Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι φοιτητές που θα αντιπαρατεθούν θα φτάσουν τους 1.300.

Περισσότεροι από 1.000 debates πάνω σε φλέγοντα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ζητήματα της τρέχουσας διεθνούς και ελληνικής επικαιρότητας, θα διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη, από την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015 έως τη Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016.

Η αντιπαράθεση απόψεων και επιχειρημάτων θα γίνει ανάμεσα σε 1.300 φοιτητές, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν περισσότερα από 350 πανεπιστημιακά ιδρύματα από 70 χώρες, διεκδικώντας το «χρίσμα» του νέου Παγκόσμιου Πρωταθλητή στη ρητορική.

Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate, τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση debate, την οποία θα φιλοξενήσει φέτος η Θεσσαλονίκη, με το σύνθημα «Debating Comes Home».

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Υπουργείου Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Τη διοργάνωση του πρωταθλήματος ανέλαβε η Ρητορική Εταιρεία Ελλάδος, μη κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2013 με στόχο την προώθηση του debate στην εκπαίδευση.

Η διαδικασία

Το debate αποτελεί, σύμφωνα με τους διοργανωτές, το σημαντικότερο πανεπιστημιακό πνευματικό αγώνισμα παγκοσμίως, καθώς «είναι ένας αγώνας επιχειρημάτων και πειθούς γύρω από ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα».

Τα θέματα των αγώνων δεν είναι εκ των προτέρων γνωστά στις ομάδες των ομιλητών (αποτελούμενες από 2 άτομα), ενώ αφορούν συνήθως σε θέματα της παγκόσμιας επικαιρότητας. Μετά την ανακοίνωση των θεμάτων πραγματοποιείται κλήρωση για τη θέση (υπέρ ή κατά) που θα κληθεί να υποστηρίξει η κάθε ομάδα και στη συνέχεια οι ομάδες προετοιμάζουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις ομιλίες τους.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, οι ομιλητές αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους για τη θέση που τους έχει κληρωθεί, αντικρούοντας τα επιχειρήματα των αντιπάλων σε ολιγόλεπτους λόγους. Οι παίκτες αναπτύσσουν την επιχειρηματολογία τους ανεξαρτήτως των προσωπικών τους απόψεων, ενώ τον νικητή αναδεικνύει μια ομάδα κριτών που αξιολογεί την τεκμηρίωση και παρουσίαση των επιχειρημάτων κάθε ομάδας.

Το Παγκόσμιο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα Debate - WUDC (World Universities Debating Championship) αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ετήσιες διεθνείς εκδηλώσεις για φοιτητές.

Η πρώτη διοργάνωση φιλοξενήθηκε από την Πανεπιστημιακή Ένωση της Γλασκόβης τον Ιανουάριο του 1981, με 43 ομάδες από 7 χώρες. Στην Ελλάδα φιλοξενήθηκε πρώτη φορά το 1998 από το αμερικανικό κολέγιο Ελλάδας Deree.

Ο τελικός του Πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.