Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Αλεξιάδης: Δεν θα υπάρχουν φορολογικά άβατα - Τι είπε για ΦΠΑ, 100 δόσεις και ΕΝΦΙΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αλλαγές για όσους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων θα επέλθουν τις επόμενες ημέρες, με υπουργική απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, όπως διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο κ. Αλεξιάδης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα mega», είπε πως οι λεπτομέρειες των αλλαγών θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ως παράδειγμα ορισμένες περιπτώσεις οφειλετών που ρύθμισαν χρέη ύψους 6.000 ευρώ, ενώ είχαν στην τράπεζα καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Τη θέση πως το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με τη μεγάλη φοροδιαφυγή αλλά και πως στην Ελλάδα δεν θα υπάρχουν πλέον φορολογικά άβατα εξέφρασε ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Έκανε μάλιστα χαρακτηριστικά λόγο για 25.000 υποθέσεις με μέσο όρο απόδοσης φόρου 600.000 ευρώ η κάθε μια, από τις οποίες όμως έχουν ελεγχθεί λιγότερες από 1.500.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ακόμα ότι στις 15 Οκτωβρίου θα σταλούν τα πρώτα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Σχετικά με την εύρεση ισοδύναμων για το 23% ΦΠΑ στην εκπαίδευση, ανέφερε πως έχει βρεθεί "λίστα από ισοδύναμα που μπορεί να ξεπεράσουν το όριο, ο στόχος είναι 240 εκατομμύρια το έτος από το ΦΠΑ στην εκπαίδευση, υπήρχαν προβλήματα με αυτή τη διάταξη, αυτή η διάταξη από ο, τι φαίνεται καταργείται και αντικαθίσταται με άλλη φορολογική διάταξη, έχουμε ήδη κατάλογο με πολλά ισοδύναμα".

"Και ο ΕΝΦΙΑ εξωτερικού και άλλες φορολογικές πηγές που μέχρι στιγμής δεν έχουμε χρησιμοποιήσει είναι μέσα στην ατζέντα, δεν είναι στην ατζέντα το να επιβαρύνουμε φορολογικά τα καύσιμα, τα τσιγάρα κλπ γιατί έχουμε δει πως όταν κάνεις τέτοια πράγματα όχι απλά δεν έχεις ισοδύναμα, έχεις πτώση των εσόδων", είπε χαρακτηριστικά για τα πιθανά φορολογικά ισοδύναμα.

αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους τα ξημερώματα, ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε πως "πρότυπό μας είναι οι μεγάλοι έλεγχοι ευρωπαϊκών χωρών που το κάνουν μετά από συγκεκριμένη τεκμηρίωση, ανάλυση, με συντονισμό με άλλες υπηρεσίες, αυτό είναι το πρότυπό μας, ξημερώματα δηλαδή εκατοντάδες αστυνομικοί, εφοριακοί και εισαγγελείς, να μπαίνουν σε μεγάλες επιχειρήσεις που κάνουν φοροδιαφυγή, διότι εμείς δεν στοχοποιούμε την επιχειρηματικότητα, το κέρδος και τον πλούτο, στοχοποιούμε τους φοροφυγάδες και τους λαθρεμπόρους".

Διευκρίνισε ότι ο στόχος είναι η αποτελεσματικότητα και όχι η εικόνα ενώ διασαφήνισε ότι η αρχή θα γίνει από τις μεγάλες επιχειρήσεις "και μετά θα πάμε παντού, και στα πανηγύρια, δεν θα υπάρχουν φορολογικά άβατα".

Για το περιστατικό μάλιστα με τους ελέγχους στο Αμύνταιο είπε πως το πρόβλημα εκεί ήταν ότι αυτοί που πήγαν να ελέγξουν και έπιασαν "αποδεδειγμένη μαϊμού φορολογική μηχανή", διαπίστωσαν την παράβαση παρουσία αστυνομικών αλλά "κατέληξαν να τους πάνε στο τμήμα να τους βγάλουν φωτογραφίες, αποτυπώματα και να τους πάνε στο αυτόφωρο".

Επ' αυτού είπε πως θα έρθει διάταξη την επόμενη εβδομάδα, καθώς -σημείωσε- δεν είναι δυνατό τα ελεγκτικά όργανα είτε είναι εφοριακοί, αστυνομικοί, δικαστικοί να φοβούνται ότι θα κάνουν τη δουλειά τους. "Μου κάνει εντύπωση πως ένας ελεγκτής κάνει τη δουλειά του παρουσία αστυνομικών πως καταλήγει στο τμήμα, να πηγαίνει αυτόφωρο, αντί να τους λέει η υπηρεσία μπράβο", είπε διαβεβαιώνοντας ότι θα προστατευτούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους θα ευθυγραμμιστούν οι αντικειμενικές και εμπορικές αξίες των ακίνητων που θα ισχύσουν για τον ανανεωμένο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι θα φέρει το υπουργείο άμεσα το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των κεφαλαίων, "όπου θα πρέπει να δηλωθούν τα χρήματα που είναι στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και δεν έχουν δηλωθεί".

"Ένα από τα σενάρια που έχει κατατεθεί και νομίζω ότι είναι κοντά σε μια ρεαλιστική λύση είναι να μην υπάρχουν ποινικές κυρώσεις στο κομμάτι της φοροδιαφυγής, άλλο εάν τα χρήματα είναι αποτέλεσμα λαθρεμπορίου όπλων ή ναρκωτικών αυτό είναι άλλη διαδικασία και δεύτερον να φορολογηθεί με ο,τι ίσχυε την αντίστοιχη χρονιά βεβαίως δίνοντάς του κάποιο κίνητρο σε σχέση με τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Θα κάνουμε ένα συνδυασμό τέτοιο που να είναι λειτουργικός", είπε δίνοντας κάποιες αρχικές λεπτομέρειες ενός εκ των σεναρίων για τα κίνητρα που θα δοθούν.

Κατόπιν είπε θα έρθει το νομοσχέδιο για το περιουσιολόγιο "όπου ζητάμε από όλους να μας τα δηλώσουν" και εκτιμώντας ότι "θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά αυτός ο οποίος έχει μια συμμετοχή σε μια εταιρεία στο εξωτερικό αν θα το κρύψει, γιατί αν το κρύψει μετά μπαίνει στο στόχαστρο και των φορολογικών υπηρεσιών του εξωτερικού".

Σχετικά με το περιουσιολόγιο, ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι μέσα στον Νοέμβριο θα ανέβει η πλατφόρμα στο TaxisNet, όπου θα συμπληρωθούν τα περιουσιακά στοιχεία, οι καταθέσεις και λοιπά, αλλά χωρίς να απαιτούνται υπερβολές.

Επίσης, είπε ότι στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοέμβριου θα ληφθούν οι αποφάσεις για τα νέα φορολογικά δεδομένα, που θα ισχύσουν για τις φορολογικές δηλώσεις του 2016.

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου να επιβαρύνει περαιτέρω φορολογικά τα καύσιμα και τα τσιγάρα.




Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.