Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Έκτακτα μέτρα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οφείλεται στην παράνομη καύση γεωργικών υπολειμμάτων.

Έκτακτα μέτρα λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια ανακοίνωσε η αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες της, η αυξημένη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων που καταγράφηκε από τον σταθμό μέτρησης των αέριων ρύπων στη Σίνδο οφείλεται στην παράνομη καύση γεωργικών υπολειμμάτων, θέμα για το οποίο ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος, έστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου.

Μιλώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιφυλακή, έγιναν συγκεκριμένες απαγορεύσεις και συστάσεις αλλά θα πρέπει κάθε φορέας να κάνει αυτό που του αναλογεί. Συγκεκριμένα τόνισε ότι υπάρχουν ειδικά μηχανήματα που μπορούν να οργώνουν ό,τι έχει απομείνει στο χωράφι μετά την αποκομιδή του προϊόντος ωστόσο η εύκολη λύση είναι η καύση. «Ακόμη και δορυφορικά πλέον μπορείς να βρεις ποιος είναι εκείνος που καίει παρά τις όλες συστάσεις και τις απαγορεύσεις», επισήμανε και τόνισε ότι θα μπορούσε να παρέμβει με αυτόν τον τρόπο ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την απειλή της διακοπής της επιδότησης σε όσους προχωρούν σε παράνομες καύσεις.

Αναλυτικότερα, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσαγκαρλής, ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ο σταθμός της Σίνδου κατέγραψε χθες κατά μέσο όρο συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων της τάξης των 156 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, τη στιγμή που το όριο ενημέρωσης του κοινού είναι τα 50 μικρογραμμάρια και το όριο λήψης μέτρων τα 150. «Οι τιμές αυτές για την περιοχή της Σίνδου αποδίδονται στην καύση των γεωργικών υπολειμμάτων στα χωράφια. Το πρωί οι τιμές είναι χαμηλότερες και το απόγευμα που γίνονται οι καύσεις αυξάνονται ραγδαία», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Αυξημένες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων καταγράφηκαν, όμως, και στον σταθμό της Αγίας Σοφίας, στην περίπτωση, όμως, αυτή, το φαινόμενο αποδίδεται στην κίνηση των οχημάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά και στο φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής που εγκλωβίζει τους ρύπους χαμηλά και δεν τους αφήνει να διαφύγουν. «Χθες το πρωί οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στην Αγίας Σοφίας έφτασαν τα 100 μικρογραμμάρια. Αργότερα οι τιμές έπεσαν και σήμερα το πρωί διαμορφώθηκαν στα 60 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έλαβε η αντιπεριφέρεια, τίθενται σε εφαρμογή σήμερα στις 12 το μεσημέρι και θα μείνουν σε ισχύ για τέσσερις μέρες, οπότε η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί. Προβλέπουν δε την απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοιχτούς χώρους και την ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο Δέλτα μετά από επικοινωνία με το Δήμο και τα αρμόδια γραφεία εκπαίδευσης.

Επιπλέον συνιστάται σε άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς αλλά και σε παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση και δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους. Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Ταυτόχρονα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης ζήτησε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης να προβεί άμεσα σε ενέργειες εντοπισμού των υπευθύνων που έχουν προκαλέσει τις συστηματικές και σε μεγάλη έκταση καύσεις υπολειμμάτων γεωργικών καλλιεργειών το τελευταίο διάστημα, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δέλτα. Παράλληλα κάλεσε την Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας να ενισχύσει την περιοχή με προσωπικό και μέσα, για τον έλεγχο και κατάσβεση των καύσεων, οι οποίες δεν θεωρούνται ελεγχόμενες, καθώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις των σχετικών Πυροσβεστικών Διατάξεων. Διατύπωσε ακόμη αίτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ να πραγματοποιήσει επιτόπιους ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Δέλτα για τον εντοπισμό των γεωργών που δεν τήρησαν τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις αναφορικά με την καύση υπολειμμάτων.

Σε ό,τι αφορά τις καιρικές συνθήκες τις επόμενες μέρες και το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος Καρακώστας επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι μέχρι την Κυριακή που αναμένεται αλλαγή του καιρού με υγρασία και βροχές, η θερμοκρασιακή αναστροφή θα εντείνεται, ωστόσο από την Κυριακή και μετά η κατάσταση θα βελτιωθεί λόγω της βροχής.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.