Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Περίφημα αξιοθέατα στην πορεία τους προς τη δόξα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εντυπωσιακές φωτογραφίες από την εποχή που είχαν ακόμα σκαλωσιές.

Είναι κτήρια και κατασκευές-ορόσημα που όλοι γνωρίζουμε και οι τυχεροί είτε τα έχουν ήδη επισκεφθεί είτε θα τα επισκεφτούν στο μέλλον.

Η γέφυρα Golden Gate Bridge στο Σαν Φρανσίσκο, ο πύργος του Άιφελ στο Παρίσι, το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή στη Βραζιλία, η Όπερα του Σίδνεϋ στην Αυστραλία είναι μερικά από τα πιο διάσημα αξιοθέατα σε όλο τον κόσμο. Οι επισκέπτες τα απολαμβάνουν σήμερα ολοκληρωμένα αλλά εξίσου εντυπωσιακές είναι και οι εικόνες από τη διαδικασία της κατασκευής τους.

Στην πορεία τους προς τη δόξα, ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε τις εργασίες για την ανέγερσή τους και τα εντυπωσιακά σκαριφήματα που στη συνέχεια έγιναν μνημεία, γέφυρες, κτήρια και κατασκευές που η φήμη τους εξαπλώθηκε στον κόσμο όλο.

Ο Πύργος του Άιφελ, Γαλλία



Ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και ήταν τότε -και για 41 χρόνια- η υψηλότερη κατασκευή που είχε φτιάξει ανθρώπινο χέρι. Το 1930 ολοκληρώθηκε η κατασκευή του Chrysler Building στη Νέα Υόρκη και του έκλεψε την «πρωτιά».



Χριστός Λυτρωτής, Βραζιλία



Το 1931 που κατασκευάστηκε το άγαλμα του Χριστού Λυτρωτή το κόστος του έφτανε τα 250.000 δολάρια, ποσό που σε σημερινά λεφτά θα έφτανε τα 3,2 εκατομμύρια δολάρια. Το άγαλμα στέκεται με απλωμένα χέρια σαν να καλωσορίζει τον κόσμο, σε ύψος 710 μέτρων στον λόφο Κορκοβάντο πάνω από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Έχει ύψος 32 μέτρα και ζυγίζει 1.000 τόνους. Ο θεμέλιος λίθος για το μεγάλο οικοδόμημα μπήκε στις 4 Απριλίου 1922. Ο Βραζιλιάνος μηχανικός Έτορ Ντα Σίλβα Κόστα ήταν αυτός που επελέγη για να επιβλέψει την κατασκευή του αγάλματος ενώ τα σχέδια ήταν του Γάλλου γλύπτη Πολ Λαντοβσκί.



Το κάστρο της Ωραίας Κοιμωμένης, Ντίσνεϊλαντ, ΗΠΑ



Πολύ διαφορετική από τη σημερινή λαμπρή του όψη που ξεσηκώνει κάθε παιδί και αφήνει τη φαντασία να το ταξιδέψει είναι η εικόνα του κάστρου της Ωραίας Κοιμωμένης στη Ντίσνεϊλαντ την εποχή που κατασκευαζόταν. Λέγεται πως σχεδιάστηκε με πρότυπο το Neuschwanstein της Γερμανίας. Διαθέτει μια αληθινή γέφυρα που όμως χρησιμοποιήθηκε μόνο δύο φορές: στα εγκαίνια το 1955 και στην παρουσίαση της ανανεωμένης Fantasyland το 1983.



Γέφυρα Golden Gate, Σαν Φρανσίσκο



Χρειάστηκαν μόλις λίγο περισσότερο από τέσσερα χρόνια για την κατασκευή αυτής της θρυλικής γέφυρας. Οι εργασίες άρχισαν στις 5 Ιανουαρίου του 1933 και η γέφυρα δέχθηκε τα πρώτα οχήματα στις 28 Μαΐου 1937. Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής, οι εργάτες είχαν φτιάξει κι ένα «μονοπάτι» που ένωνε τους πύργους στις δύο πλευρές του στενού ώστε να μπορούν να μεταφέρουν και να τοποθετήσουν τα καλώδια.



Η κατασκευή είχε το δικό της τίμημα σε ανθρώπινες ζωές: συνολικά έντεκα άνθρωποι χάθηκαν κατά τη διάρκειά της. Οι δέκα σκοτώθηκαν ταυτόχρονα όταν τμήμα της σκαλωσιάς έπεσε και διέλυσε το δίχτυ ασφαλείας.



