Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Βραζιλία: Ατιμώρητα παραμένουν τα βασανιστήρια στις φυλακές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια κατήγγειλε το «υψηλό επίπεδο ατιμωρησίας» στη Βραζιλία στις έρευνες για υποθέσεις βασανισμών στις φυλακές, μια «δομική» πρακτική την οποία διαπίστωσε επισκεπτόμενος διάφορα σωφρονιστικά καταστήματα.

«Έχουμε συγκεντρώσει πολυάριθμες αξιόπιστες μαρτυρίες ανθρώπων οι οποίοι ανακρίθηκαν με εξαναγκαστικές μεθόδους, ή ακόμη και με βασανιστήρια, κατά τα πρώτα στάδια της φυλάκισής τους και της ανάκρισής τους», τόνισε ο Χουάν Μέντες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Μπραζίλια.

Ο Μέντες πέρασε σχεδόν δύο εβδομάδες σε πέντε βραζιλιάνικες πολιτείες όπου πραγματοποίησε αιφνιδιαστικές επισκέψεις σε φυλακές, σε αστυνομικά τμήματα, σε κέντρα κράτησης ανηλίκων και σε ψυχιατρικές κλινικές. Οι μάρτυρες έκαναν λόγο για «χτυπήματα, ενίοτε με ρόπαλο, για ηλεκτροπληξίες με συσκευές που προκαλούν ηλεκτροσόκ και για εικονικούς πνιγμούς», είπε.

«Αυτές οι υποθέσεις σπανίως γίνονται αντικείμενο έρευνας ή καταγγέλλονται και ακόμη λιγότερες τιμωρούνται. Συμπεραίνουμε ότι υπάρχει πολύ υψηλό επίπεδο ατιμωρησίας», υπογράμμισε ο εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Η επανάληψη πανομοιότυπων μαρτυριών οδηγεί στο συμπέρασμα, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένο, αλλά «δομικό» φαινόμενο στο σωφρονιστικό σύστημα της Βραζιλίας.

Με πάνω από 600.000 εγκλείστους, η Βραζιλία έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στον κόσμο, ο οποίος αποτελείται κατά το μεγαλύτερο μέρος του από νεαρούς αφροβραζιλιάνους.

Το Κογκρέσο της Βραζιλίας συζητά το τρέχον διάστημα ένα σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας για τις ποινικές διώξεις από τα 18 στα 16 έτη, μια πρωτοβουλία στην οποία αντιτίθενται η κυβέρνηση, η καθολική Εκκλησία και ο ΟΗΕ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.