Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

5 μύθοι για την εγκυμοσύνη καταρρίπτονται

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πιθανό να ακούσετε από μεγαλύτερες συνήθως ηλικίες κάποιες «πεποιθήσεις» οι οποίες θα σας φανούν αστείες.

Πιθανόν ήδη να σας έχουν πει ότι αν η κοιλιά σας κοιτάει ψηλά τότε το παιδί που περιμένετε είναι κοριτσάκι, αν είναι χαμηλή, τότε περιμένετε αγόρι. Αν επίσης η κοιλιά είναι μυτερή, τότε να τα βάψετε ροζ, αν είναι στρογγυλή, πάρτε πιο αρσενικά χρώματα.

Δεν είναι όλοι όμως οι μύθοι της εγκυμοσύνης διασκεδαστικοί. Κάποιοι προκαλούν περιττή ανησυχία, ενώ άλλοι μπορεί να δημιουργήσουν πραγματικές επιπλοκές στη υγεία της μητέρας ή του μωρού. Παρουσιάζουμε τους 5 πιο συχνούς μύθους για την εγκυμοσύνη.

Μύθος 1ος: Όχι στο εμβόλιο της γρίπης
Ακριβώς το αντίθετο. Ο εμβολιασμός για την γρίπη κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο να πάθει κάτι το έμβρυο, αναφέρει η Nancy Chescheir , καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Hill.

Ορισμένες όμως έγκυες γυναίκες πιστεύουν πως το εμβόλιο θα μπορούσε να τους μεταδώσει τη γρίπη. Άλλες φοβούνται ότι τα συντηρητικά στο εμβόλιο μπορεί να βλάψουν το αγέννητο μωρό .
Κάτι τέτοιο πάντως δεν ισχύει. Αντ 'αυτού, το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να είναι σωτήριο τόσο για τη μητέρα όσο και το μωρό. «Η εγκυμοσύνη αλλάζει το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας, την καρδιά και τους πνεύμονες , καθιστώντας την πιο ευάλωτη και επιρρεπής στην γρίπη» λέει η Chescheir.

Μύθος 2ος: Να τρώτε για δυο
Με το να διπλασιάζετε τις μερίδες του φαγητού και του γλυκού η αλήθεια είναι ότι δεν βοηθάτε τον εαυτό σας. Εξάλλου το γεγονός το είστε έγκυος δεν σημαίνει ότι πρέπει να διπλασιαστούν οι μερίδες σας.

Η μέση γυναίκα με φυσιολογικό βάρος πριν από την εγκυμοσύνη χρειάζεται μόνο 300 επιπλέον θερμίδες την ημέρα για να προωθήσει την ανάπτυξη του μωρού της , σύμφωνα με το Αμερικανικό Κογκρέσο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (ACOG). Οι θερμίδες αυτές ισοδυναμούν με ένα ποτήρι άπαχο γάλα και μισό σάντουιτς!

Είναι δύσκολο να χάσετε όλα τα κιλά της εγκυμοσύνης μετά τον τοκετό υπογραμμίζει η Chescheir. «Παράλληλα, οι γυναίκες που παίρνουν περισσότερα από 50 κιλά κατά την εγκυμοσύνη δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε έναν φυσιολογικό τοκετό και αναγκαστικά προχωράνε σε καισαρική. Και τα μωρά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα όταν ενηλικιωθούν», συμπληρώνει.

Μύθος 3ο: Αποφύγετε τις βαφές μαλλιών
Δεν χρειάζεται να ξεχάσετε την γυναικεία πλευρά σας κατά την εγκυμοσύνη. Οι χημικές ουσίες από τις βαφές μαλλιών, τη περμανάντ και την ισιωτική απορροφούνται από το δέρμα μόνο σε ελάχιστες ποσότητες και δεν είναι επιβλαβείς.

«Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος για το έμβρυο από τις βαφές μαλλιών», λέει η Chescheir. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ισχυρές οσμές από τα προϊόντα περιποίησης μαλλιών που προκαλούν σε ορισμένες έγκυες ναυτία και αναγούλα. Και πάλι μπορούν να τα χρησιμοποιούν σε καλά αεριζόμενο χώρο με έναν ανεμιστήρα.

Πάντως εάν ανησυχείτε πραγματικά μπορείτε να αποφύγετε τις βαφές το πρώτο τρίμηνο ή να μην χρησιμοποιείτε τις βαφές με αμμωνία που έχουν και ισχυρές αναθυμιάσεις. Μην ξεχνάτε άλλωστε, τονίζει η Chescheir ότι η τρίχα της κεφαλής σας αλλάζει πολύ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και γίνεται πλούσια και λαμπερή. Μπορεί λοιπόν να μην έχετε ανάγκη από νέα κουπ!

Μύθος 4ος: Απαγορεύεται ο καφές
Η καλύτερη στιγμή της ημέρας είναι το πρωί όταν απολαμβάνετε τον καφέ σας; Για πολλές γυναίκες αυτό ισχύει αλλά θυσιάζονται στην εγκυμοσύνη και σταματούν την αγαπημένη τους συνήθεια υπό τον φόβο της αποβολής, του πρόωρου τοκετού ή το ενδεχόμενο να γεννηθεί το μωρό με χαμηλό βάρος.

Αλλά τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. "Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης της καφεΐνης και πρόωρου τοκετού," τονίζει η Chescheir. Επίσης, αν μια έγκυος γυναίκα πίνει λιγότερο από 200 mg καφεΐνη την ημέρα δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη ότι αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο αποβολής. Απολαύστε λοιπόν τον καφέ σας, εντός ορίων βέβαια.

Μύθος 5ος: Κρατήστε σε απόσταση το ψάρι
Η αλήθεια είναι ότι τα ψάρια κατά την εγκυμοσύνη αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης , σιδήρου, καθώς και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μπορούν να συμβάλλουν στην προώθηση της ανάπτυξης του εγκεφάλου του μωρού.

Ωστόσο, ορισμένα ψάρια και οστρακοειδή περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα υδραργύρου. Ο υδράργυρος σε υψηλά επίπεδα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού σας. Δεν πρέπει όμως να αποκλείσετε εντελώς τα ψάρια από τη διατροφή σας. Καλό να αποφύγετε τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί, το λυκόψαρο, το γάδο, το Πλακολεπιδόψαρο και τον καρχαρίας (στη χώρα μας δεν συνηθίζεται), λέει η Chescheir λέει. Ο σολομός, οι γαρίδες και οι κονσέρβες τόνου είναι οι καλύτερες επιλογές.


Πηγή: http://www.baby.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.