Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Τι μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα τον Δεκαπενταύγουστο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μουσείο ή σινεμά; Οι επιλογές πολλές.

Το Δεκαπενταύγουστο σηματοδοτεί μία από τις σημαντικότερες χριστιανικές γιορτές και την κορύφωση της εξόδου των αδειούχων του καλοκαιριού.

Ωστόσο, η Αθήνα δεν μια έρημη πόλη. Είναι όσο πρέπει «γεμάτη», πολύ πιο ανεκτική για όσους παραμένουν στο κλεινόν άστυ, τουλάχιστον όσον αφορά κάποιες δυνατότητες που δεν υπάρχουν άλλες εποχές του χρόνου, όπως το άνετο παρκάρισμα και οι άδειοι δρόμοι.

Και το πιο σημαντικό: Δεν λείπουν οι ευκαιρίες για ενδιαφέρουσες, δροσερές εξόδους, όπως οι επισκέψεις στα μουσεία και τα ραντεβού στα θερινά σινεμά της πόλης.

Το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έκανε μια μικρή διαλογή στις επιλογές που υπάρχουν για όσους θα παραμείνουν εντός πρωτεύουσας το τριήμερο της Παρασκευής 14, του Σαββάτου 15 και της Κυριακής 16 Αυγούστου.
Μουσεία

Τα μουσεία δεν είναι πολυτέλεια. Είναι μια προσιτή και άριστη επιλογή για όλον τον χρόνο, προσφέροντας ανά πάσα στιγμή «ανάσες» γνώσης και αισθητικής. Οι επισκέπτες τους δεν έχουν παρά να διαλέξουν εκείνο που τους ενδιαφέρει.

Το Μουσείο της Ακρόπολης

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς περιλαμβάνει τα ευρήματα του Ιερού Βράχου. Χαρακτηρισμένο όχι λίγες φορές ως ένα από τα κορυφαία μουσεία στον κόσμο, προσφέρεται για πολλούς λόγους.

Έχει μοναδικά ευρήματα, αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, φιλόξενο καφενείο και εστιατόριο και, ως το τέλος Σεπτεμβρίου, φιλοξενεί την έκθεση «Σαμοθράκη. Τα μυστήρια των Μεγάλων Θεών», με τα αριστουργήματα του αρχαιολογικού μουσείου του νησιού. Πρόκειται για μια καινοτομία του Μουσείου της Ακρόπολης, που ξεκίνησε με το συγκεκριμένο αφιέρωμα και αφορά μια σειρά εκθέσεων με σημαντικά, συχνά άγνωστα, έργα του αρχαίου κόσμου από σπουδαίους τόπους της ελληνικής περιφέρειας (Μουσείο Ακρόπολης, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ. 210 9000900, ώρες λειτουργίας 8:00 - 16:00 τη Δευτέρα, 8:00 - 20:00 Τρίτη – Κυριακή, 8:00 – 22:00 την Παρασκευή, εισιτ. 5 ευρώ).

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ανοιχτό από τις οκτώ το πρωί ως τις οκτώ το βράδυ. Τα χιλιάδες εκθέματά του από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου προσφέρουν ένα μοναδικό πανόραμα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα.

Επιπλέον, εντός του λειτουργεί μια ακόμα ενδιαφέρουσα επιλογή: Το «Αθέατο Μουσείο», την πετυχημένη δράση όπου ένα εύρημα από τις αποθήκες του αναδύεται από την αφάνεια στο φως για δυο μήνες. Ειδικά, αυτή η Κυριακή 16 Αυγούστου (όπως και οι υπόλοιπες Κυριακές του μήνα) είναι αφιερωμένη στο τωρινό έκθεμα του Αθέατου αυτού μουσείου, δηλαδή στον «καθρέφτη της Ευρώπης», το χάλκινο κάτοπτρο των αρχών του 4ου αι. π. Χ. που βρέθηκε σε τάφο πλούσιας γυναίκας από την αρχαία Ερέτρια. Το έργο, που φέρει μια θαυμάσια παράσταση της Ευρώπης πάνω στον ταύρο στην επιφάνεια του καλύμματός του, θα παρουσιαστεί, μαζί με όλα τα μυστικά που το περικλείουν (μύθους και ιστορία), από τους αρχαιολόγους του μουσείου στη μία το μεσημέρι (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Πατησίων 44, τηλ. 213 214 4800, εισιτ. 3-7 ευρώ, ενιαίο εισιτήριο 6-12 ευρώ που ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο ).

