Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Η Νεφερτίτη «διεκδικεί» τη μάσκα του Τουταγχαμών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη θρυλική ομορφιά της Νεφερτίτης αναπαριστούσε η χρυσή μάσκα που βρέθηκε στον τάφο του έφηβου φαραώ Τουταγχαμών.

Μια επιγραφή-σφραγίδα με σβησμένο το δικό της όνομα και χαραγμένο από πάνω το δικό του και τρύπες για σκουλαρίκια στα αυτιά οδηγούν τον δρα Νίκολα Ριβς να αναθεωρήσει όσα μέχρι σήμερα γνωρίζουν οι επιστήμονες.

Πρόκειται για αρχαιολόγο που ηγείται των ερευνών στον διάσημο τάφο, όπου ο ίδιος ισχυρίζεται πως έχει ταφεί εκτός από τον Τουταγχαμών και η Νεφερτίτη, σε θάλαμο ο οποίος μέχρι σήμερα παραμένει κρυφός.

Σε κάθε περίπτωση, όλα έρχονται σε μια περίοδο τεράστιας προσπάθειας προσέλκυσης επισκεπτών από την Αίγυπτο, που βλέπει την οικονομία της να καταστρέφεται.

Πριν από μήνες, οι συντηρητές του Αρχαιολογικού Μουσείου στο Κάιρο, όπου εκτίθεται η σαρκοφάγος του νεαρού βασιλιά, έκαναν μια ολέθρια κίνηση, κολλώντας στραβά και με επιβλαβή κόλλα το γένι από τη χρυσή μάσκα που είχε σπάσει. Ετσι, κλήθηκαν τώρα να αποκαταστήσουν τη ζημιά σε όση έκταση μπορούν, καθώς τέτοιες επεμβάσεις δυστυχώς αφήνουν σημάδια.



Ο δρ Ριβς εξέτασε προσεκτικά το εύρημα. Οπως λέει, η ομορφιά της χρυσής μάσκας και το γεγονός ότι είναι φτιαγμένη από ατόφιο, λαμπερό χρυσάφι τύφλωναν μέχρι τώρα όλους τους μελετητές. Ετσι, δεν έβλεπαν το «καρτούς»- πλακίδιο με τη βασιλική σφραγίδα που έφερε ίχνη από το όνομα Νεφερτίτη (Ankhkheprure Nefernefruaten). Κάποιος τα είχε σβήσει και είχε χαράξει το όνομα του Τουταγχαμών.

Η νέα θεωρία του Ριβς ταιριάζει με τις υποθέσεις που είχαν διατυπωθεί κατά καιρούς, ότι η μάσκα προοριζόταν για γυναίκα. Μόνο σε γυναίκες και παιδιά υπήρχαν τρύπες στα αυτιά από αυτές που γίνονται για σκουλαρίκια.

Ο δρ Ριβς, πρώην επιμελητής της αιγυπτιακής συλλογής στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, ηγείται της έρευνας που μόλις ξεκίνησε πάλι στο Λούξορ. Ραντάρ υψηλής ανάλυσης αποκάλυψαν μυστικό θάλαμο πίσω από τον νεκρικό θάλαμο του Τουταγχαμών, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Αιγύπτιος υπουργός Αρχαιοτήτων Μαχμούντ Ελ Νταμάτι.

«Είμαστε σίγουροι σχεδόν 90%» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι, όπως φαίνεται εκτός από τον φυσικό βράχο που έχει εντοπισθεί από τα ραντάρ, υπάρχουν και τεχνητές λίθινες κατασκευές.

Σε κάποιο σημείο της τοιχογραφίας που καλύπτει εξωτερικά τοίχο του ταφικού μνημείου του Τουταγχαμών, οι ακτίνες διέκριναν άνοιγμα, κάτι που δείχνει πως ο τοίχος είχε κανονική είσοδο που σφραγίστηκε πριν από την τοιχογράφησή του. Εντοπίστηκε επίσης ένας κρυφός διάδρομος.

Το ραντάρ χειρίζεται ο Χιροκάτσου Βατανάμπε, εξειδικευμένος Ιάπωνας χειριστής και τα αποτελέσματα θα μελετηθούν περαιτέρω στην Ιαπωνία.

Οι αιγυπτιολόγοι δεν έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα τη μούμια της βασίλισσας με τη θρυλική ομορφιά, η οποία διαδραμάτισε θεμελιώδη πολιτικό και θρησκευτικό ρόλο τον 14ο αιώνα π.Χ. Η Νεφερτίτη υπήρξε σύζυγος του φαραώ Ακενατών και ο ξαφνικός θάνατός της σε νεαρή ηλικία, το 1340 π.Χ., παραμένει άλυτο μυστήριο, ενώ αναπάντητο είναι και το ερώτημα για το πού ετάφη.

Η ανακάλυψη του τάφου της θα μπορούσε να λύσει κι ένα μεγάλο οικογενειακό μυστήριο, αφού ορισμένοι αιγυπτιολόγοι υποστηρίζουν ότι η πανέμορφη βασίλισσα ήταν μητέρα του Τουταγχαμών. Παρόλο που οι γενετιστές ισχυρίζονται πως ο Τουταγχαμών ήταν καρπός δύο αδελφών, καθώς έφερε μια γενετική μετάλλαξη που είχαν και οι δύο γονείς του.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.