Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Να μην εκτελεσθεί το ένταλμα σύλληψης για τους Έλληνες ζητούν οι συνήγοροί τους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Έκκληση και από τις οικογένειές τους.

Να μην εκτελεστεί το ιταλικό ένταλμα σύλληψης, εναντίον των πέντε Ελλήνων φοιτητών που κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια στο Μιλάνο την περασμένη άνοιξη, ζητούν οι συνήγοροι, οι οικογένειες, αλλά και ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής, δημότες του οποίου είναι οι πέντε φοιτητές.

Τα επιχειρήματα της θέσης τους ανέλυσαν σήμερα οι παραπάνω σε συνέντευξη Τύπου στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εφετών στις αρχές Ιανουαρίου, οπότε θα αποφασισθεί εάν θα εκδοθούν ή όχι οι πέντε φοιτητές στην Ιταλία.

Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κ. Παπαδάκης, εις εκ των συνηγόρων των φοιτητών, στην συγκεκριμένη υπόθεση παραβιάζονται η αρχή της αναλογικότητας και η αρχή της ημεδαπότητας, καταστρατηγείται η αρχή του διπλού αξιόποινου, υποκρύπτεται κίνδυνος δίωξης των πολιτικών ελευθεριών και τίθεται υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα συμμετοχής σε διαδηλώσεις. Συγχρόνως, προσθέτει, το κατηγορητήριο βρίθει αντιφάσεων και αοριστιών, στερείται σαφήνειας των κατηγοριών.

Οι φοιτητές κατηγορούνται για συμμετοχή σε επεισόδια στη διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά της Έκθεσης Expo, που εγκαινιάσθηκε στο Μιλάνο την 1η Μαΐου 2015. Ενώ, όμως, τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι φοιτητές κατά το ελληνικό Δίκαιο συνιστούν πλημμεληματικές πράξεις, κατά το ιταλικό Δίκαιο συνιστούν κακουργηματικές πράξεις.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης, διακεκριμένες φθορές, στάση, αντίσταση και παράνομη βία. Οι επιμέρους αυτές πράξεις συνιστούν κακούργημα στην Ιταλία, το οποίο τιμωρείται με ποινή έως και 15 χρόνια. Οι ίδιες πράξεις στην Ελλάδα συνιστούν πλημμελήματα, οπότε εγείρεται θέμα ευθείας παραβίασης της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας.

Συγχρόνως, εγείρεται θέμα παραβίασης της αρχής της ημεδαπότητας, διότι Έλληνες πολίτες ζητείται να δικασθούν σε άλλη χώρα με ένα νομοθετικό πλαίσιο, στα συγκεκριμένα αδικήματα, που έχει επικριθεί για τη σκληρότητά του επανειλημμένως από Ιταλούς νομικούς. Κατά τον ίδιο τρόπο καταστρατηγείται η αρχή του διπλού αξιόποινου, καθώς οι φοιτητές ζητείται να εκδικασθούν για αδικήματα, που είναι μικρής σημασίας στην Ελλάδα και συνιστούν βαρύ κατηγορητήριο στην Ιταλία.

Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο δίωξης πολιτικών ελευθεριών, αλλά και του δικαιώματος συμμετοχής στις διαδηλώσεις, κατά τη συνέντευξη Τύπου τονίσθηκε ότι είναι η πρώτη φορά που ζητείται έκδοση, με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, για διαδηλωτές. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαδάκης «μετά την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας έρχεται η παγκοσμιοποίηση της καταστολής. Είναι η πρώτη φορά που ζητείται εφαρμογή του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης για διαδηλωτές».

Σε ό,τι αφορά τις εγγενείς αδυναμίες του ίδιου του κατηγορητηρίου, σημειώνεται από τον κ. Παπαδάκη ότι οι φοιτητές δεν συνελήφθησαν επ' αυτοφόρω να διαπράττουν αξιόποινες πράξεις. Συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα κατά την έξοδό τους από κατειλημμένο κοινωνικό κέντρο στο Μιλάνο. «Άρα η σύλληψη δεν έγινε με νομικό, αλλά με πολιτικό κριτήριο» λέει.

Σε περίπτωση που το Συμβούλιο Εφετών αποφασίσει τη μη έκδοση των φοιτητών στην Ιταλία, η υπόθεση τους αναμένεται να εκδικασθεί στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος, «κατά τη γνώμη μου, δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο να εκδοθούν στην Ιταλία. Επειδή, όμως, είμαστε και κατά κάθε βίαιης πράξης, εάν αποδειχθεί οποιαδήποτε κατηγορία θα πρέπει να εκδικασθούν στην Ελλάδα».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.