Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Περιοδεύων κινηματογράφος στην Ηλεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σινεμά σε πλατείες, χωριά και παραθεριστικά κέντρα.
Ποιος γνωρίζει ότι κάποτε υπήρχε ο περιοδεύων κινηματογράφος; Αυτό το ιδιαίτερο «έθιμο» από το παρελθόν, αναβιώνει από σήμερα 17 Αυγούστου μέχρι και τις 20 Σεπτεμβρίου σε περισσότερα από είκοσι χωριά και παραθεριστικά κέντρα της Ηλείας, χάρη στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Τις ταινίες παραχώρησε η Παιδική και Νεανική Ταινιοθήκη του Νεανικού Πλάνου, του φορέα που έκανε γνωστό στην Ελλάδα τον παιδικό και νεανικό κινηματογράφο.

Θα προβληθούν βραβευμένες σε διεθνή φεστιβάλ ξένες παιδικές ταινίες, μεγάλου μήκους φιξιόν, αλλά και animation, που έχουν διακριθεί και στο Φεστιβάλ Ολυμπίας. Μεγάλη ζήτηση στα χωριά έχει ο «Ψύλλος» του Δημήτρη Σπύρου, λένε οι διοργανωτές.

Η παρακολούθηση στις προβολές είναι ελεύθερη και έχουν προγραμματιστεί στα εξής ορεινά χωριά της Ηλείας: Ανδρίτσαινα, Ώλενα, Ζαχάρω, Καλλιθέα, Βροχίτσα, Αμαλιάδα, Πύργος, Κακοτάρι, Νεμούτα, Καυκανιά, Τραγανό, Σταφιδόκαμπος, Γλύφα, Βάρδα, Σκλίβα, Λαμπέτι, Μανωλάδα, Μακρίσια και Κρέστενα.

Όσο για την ατμόσφαιρα του περιοδεύοντα κινηματογράφου αυτή είναι γνώριμη στους παλαιότερους: τις δεκαετίες του '50, του '60 αλλά και του '70 ένας προβολατζής έστηνε την φορητή μηχανή προβολής του (που δούλευε με κάρβουνο!) στο καφενείο του χωριού -καμιά φορά και σε πλατείες. Και οι κάτοικοί του παραδίδονταν αμαχητί στην αληθινή μαγεία του σινεμά, βλέποντας τις ελληνικές, κυρίως, ταινίες της εποχής, μιας και ο αναλφαβητισμός ήταν πολύ διαδεδομένος τότε, και δεν ήξεραν όλοι να διαβάζουν υποτίτλους...


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.