Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Δέκα τρόποι για να ταξιδέψετε οικονομικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συμβουλές για να κρατήσετε χαμηλά το budget.

Τα ταξίδια αν και αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων, δυστυχώς παραμένει ένα μάλλον ακριβό χόμπι, ανάλογα και με τον εκάστοτε προορισμό.

Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μας επιτρέπουν να κρατήσουμε χαμηλά το συνολικό budget ενός ταξιδιού, ώστε να απολαμβάνουμε την αγαπημένη συνήθεια ακόμη και υπό οικονομική στενότητα.

Παρακάτω θα βρείτε 10 πρακτικές συμβουλές για να ταξιδέψετε οικονομικά…

Συνδυάστε τρόπους μεταφοράς




Εάν έχετε διαθέσιμο χρόνο, μπορείτε να προσπαθήσετε να πετάξετε για μικρότερες πόλεις και αεροδρόμια και κατόπιν να πάρετε λεωφορείο για τον τελικό σας προορισμό. Χωρίς να είναι εγγυημένο, υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να σας βγει φτηνότερα απ' ό,τι αν πετάγατε απευθείας στον προορισμό σας, ειδικά εάν πρόκειται για τουριστική πόλη και μάλιστα είναι υψηλή περίοδος. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό δεν είναι διόλου απίθανο να ανακαλύψετε και κάποιο πανέμορφο κρυμμένο χωριό ή πόλη που δεν περιλαμβάνεται στους τυπικούς οδηγούς!

Μην πληρώνετε για ξεναγήσεις



Παρόλο που σε μια τουριστική ξενάγηση, μπορείτε να μάθετε εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράγματα που μόνο οι ντόπιοι κι όσοι ζουν εκεί γνωρίζουν. Ωστόσο, μπορείτε να αποφύγετε το κόστος αυτό, χρησιμοποιώντας το Google προκειμένου να ανακαλύψετε όλα όσα σας ενδιαφέρουν. Επιπλέον, σε ορισμένες πόλεις υπάρχουν φοιτητές, οι οποίοι προσφέρουν δωρεάν ξεναγήσεις ανά κάποιες ώρες.

Δοκιμάστε το «couchsurfing»



Το «Couchsurfing» είναι ένα δίκτυο ταξιδιωτών και οικοδεσποτών οι οποίοι μοιράζονται το πάθος για ταξίδια. Οι ντόπιοι φιλοξενούν στο σπίτι τους ξένους κι αυτοί με τη σειρά τους, όταν επισκεφτούν μια άλλη χώρα, φιλοξενούνται. Πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία που μας επιτρέπει να μείνουμε σε μια άλλη χώρα, πληρώνοντας τα ελάχιστα.

Αποφύγετε εστιατόρια σε τουριστικές περιοχές και μεγάλους δρόμους



Όσοι έχουν ταξιδέψει έστω και μία φορά ή ζουν σε τουριστική πόλη, γνωρίζουν πως τα εστιατόρια που βρίσκονται στα σημεία με αξιοθέατα χρεώνουν πολύ ακριβότερα το φαγητό. Το ίδιο φυσικά ισχύει και με τα bar και τις καφετέριες στα τουριστικά σημεία, οι οποίες υπερτιμολογούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Έτσι, αντί να επιλέξετε ένα εστιατόριο σε μια κεντρική πλατεία ή δίπλα σε ένα μεγάλο ναό, κατευθυνθείτε προς την πλησιέστερη συνοικία, χαθείτε μέσα στα στενά της, και φάτε στο μισό κόστος!

Ταξιδέψτε στη μέση της εβδομάδας



Όπως εύλογα μπορεί να υποθέσει κάποιος, τα Σαββατοκύριακα είναι οι πιο δημοφιλείς μέρες τις εβδομάδες για αποδράσεις. Έτσι, διόλου συμπτωματικά, οι εταιρείες μεταφορών χρεώνουν τα μεγαλύτερα ποσά για μετακινήσεις το διάστημα αυτό. Έτσι, εάν έχετε τη δυνατότητα, προσπαθήστε να ταξιδεύετε την Τρίτη ή την Τετάρτη, που είναι και οι φτηνότερες μέρες της εβδομάδας. Όχι μόνο θα επωφεληθείτε από τα έως και 30% φτηνότερα εισιτήρια σε τραίνα ή αεροπλάνα, αλλά και επιπλέον τα αξιοθέατα θα έχουν σαφώς λιγότερο κόσμο.

