Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Να μην υπερβεί τους 2°C η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο στόχος της Κομισιόν ενόψει της παγκόσμιας συνδιάσκεψης για το κλίμα.

Η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας πρέπει να διατηρηθεί κάτω από τους 2°C πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αυτή είναι η επίσημη θέση που πρόκειται να υποστηρίξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επίτευξης μιας δίκαιης, φιλόδοξης και νομικά δεσμευτικής παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα στη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που θα διεξαχθεί στο Παρίσι από τις 30 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου.

Όπως ανακοινώθηκε, για την ΕΕ, η νέα συμφωνία πρέπει να στείλει ένα σαφές μήνυμα αποφασιστικότητας των κυβερνήσεων να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων τους σε βαθμό που να διατηρήσει την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω του ορίου που έχει συμφωνηθεί έως το τέλος του αιώνα.

Ειδικότερα, το όραμα της ΕΕ για μια αξιόπιστη συμφωνία περιλαμβάνει τη θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου στόχου, ως ορόσημου για τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων, των επενδυτών και του κοινού, με τη δέσμευση για μετάβαση προς οικονομίες με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Επίσης, περιλαμβάνει την καθιέρωση μηχανισμού για την τακτική επανεξέταση και την ενίσχυση του συλλογικού επιπέδου φιλοδοξίας, αλλά και την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού συστήματος διαφάνειας και λογοδοσίας, ώστε τα συμβαλλόμενα μέρη και οι ενδιαφερόμενοι να είναι βέβαιοι για την τήρηση των υποσχέσεων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ -ο οποίος μαζί με τον επίτροπο για τη Δράση για το Κλίμα και την Ενέργεια Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε θα συμμετέχουν στη διάσκεψη δίπλα σε πολλούς παγκόσμιους ηγέτες- διαπιστώνοντας μία παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Η Ευρώπη θέλει να επιτευχθεί μια φιλόδοξη και δεσμευτική συμφωνία στο Παρίσι. Ήμασταν οι πρώτοι που παρουσιάσαμε τον Μάρτιο τις δεσμεύσεις μας όσον αφορά το κλίμα. Ο στόχος μας να διατηρηθεί η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C έως το τέλος του αιώνα παραμένει εφικτός. Εάν υπάρξει θετική έκβαση στο Παρίσι, η ανθρωπότητα θα διαθέτει πλέον ένα διεθνές καθεστώς για την αποτελεσματική καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής».

Από την πλευρά του ο κ. Κανιέτε δήλωσε ότι «περισσότερες από 170 χώρες, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 95% των παγκόσμιων εκπομπών, έχουν ήδη παρουσιάσει τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά το κλίμα, ενόψει της διάσκεψης. Πρόκειται για ουσιώδη αλλαγή. Αποτελεί επίσης σαφή απόδειξη της κοινής αντίληψης των κυβερνήσεων ως προς το πόσο επείγον είναι το ζήτημα, καθώς και της πολιτικής βούλησης να ανοίξει στο Παρίσι ένα νέο κεφάλαιο στη δράση για το κλίμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό — η αξιοπιστία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από τρία καίρια στοιχεία: τη θέσπιση ενός μακροπρόθεσμου στόχου, την τακτική επανεξέταση για ακόμα πιο φιλόδοξο σχεδιασμό και την ύπαρξη ενός αποτελεσματικού συστήματος διαφάνειας και λογοδοσίας».

Όπως ανακοινώθηκε, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υποστηριχθεί η αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά θα ενισχυθεί και η μακροπρόθεσμη οικονομική καθώς και η βιώσιμη ανάπτυξη στην ΕΕ και παγκοσμίως.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα, υπογραμμίστηκε ότι η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη συμβολή της για την επίτευξη του κοινού στόχου των ανεπτυγμένων χωρών για την κινητοποίηση 100 δισεκατομμυρίων δολ. ΗΠΑ ετησίως μέχρι το 2020 για τη δράση για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Όπως επισημαίνει η ΕΕ, πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και της Πρωτοβουλίας για την Κλιματική Πολιτική έδειξε ότι το 2014 κινητοποιήθηκαν 62 δισ. δολάρια ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη χρηματοδότηση αυτή καθώς το 2014 τόσο η ίδια όσο και τα κράτη-μέλη της προσέφεραν 14,5 δισ. ευρώ στη δημόσια χρηματοδότηση για το κλίμα (επιχορηγήσεις και δάνεια).

Η ΕΕ θεωρεί ότι η υιοθέτηση μιας φιλόδοξης δράσης, ως προετοιμασίας και απάντησης στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αποτελεί κεντρικό στοιχείο μιας ισορροπημένης συμφωνίας. Τόσο οι μειώσεις των εκπομπών όσο και η προσαρμογή θα είναι απαραίτητες για τη διαχείριση και τη μείωση του κινδύνου από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων με την αντιμετώπιση του κινδύνου απωλειών και ζημιών που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.