Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Σε ύψιστο συναγερμό οι Βρυξέλλες για τον φόβο επίθεσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κλειστό μετρό και καταστήματα, στους δρόμους οι δυνάμεις ασφαλείας.

Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού θα είναι και σήμερα η πόλη των Βρυξελλών, με το μετρό και τα καταστήματα κλειστά και τις δυνάμεις ασφαλείας να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη βελγική πρωτεύουσα για το φόβο μιας τρομοκρατικής επίθεσης ανάλογης με αυτής του Παρισιού.

Μπροστά σε μια «επικείμενη» απειλή, η κυβέρνηση του Βελγίου ανέβασε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατία στο 4 για την περιοχή των Βρυξελλών, το αεροδρόμιο της πόλης και τη φλαμανδική συνοικία Βιλβόρντε, απ’ όπου προέρχονται πολλοί νέοι που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί.



Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας «ενός κινδύνου για μια επίθεση παρόμοια με αυτή του Παρισιού», όπως ανακοίνωσε χθες ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, με πιθανούς στόχους «εμπορικούς δρόμους, διαδηλώσεις, χώρους διασκέδασης και μέσα μεταφοράς».

Εξάλλου κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι σταθμοί του μετρό τουλάχιστον ως σήμερα το απόγευμα, οπότε θα επανεξεταστεί η κατάσταση από τις αρχές.

Σήμερα ο Μισέλ αναμένεται να προεδρεύσει μιας σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τα εμπορικά κέντρα, οι κινηματογράφοι, τα περισσότερα μουσεία παρέμειναν κλειστά χθες, ενώ ακυρώθηκαν αθλητικοί αγώνες και πορείες, γεγονός που έκανε τις Βρυξέλλες να μοιάζουν με νεκρή πόλη. Επίσης, έπειτα από σύσταση του δημάρχου των Βρυξελλών, κλειστά παρέμειναν και τα περισσότερα εστιατόρια και καφέ.



Παράλληλα συνεχίζεται η αναζήτηση για τον Σάλαχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος είναι ύποπτος ότι διαδραμάτισε τουλάχιστον επιμελητειακό ρόλο στις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού.

Ο Αμπντεσλάμ, που έχει χαρακτηριστεί από τον βελγικό Τύπο «νούμερο ένα δημόσιος κίνδυνος», εξακολουθεί να διαφεύγει της σύλληψης οκτώ ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις. Ο αδελφός του Μπραχίμ πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε σε ένα εστιατόριο του Παρισιού στις 13 Νοεμβρίου.

Γάλλος που ζούσε στο Βέλγιο, ο Σάλαχ Αμπντεσλάμ φέρεται να συνόδευσε τους βομβιστές αυτοκτονίας που πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους μπροστά από το Σταντ ντε Φρανς. Στη συνέχεια διέφυγε με δύο ακόμη άνδρες προς το Βέλγιο.

«Ήταν ιδιαίτερα νευρικός» και «ίσως έτοιμος να πυροδοτήσει τα εκρηκτικά που έφερε», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI η Καρίν Κουκελέ, δικηγόρος ενός εκ των ανδρών που ισχυρίζονται ότι βοήθησαν τον Σάλαχ να διαφύγει στο Βέλγιο.



Οι τρεις επιβάτες του αυτοκινήτου «δεν μίλησαν και πολύ» στη διάρκεια της διαδρομής.

«Ο πελάτης μου φοβόταν πολύ», πρόσθεσε η Κουκελέ. «Ο πελάτης μου δεν έκανε λόγο για όπλα, αλλά για ένα μεγάλο γιλέκο» το οποίο φορούσε ο Αμπντεσλάμ, στο οποίο έκρυβε «μάλλον (…) μια ζώνη με εκρηκτικά ή κάτι παρόμοιο».

Σε ό,τι αφορά τις συνεχιζόμενες έρευνες, κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν την Παρασκευή εναντίον ενός υπόπτου που συνελήφθη στο Βέλγιο. Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα, όχι όμως και εκρηκτικά, όπως διευκρίνισε η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Εξάλλου η Τουρκία ανακοίνωσε χθες Σάββατο τη σύλληψη ενός άνδρας βελγικής υπηκοότητας, μαροκινής καταγωγής, ο οποίος είναι ύποπτος ότι συμμετείχε στις επιχειρήσεις αναγνώρισης των στόχων για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.