Η Όπερα του Σίδνεϊ, Αυστραλία



Το ορόσημο του λιμανιού του Σίδνεϊ δεσπόζει και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Αυτή η δόξα ωστόσο που γνωρίζει κόστισε αρκετά: Η κατασκευή έφτασε τα 92 εκατ. δολάρια ΗΠΑ ξεπερνώντας κατά πολύ την πρόβλεψη για κόστος 6,2 εκατ. δολαρίων!

Το τμήμα της οροφής της που θυμίζει πανί φτιάχτηκε με τη χρήση γερανών ειδικής κατασκευής, από τη Γαλλία, που κόστισαν 90.000 δολάρια ο καθένας.



Μνημείο Λίνκολν, Ουάσιγκτον



Είναι αναμφίβολα ένα πολύ εντυπωσιακό κτίσμα και μνημείο. Χρειάστηκε ωστόσο πολλά χρόνια για να κατασκευαστεί και να ανοίξει στο κοινό.

Χτίστηκε προς τιμήν του 16ου προέδρου των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν με την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Χένρυ Μπέικον. Το κτήριο έχει τη μορφή ελληνικού δωρικού περιπτέρου ναού με τριάντα έξι κίονες, όσες και οι Πολιτείες της Ομοσπονδίας κατά το χρόνο θανάτου του Λίνκολν. Από εκεί εκφωνήθηκαν πολλές σημαντικές ομιλίες, με διασημότερη την ομιλία του Martin Luther King, Jr στις 28 Αυγούστου 1963, στο τέλος της «Πορείας στην Ουάσιγκτον για την Απασχόληση και την Ελευθερία». Κάθε χρόνο το επισκέπτονται έξι εκατομμύρια άνθρωποι.



Πύργοι Petronas, Μαλαισία



Η φωτογραφία από τη διαδικασία κατασκευής τους, στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, είναι από το 1995. Οι πύργοι διαθέτουν 88 ορόφους ο καθένας και έχουν ύψος 452 μέτρων. Ήταν τα υψηλότερα κτήρια του κόσμου για έξι χρόνια, από το 1998 έως την ολοκλήρωση του πύργου Ταϊπέι 101 το 2004. Παραμένουν ωστόσο οι υψηλότεροι δίδυμοι πύργοι στον κόσμο.

Η κατασκευαστική μελέτη φέρει την υπογραφή του κρητικού Μανώλη Βελιβασάκη, ενός από τους κορυφαίους πολιτικούς μηχανικούς στον κόσμο.



Δίδυμοι Πύργοι, ΗΠΑ



Κάθε εικόνα τους, ακόμα και αυτή που ημιτελείς ατενίζουν τον ουρανό της Νέας Υόρκης, ξυπνά τις επώδυνες μνήμες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 που σηματοδοτεί το τέλος των διάσημων και αιματοβαμμένων Δίδυμων Πύργων. Δέκα χιλιάδες εργάτες συνέβαλαν στην κατασκευή τους και 60 έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 1970 και οι Δίδυμοι Πύργοι προσέλκυσαν την παγκόσμια προσοχή.

Το τέλος τους ήρθε με την αεροπορική επίθεση του 2001 και στα συντρίμμια τους -ή από τις συνέπειες της κατάρρευσής τους- έχασαν τη ζωή τους περίπου 2.800 άνθρωποι.



Στη θέση των Δίδυμων Πύργων, στο λεγόμενο «σημείο μηδέν», κατασκευάστηκε το One 
World Trade Center.



Καπιτώλιο, ΗΠΑ



Η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 1826. Βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, στην κορυφή του λόφου του Καπιτωλίου και εκεί συνέρχεται το Κογκρέσο. Το κτήριο σχεδιάστηκε από τον Γουίλιαμ Θόρτον το 1793 και ήταν εμπνευσμένο από τη δυτική πρόσοψη του Λούβρου και το Πάνθεον του Παρισιού.

Εξαιτίας του αυξανόμενου αριθμού αντιπροσώπων από τις νέες πολιτείες, το κτήριο επεκτάθηκε το 1850 και διπλασιάστηκε σε μήκος, ενώ ο παλιός θόλος, ο οποίος αποδείχθηκε μικρός μετά την επέκταση του κτηρίου, αντικαταστάθηκε από έναν νέο, τρεις φορές ψηλότερο.

Το ύψος του Καπιτωλίου φτάνει τα 88 μέτρα.



Γέφυρα Millennium, Λονδίνο



Το 2000 που άνοιξε ήταν η πρώτη νέα γέφυρα του Τάμεση περισσότερα από 100 χρόνια μετά τη λειτουργία της Tower Bridge το 1894.

