Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Σημαντικά προβλήματα στατικότητας στο Μουσείο Ζακύνθου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές από το σεισμό της Λευκάδας.

Ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ που χτύπησε χθες τη Λευκάδα ήταν τόσο ισχυρός που προκάλεσε ζημιές και σε άλλα νησιά του Ιονίου.

Στη Ζάκυνθο το υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την κατάσταση που βρίσκεται το μουσείο του νησιού. Σύμφωνα με το υπουργείο μετά την αυτοψία στο Μουσείο Ζακύνθου και στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου Ζακύνθου και σε μνημεία αρμοδιότητας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου, δεν παρατηρήθηκαν ζημιές στο Κάστρο και φθορές σε εκθέματα του Μουσείου, με εξαίρεση μικρή μετακίνηση ορισμένων εκθεμάτων του.

Παρόλα αυτά, η σφοδρότητα και η χρονική διάρκεια της σεισμικής δόνησης είχε ως αποτέλεσμα να επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στατικότητας του κτηρίου του Μουσείου Ζακύνθου.

Σύμφωνα με την αναφορά της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλληνίας διαπιστώθηκε επιδείνωση των υφιστάμενων βλαβών που είχε προκαλέσει ο σεισμός του 2014 στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου, ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Ιθάκης αναφέρθηκαν μικρές ζημιές σε περίπου 10 πήλινα αντικείμενα (αγγεία και ειδώλια), χωρίς να υποστεί βλάβες το κτήριο. Επίσης, στην Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού Ιθάκης, διαπιστώθηκαν ρωγμές στους τοίχους του κτηρίου και υπέστησαν βλάβη περίπου 20 εκθέματα (πήλινα αγγεία) τα οποία θα αποκατασταθούν. Για λόγους ασφαλείας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέως Ιθάκης και η Αρχαιολογική Συλλογή Σταυρού Ιθάκης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τον έλεγχο της στατικότητας των κτηρίων από αρμόδιους μηχανικούς. Στο Κάστρο του Αγίου Γεωργίου, στον θολωτό τάφο των Τζαννάτων και στην Ακρόπολη της Σάμης Κεφαλληνίας δεν αναφέρθηκαν ζημιές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας γνωστοποιεί ότι δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές σε μνημεία ή μουσεία της Αιτωλοακαρνανίας. Στη Λευκάδα, ο μεταβυζαντινός (19ος αιώνας) Ναός Αγίας Παρασκευής, μία μονόκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με κόγχη ημικυκλικής κάτοψης που βρίσκεται στο Αθάνι, πάνω στο σεισμικό ρήγμα, έχει καταρρεύσει. Επίσης, μικρές ζημιές σημειώθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκάδας (το οποίο παραμένει προς το παρόν κλειστό, για λόγους ασφαλείας, λόγω μετασεισμικής δραστηριότητας) όπου μετακινήθηκαν εντός προθήκης και υπέστησαν βλάβη τρία προϊστορικά πήλινα αγγεία, τα οποία ήδη έχουν αποκατασταθεί. Δεν εντοπίστηκαν ζημιές σε ιστάμενα μνημεία, όπως ο ελληνιστικός πύργος στον Πόρο Λευκάδας, το Κάστρο της Αγίας Μαύρας και οι ιεροί ναοί γύρω από την πόλη της Λευκάδας.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.