Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

ΕΣΑμεΑ: 3η Δεκέμβρη 2015 Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 30.11.2015


Αρ. Πρωτ.: 2716

Τις προτάσεις της για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους δημοσίευσε με τη Διακήρυξή της για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.).

Η 3η Δεκέμβρη είναι μια ημέρα αγώνα, διεκδίκησης και κοινωνικής διαμαρτυρίας, όπως υιοθετήθηκε το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Σκοπός της ημέρας είναι να υπενθυμίσει στις κυβερνήσεις και σε όλους πολίτες το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία στην πλήρη συμμετοχή στην κοινωνία. Για το 2015, ο ΟΗΕ αφιερώνει την 3η Δεκέμβρη στην Ένταξη: «Inclusion matters: access and empowerment for people of all abilities» (#IDPD2015 #empowerment).

Από την πλευρά της η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, τονίζει ότι τα άτομα με αναπηρία δεν θα πληρώσουν μια κρίση που δεν δημιούργησαν. Τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους, που βιώνουν τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής, κάνουν πράξη το σύνθημα «Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!», παλεύοντας για τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την πρόνοια, τα εισοδήματα, τα επιδόματα, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, τις συντάξεις, την ιατροφαρμακευτική κάλυψη και περίθαλψη, την αποιδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα και την προστασία ζωής.

Το αναπηρικό κίνημα διαχρονικά ορθώνει ανάστημα ενάντια:

  • στην εφαρμογή μίας στενής οικονομίστικης λογικής που υποβιβάζει τα κοινωνικά ζητήματα, όπως το ζητήματα της αναπηρίας, σε οικονομικά και χρησιμοποιεί ως πρωταρχικό κριτήριο λήψης αποφάσεων, συχνά με επιστημονικά αμφισβητούμενη μεθοδολογία, την ανάλυση κόστους-οφέλους,
  • στις απόψεις που τάσσονται υπέρ της αποκαθήλωσης του κοινωνικού κράτους,
  • στην αποσταθεροποίηση της πραγμάτωσης των δικαιωμάτων, με την επίκληση της υφιστάμενης οικονομικής κατάστασης, τα οποία πηγάζουν από τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία και το Σύνταγμα της χώρας,
  • στην επιδίωξη για μετάθεση των ευθυνών από την κοινωνία στο άτομο, χαρακτηριστικό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας,
  • στην καλλιέργεια συντηρητικών αντιλήψεων «φιλανθρωπίας», που βρίσκουν πρόσφορο έδαφος σε υφεσιακά περιβάλλοντα.

Η Διακήρυξη της 3ης Δεκέμβρη 2015.

Η Ε.Σ.Α.μεΑ. προωθεί το μήνυμα της 3ης Δεκέμβρη με καμπάνια μέσω ραδιοφώνου και ίντερνετ, καθώς και στα social media: https://www.facebook.com/ESAmeAgr και https://twitter.com/ESAMEAgr.

Στηρίζουμε όλες τις κινητοποιήσεις για την 3η Δεκέμβρη, Εθνική και Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, που διοργανώνονται στην Αθήνα και σε ολόκληρη τη χώρα. Καλούμε όλα τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους αλλά και όλη την κοινωνία να λάβουν μέρος σε κάθε πρωτοβουλία και διαμαρτυρία που διοργανώνεται από τις οργανώσεις-μέλη μας και όχι μόνο, διεκδικώντας τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, μέσα σε αυτή τη οικονομική συγκυρία. Λόγω της απεργίας της ΓΣΕΕ αναστέλλεται η κινητοποίηση που είχε αποφασιστεί από κοινού με την Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α. – στηρίζουμε την απεργία της ΓΣΕΕ και ζητάμε να στηριχθούν τα αιτήματα της Αναπηρίας.

Όπως είχε προγραμματιστεί μετά τη μεγαλειώδη διαμαρτυρία του αναπηρικού κινήματος της 4ης Νοεμβρίου, στις 3 Δεκέμβρη το προεδρείο της Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια ημέρα θα γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.