Αναζητήστε τις ημέρες με δωρεάν είσοδο σε αξιοθέατα



Στις περισσότερες τουριστικές ατραξιόν υπάρχει μια μέρα της εβδομάδας, οι συγκεκριμένες ώρες, που η είσοδος είναι φτηνότερη ή ακόμη και δωρεάν. Για παράδειγμα, στη Βαρκελώνη το διάσημο Πάρκο Γκουέλ, προσφέρει δωρεάν είσοδο πριν τις 8 το πρωί και μετά τις 9.30 το βράδυ. Παράλληλα, σε αρκετές χώρες υπάρχουν ορισμένες ημέρες που η είσοδος σε όλα τα μουσεία είναι δωρεάν (πχ. στις 18 Μαΐου - Διεθνής Ημέρα Μουσείων ή την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στην Ελλάδα). Βρείτε τες και εκμεταλλευτείτε τες!

Αποφασίστε ένα ημερήσιο budget και μην ξεφύγετε από αυτό



Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών, είναι εξαιρετικά εύκολο να ξοδέψουμε περισσότερα από όσα θα θέλαμε, ειδικά αν δεν παρακολουθούμε το ρυθμό με τον οποίο βγάζουμε χρήματα από το πορτοφόλι μας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο λειτουργεί ενάντια στο στόχο να κρατήσουμε ένα ταξίδι όσο το δυνατόν φτηνότερα.

Αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι να ορίσετε ένα αυστηρό ημερήσιο όρο και να μην το ξεπερνάτε. Μπορείτε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε κάποια εφαρμογή για smartphone ή απλά το σημειωματάριο του κινητού σας, όπου θα σημειώνεται κάθε αγορά που κάνετε. Έτσι, θα βλέπετε πότε ξεπεράσατε το όριο, καθώς και πώς τα πηγαίνετε κάθε μέρα, ώστε να καθορίσετε το πώς θα κινηθείτε την επόμενη.

Φάτε το μεγαλύτερο γεύμα το απόγευμα



Τρώγοντας το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το απόγευμα –συνοδευόμενο ίσως κι από έναν καφέ- θα γλυτώσετε χρήματα, καθώς τα υπόλοιπα γεύματα θα είναι μικρότερα. Ένα μεγάλο, νωρίς το απόγευμα, θα σας σώσει από ένα αργοπορημένο πρωινό, το μεσημεριανό και πιθανότατα ένα σνακ πριν το δείπνο.

Πιείτε πριν βγείτε για νυχτερινή έξοδο



Οι περισσότεροι και κυρίως οι νεότεροι ταξιδιώτες, θεωρούν συνυφασμένη μια απόδραση με τη νυχτερινή διασκέδαση σε clubs ή bars. Ωστόσο, ως γνωστόν, τα ποτά κοστίζουν ακριβότερα στα μέρη αυτά απ’ ό,τι αν πίνατε ποτά που έχετε αγοράσει από σούπερ-μάρκετ ή κάβες. Έτσι, εάν είστε από τους ανθρώπους που δεν πρόκειται να περιοριστούν στο ένα ποτό, ένας εύκολος τρόπος να εξοικονομήσετε χρήματα, είναι να ξεκινήσετε τη διασκέδαση πριν επισκεφτείτε το πρώτο bar.

Δείξτε ευελιξία



Όπως λογικά θα μπορούσε να συμπεράνει κάποιος από όλες τις παραπάνω συμβουλές, αυτό που ουσιαστικά ανεβάζει το κόστος στα ταξίδια είναι η άνεση που απολαμβάνουμε: Άνεση στην επιλογή του χρόνου, άνεση στο πόσο και πού θα κινηθούμε, άνεση στη διαμονή, άνεση… στην ευκολία μας! Έτσι, η πιο γενική συμβουλή για κάποιον που θέλει να ταξιδέψει όσο το δυνατόν φτηνότερα είναι η εξής μία: να είστε ευέλικτος! Αν για παράδειγμα, θέλετε να ξεκινήσετε μια συγκεκριμένη ώρα, θα πληρώσετε περισσότερα. Το ίδιο θα συμβεί εάν θέλετε απευθείας πτήση, το ίδιο κι αν αποζητάτε να φτάσετε μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.