Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

4 τροφές – εχθροί του καρκίνου του μαστού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πρώτον, ας αναφέρουμε την όχι τόσο καλή είδηση: κανένα τρόφιμο δεν έχει αποδειχθεί για την πρόληψη ή τη θεραπεία οποιουδήποτε τύπου καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού.

Τώρα οι καλές ειδήσεις: Ευτυχώς υπάρχουν πολλά τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν τη γενική υγεία του σώματός και με τη σειρά τους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Το υπερβολικό βάρος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, οπότε φροντίστε να ακολουθείτε ένα υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, συμβουλεύει η Alexandra Rothwell, RD, CDN, διατροφολόγος στο Κέντρο Μαστού Dubin, στη Νέα Υόρκη.

Η φλεγμονή συνδέεται επίσης με τον καρκίνο του μαστού γι’ αυτό και η Δρ Rothwell προτείνει την κατανάλωση τροφίμων που μπορεί να βοηθήσουν να παραμένουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και τη φλεγμονή σε έλεγχο. Οι παρακάτω τροφές είναι ιδανικές για τους παραπάνω λόγους!

Ελαιόλαδο
Πέρα από τα άλλα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία, έχει επίσης συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο, διαπίστωσε ότι η προσθήκη με 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 68%.

Και δεν είναι μόνο αυτό: Το ελαιόλαδο έχει ένα πρόσθετο όφελος που σχετίζεται με την πυκνότητα του μαστού, ο οποίος είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού. Μια μελέτη του 2014 σε περισσότερες από 3.500 γυναίκες, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επιπλέον 1,5 κουταλιάς της σούπας ελαιόλαδο κάθε μέρα συσχετίζεται με τη χαμηλότερη πυκνότητα του μαστού.

Ψάρι
Ο σολομός, οι σαρδέλες και το σκουμπρί και είναι τα ψάρια που προτείνει η Rothwell να προσθέσετε στη διατροφή σας, επειδή είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

«Γνωρίζουμε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα», λέει χαρακτηριστικά η ίδια. Μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε μια διατροφή πλούσια σε καρύδια και ξηρούς καρπούς, εάν θέλετε να πηγή ωμέγα -3 λιπαρών οξέων αλλά δεν θέλετε κανένα είδος κρέατος.

Σε έρευνα Ιταλών και Ελβετών, που διήρκησε 10 χρόνια και που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα σιτηρέσιο, μειώνει τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου του μαστού και όχι μόνο.

Φρούτα και λαχανικά
Η δύναμη της φύσης είναι τεράστια! Μελέτες έχουν δείξει ότι η πλούσια διατροφή σε φρούτα και λαχανικά, συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Και υπάρχουν μάλιστα μερικές πιθανές αιτίες: Όσο περισσότερα είναι τα αντιοξειδωτικά σε μια δίαιτα, τόσο χαμηλότερος είναι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε με το Eastern Mediterranean Health Journal. Επίσης, οι φυτικές ίνες που βρίσκονται στα φρούτα και τα λαχανικά μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες πρόσληψης, όπως αναφέρεται στο European Journal of Nutrition.

Η Rothwell συνιστά την κατανάλωση λαχανικών όπως μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι, κρεμμύδια, πράσα και σκόρδο.

Όσο για τα φρούτα, λέει, «Τα φρούτα όπως τα μούρα, οι μπανάνες, ο ανανάς, το μάνγκο είναι ιδανικά γιατί διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σε κανονικά επίπεδα.»

Σόγια
Πιθανότατα θα σκέφτεστε: «Μα η σόγια δεν έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού;» Προτού μας θεωρήσετε τρελούς, η σόγια έχει ενώσεις οιστρογόνων που έχουν συνδεθεί με ορισμένες μορφές καρκίνου. Αλλά όχι, τα τρόφιμα σόγιας δεν προκαλούν καρκίνο του μαστού. (Τα συμπληρώματα σόγιας μπορεί να είναι λιγότερο ασφαλή.)

Στην πραγματικότητα, πολλαπλές μελέτες έχουν συσχετίσει τη σόγια με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, υπάρχει μια εξαίρεση: Αν είστε φορέας του γονιδίου μετάλλαξης BRCA2, η σόγια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013 έρευνα και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, η οποία διαπίστωσε ότι τα προϊόντα σόγιας μειώνουν τον κίνδυνο σε φορείς του καρκίνου του μαστού - εκτός από εκείνους που φέρουν τη μετάλλαξη BRCA2.

Η Rothwell συμφωνεί ότι, σε γενικές γραμμές, μπορείτε να απολαύσετε προϊόντα σόγιας ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, χωρίς το φόβο ότι θα πάθετε καρκίνο του μαστού. "Απλά βεβαιωθείτε ότι τρώτε ολόκληρα, βιολογικά προϊόντα σόγιας, όπως τα φασόλια, natto, tempeh, τόφου και όχι επεξεργασμένα.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.