Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Fast food: Διαβάστε τι προκαλεί στον οργανισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μπορεί να αποτελεί μια εύκολη και γρήγορη λύση, είναι όμως γνωστό ότι τις περισσότερες φορές το fast food αποτελεί τροφή πολύ κατεργασμένη, με μεγάλες ποσότητες υδατανθράκων, σακχάρων, ανθυγιεινών λιπαρών και αλατιού.

Περιέχει δηλαδή πολλές θερμίδες και ελάχιστη έως καθόλου θρεπτική αξία.

Έρευνα του 2013 στο περιοδικό JAMA Pediatrics, έδειξε ότι παιδιά και έφηβοι που έτρωγαν σε ταχυφαγεία έπαιρναν από 160 έως 310 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.

Ποιες είναι οι συνέπειες του fast food

Πεπτικό και καρδιαγγειακό σύστημα

Το πρόχειρο φαγητό περιέχει πολλούς υδατάνθρακες και κατ' επέκταση πολλές θερμίδες. Όταν κάποιος προσλαμβάνει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, προκαλείται απότομη αύξηση στο σάκχαρο. Συχνές απότομες αυξήσεις μπορεί να αποτελέσουν παράγοντα που συμβάλλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στον διαβήτη τύπου 2.

Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» LDLχοληστερόλης και μειώνουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης. Τα τρανς λιπαρά μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Το επιπλέον αλάτι βοηθά στην κατακράτηση υγρών, προκαλώντας φούσκωμα, ενώ μπορεί να συμβάλει σε υπέρταση. Σύμφωνα με το American Heart Association, παιδιά που ακολουθούν διατροφή υψηλή σε νάτριο έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν υπέρταση σε σχέση με παιδιά που δεν τρώνε πολύ αλάτι. Το υπερβάλλον αλάτι μπορεί επίσης να δημιουργήσει πέτρες στα νεφρά, νεφρική νόσο και καρκίνο του στομάχου.

H υψηλή χοληστερόλη και η υπέρταση είναι ανάμεσα στους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αναπνευστικό σύστημα

Η παχυσαρκία σχετίζεται με αύξηση των αναπνευστικών προβλημάτων και μπορεί να προκαλέσει επεισόδια ρηχής αναπνοής ή συριγμού.

Πρόσφατη έρευνα στο περιοδικό Thorax έδειξε ότι παιδιά που τρώνε πρόχειρο φαγητό τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και ρινίτιδας.

Κεντρικό νευρικό σύστημα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition έδειξε ότι η κατανάλωση τροφών όπως ντόνατς, κέικ και κρουασάν, καθώς και fast food (πίτσα, burgers, hot dog) μπορεί ενδεχομένως να συνδέεται με την κατάθλιψη. Άνθρωποι που επιλέγουν fast food είναι 51% πιο πιθανό να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με όσους τρώνε λίγο ή καθόλου πρόχειρο φαγητό.

Φάνηκε επίσης ότι όσο περισσότερο γρήγορο φαγητό κατανάλωναν τόσο πιο πιθανό ήταν να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Δέρμα και οστά

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι τροφές που περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου και μπορεί να προκαλέσουν ακμή.

Η έρευνα στο περιοδικό Thorax έδειξε υψηλότερο κίνδυνο εκζέματος σε παιδιά που ακολουθούσαν διατροφή υψηλή σε πρόχειρο φαγητό.

Το υπερβάλλον αλάτι μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.