρεάν συναυλία του μαροκινού ποπ τραγουδιστή Abdelaziz Stati. Μετά την ολοκλήρωση της συναυλίας, το πλήθος άρχισε να εγκαταλείπει το χώρο. Μέσα στη βιασύνη που είχαν, διέλυσαν την περίφραξη, κάτι που προξένησε πανικό και ακολούθησε ποδοπάτημα, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 11 άνθρωποι να βρουν φρικτό θάνατο, μεταξύ των οποίων 5 γυναίκες, 4 άντρες και 2 παιδιά.

Ας σημειωθεί πως το περιστατικό σημειώθηκε την τελευταία μέρα του 9ημερου φεστιβάλ, κάτι που ίσως εξηγεί την βιασύνη των ανθρώπων να φύγουν από το στάδιο.

Η πυρκαγιά στο Beverly Hills Supper Club



Στις 28 Μαΐου του 1977 μια τρομακτική πυρκαγιά στο Beverly Hills Supper Club, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, άφησε πίσω της 165 νεκρούς και πάνω από 200 τραυματίες. Η φωτιά ξεκίνησε από το Zebra Room και επεκτάθηκε μέχρι το Cabaret Room, την ώρα που το club ήταν γεμάτο ανθρώπους. Ο δημοφιλής κωμικός John Davidson, έδινε εκείνη την ώρα παράσταση στο Cabaret Room, προσελκύοντας πλήθος ανθρώπων, πολύ παραπάνω από τη χωρητικότητα του club.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα που ακολούθησε, το club είχε χώρους για 600 άτομα και τη νύχτα της πυρκαγιάς, το πλήθος ξεπερνούσε τα 2.500 άτομα!

Η φωτιά προκλήθηκε από τα ηλεκτρολογικά συστήματα (ορισμένοι υποστήριξαν πως επρόκειτο για εμπρησμό) και μόλις αυτή έφτασε στο Cabaret Room, το πανικοβλημένο πλήθος έτρεξε προς την έξοδο, με αποτέλεσμα να ποδοπατηθούν! Ορισμένοι έπεσαν πάνω στις εξόδους, βρίσκοντας το θάνατο, καθώς όπως αποκαλύφθηκε ορισμένες είχαν κλειδωθεί!



Ο βομβαρδισμός της όπερας της Βαρκελώνης



Κατά την τελευταία δεκαετία του 19ου αιώνα, η Ευρώπη έγινε μάρτυρας ενός κύματος τρομοκρατικών επιθέσεων από τον αναρχικό και ακροαριστερό χώρο. Στις 8 Νοεμβρίου του 1893 μια βόμβα έπληξε την ιστορική όπερα της Βαρκελώνης, το Θέατρο Λισέου, κατά τη διάρκεια της όπερας Γουλιέλμος Τέλλος του Ροσσίνι. Από την επίθεση σκοτώθηκαν 30 θεατές, ενώ πολλοί ακόμη ακρωτηριάστηκαν ή τραυματίστηκαν.

Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της Γηραιάς Ηπείρου μέχρι τότε.

Όπως αποκαλύφθηκε, τη βόμβα είχε πετάξει ο αναρχικός Santiago Salvador από τον 5ο όροφο προς την κεντρική πλατεία. Μετά το περιστατικό αυτό και μια βομβιστική ενέργεια στη λιτανεία της Αγίας Δωρεάς, η ισπανική αστυνομία διέλυσε με τη βία αναρχικές κοινότητες, αλλά και κόμματα που συνδέονταν με το αναρχικό κίνημα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.