Ένα εύστοχο σχόλιο, ανήκε στην Έμα Κόουλ: «Ποιος θα το φανταζόταν», αναρωτιόταν η Βρετανή συγγραφέας στο twitter, «ότι οι άνθρωποι θα περίμεναν στην ουρά για να παρακολουθήσουν μια δεκαπεντάωρη ανάγνωση της Ιλιάδας;».
Κι όμως, το περασμένο Σάββατο το πρωί, έξω από το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, γινόταν το αδιαχώρητο. Αιτία, μια από τις εκδηλώσεις του Almeida Greeks, του φεστιβάλ που το ομώνυμο θέατρο πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι με θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, η οποία έγινε ανάρπαστη.
Όχι χωρίς λόγο: πίσω από το αναλόγιο, έχοντας αναλάβει ο καθένας από ένα απόσπασμα, βρέθηκαν εκτός από ερευνητές ή δημοσιογράφους και δεκάδες ηθοποιοί, όπως ο Σάιμον Ράσελ Μπιλ, ο Μπεν Γουίσο (ο «Q» στα τελευταία Τζέιμς Μποντ αλλά και εκ των πρωταγωνιστών στο «Lobster» του Γιώργου Λάνθιμου) ή ο Μπράιαν Κοξ.
Ήταν μια ιδέα του θεατρικού σκηνοθέτη Ρούπερτ Γκουλντ, που την εμπνεύστηκε παρακολουθώντας ένα παλιότερο χορευτικό μαραθώνιο, του δημοφιλούς στην Αγγλία παρουσιαστή, Ντέρμοτ Ο΄Λίρι.
«Δεν νομίζω ότι θα αντέξουν πολλοί όλο το δεκαπεντάωρο, μου αρέσει όμως η ιδέα ότι μπορεί να αναμεταδοθεί σε όλο τον κόσμο», έλεγε ο σκηνοθέτης μερικές βδομάδες πριν. Και έτσι ακριβώς συνέβη: η ανάγνωση του ομηρικού έπους προβλήθηκε μέσω streaming, ενώ σημαντικά αποσπάσματά του αναρτήθηκαν και σε 399 συνολικά «τιτιβίσματα», καθιστώντας το #iliad, ένα από τα παγκοσμίως δημοφιλή θέματα του twitter.
«Χτες, πολεμήσαμε μαζί», ανάρτησε στο τέλος της μαραθώνιας ανάγνωσης ο Γκουλντ. «Σήμερα, το θέατρο Almeida στέλνει στους "πολεμιστές" του, την αγάπη του».
Αν και ξεκίνησε από το Βρετανικό Μουσείο, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε στο κτίριο του μικρού λονδρέζικου θεάτρου. Εκεί πραγματοποιήθηκαν ή θα πραγματοποιηθούν μέχρι τον Οκτώβριο και οι υπόλοιπες εκδηλώσεις του φεστιβάλ: οι «Βάκχες» του Ευριπίδη, έκαναν πρεμιέρα τον Ιούλιο, με τον Μπεν Γουίσο στο ρόλο του Διονύσου.
Σε μια εκδοχή τρεισήμισι ωρών, η «Ορέστεια» του Αισχύλου, άνοιξε τις πύλες της τον Ιούνιο και η επιτυχία της την οδήγησε στη μεγαλύτερη σκηνή του Trafalgar Studios. Η «Μήδεια», με την Κέιτ Φλίτγουντ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αναμένεται για το Σεπτέμβριο, ενώ άλλες εκδηλώσεις, περιλαμβάνουν συζητήσεις με τίτλους όπως «Από τον Διόνυσο στον Ρίτσαρντ Ντόκινς».
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.