Λειτούργησε όμως μόνο για… δύο μέρες καθώς διατυπώθηκαν ανησυχίες σχετικά με το βαθμό ταλάντωσής της. Ξανάνοιξε οριστικά το 2002.



Γέφυρα Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη



Τη διασχίζουν κάθε μέρα περίπου 150.000 οχήματα και πεζοί. Η κατασκευή της διήρκεσε 14 χρόνια, απασχόλησε 600 εργάτες και κόστισε 15 εκατομμύρια δολάρια, περισσότερα από 320 εκατομμύρια σημερινά λεφτά!



Άνοιξε για το κοινό το 1883.



Εθνικό Μνημείο Όρους Ράσμορ, ΗΠΑ



Το διάστημα μεταξύ Οκτωβρίου 1927 και Οκτωβρίου 1941 περισσότεροι από 400 εργάτες δούλεψαν άοκνα για τα γιγάντια γλυπτά τεσσάρων Αμερικανών προέδρων στο όρος Ράσμορ, στη Νότια Ντακότα.

Οι τέσσερις πρόεδροι είναι, από αριστερά προς τα δεξιά: ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ο Αβραάμ Λίνκολν.

Φτιάχτηκε για να σηματοδοτήσει τα 130 χρόνια αμερικανικής ιστορίας και το επισκέπτονται κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι.



Empire State Building, Νέα Υόρκη



Το εντυπωσιακό κτήριο των 107 ορόφων άνοιξε το 1931. Η κατασκευή του διήρκεσε μόλις ένα χρόνο και 45 ημέρες!



Rockefeller Center



Χτίστηκε μεταξύ 1931 και 1939 καταλαμβάνοντας το χώρο που καταλάμβαναν περισσότερα από 200 μικρότερα κτήρια. Στην ανέγερσή του δούλεψαν περισσότεροι από 225.000 άνθρωποι.

Καλύπτει εμβαδό 89.000 τετραγωνικών μέτρων και φτιάχτηκε για λογαριασμό της οικογένειας Rockefeller.

Χαρακτηρίστηκε Εθνικό Ιστορικό Ορόσημο το 1987.



Burj Khalifa, Ντουμπάι



Είναι το υψηλότερο κτήριο στον κόσμο και φτάνει τα 829,8 μέτρα. Η κατασκευή του άρχισε το 2004 και το εξωτερικό του ολοκληρώθηκε το 2009. Άνοιξε για το κοινό το 2010.



Κεντρικός Σταθμός, Νέα Υόρκη



Επισήμως άνοιξε στις 2 Φεβρουαρίου του 2013 και περισσότεροι από 150.00 άνθρωποι το επισκέφθηκαν την πρώτη ημέρα λειτουργίας του.

Διαθέτει 44 πλατφόρμες, περισσότερες από κάθε άλλο σιδηροδρομικό σταθμό στον κόσμο.



Gateway Arch, Σαιντ Λούις, Μισούρι



Με το εντυπωσιακό ύψος των 192 μέτρων παραμένει το υψηλότερο μνημείο που έχει φτιάξει ο άνθρωπος στις ΗΠΑ. Η θεμελίωση άρχισε το 1961 αλλά οι εργασίες ανέγερσης άρχισαν κανονικά το 1963 και ολοκληρώθηκαν δύο χρόνια αργότερα, το 1965. Κόστισε 13 εκατομμύρια δολάρια- 180 εκατομμύρια σε σημερινά λεφτά και άνοιξε για το κοινό το 1967.



Πύργος CN, Τορόντο, Καναδάς



Ο πύργος CN δεσπόζει στο Τορόντο του Καναδά σε ύψος 549 μέτρων. Σε αυτή η φωτογραφία από 1973, την εποχή που ακόμα κατασκευαζόταν, δεν δείχνει εξίσου επιβλητικός. Το 1995 χαρακτηρίστηκε ένα από τα σύγχρονα Επτά Θαύματα του Κόσμου από την Αμερικανική Εταιρεία Πολιτικών Μηχανικών,



Ξενοδοχείο Ryugyong, Βόρεια Κορέα



Αυτή είναι μια αναπάντεχη φωτογραφία από τη χώρα όπου οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες βγαίνουν με το σταγονόμετρο. Το 105 ορόφων ξενοδοχείο Ryugyong ήταν σε αυτή τη φωτογραφία του 2008 υπό κατασκευή, στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ. Ακόμα δεν έχει ανοίξει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.