Επιγραφικό Μουσείο

Μοναδικό στην Ελλάδα και το μεγαλύτερο στο είδος του στον κόσμο, που συχνά οι επισκέπτες το αγνοούν. Οι περισσότερες από τις 14.000 επιγραφές που φιλοξενεί στους χώρους του προέρχονται από την Ελλάδα και χρονολογούνται από τους πρώιμους ιστορικούς έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους.

Από τα πιο σημαντικά εκθέματα είναι το ψήφισμα της αθηναϊκής εκκλησίας του δήμου που αφορά τη Β΄ Αθηναϊκή Συμμαχία του 4ου αι. π.X. και «το ημερολόγιο των θυσιών του Θορικού», η στήλη που χρονολογείται λίγο πριν από το 420 π.Χ. (επαναπατρίστηκε το 2012 από το Μουσείο Γκετί) και η οποία περιλαμβάνει τις θυσίες και τις τελετές που τηρούνταν στην περιοχή του Θορικού κατά μήνα (Επιγραφικό Μουσείο, Τοσίτσα 1, τηλ. 210 8232950, 8217637, ώρες λειτουργίας 08:00-15:00, εισιτ. 2-3 ευρώ, ενιαίο εισιτήριο 6-12 ευρώ που ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο).

Το Νομισματικό Μουσείο

Διοικητικά «ενωμένο» με το Επιγραφικό, είναι μια περίφημη επιλογή. Εκτός από την πλουσιότατη μόνιμη νομισματική συλλογή (περίπου 600.000 νομίσματα, αλλά και σφραγιδολίθους, σταθμία, οβελούς και τάλαντα, που χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα), οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να δουν επίσης τις δυο ενδιαφέρουσες περιοδικές εκθέσεις που φιλοξενεί: «Η ΠΑΤΡΙC ΑΝΤΙΝΟΟΝ ΘΕΟΝ», με την ιστορία του αυτοκράτορα Αδριανού και του Αντίνοου «αποτυπωμένη» μέσα από τα νομίσματα της εποχής τους και «Όθεν αργύρου εστί γενέθλη. Αρχαϊκή Νομισματοκοπία της Αθήνας. Μεταλλεία, Μέταλλα και Νομίσματα», που εστιάζει στην εποχή κατά την οποία μεταλλάσσονται η κοινωνία, τα πολιτεύματα και η τέχνη (Νομισματικό Μουσείο, Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, τηλ. 210 3632057, 210 3612834 και 210 3612872, ώρες λειτουργίας 09:00-15:45, εισιτ, 2-3 ευρώ, ενιαίο εισιτήριο 6-12 ευρώ που ισχύει για Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Επιγραφικό & Νομισματικό Μουσείο).
Θερινά σινεμά

Τα θερινά σινεμά είναι μια όμορφη διέξοδος τις ζεστές νύχτες του Αυγούστου. Πλαισιωμένα, συνήθως, με όμορφους κήπους αποτελούν, εκτός από σινεφίλ αποδράσεις, και οάσεις δροσιάς. Οι επιλογές πολλές, αρκεί να τις αναζητήσει κανείς. Ενδεικτικά, για το τριήμερο προτείνουμε μία ή και περισσότερες βραδιές σε έναν από τους παρακάτω «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους:

Σινεμά Θησείο

Με θέα στην Ακρόπολη και δροσιά από τα δέντρα του αρχαιολογικού χώρου των κλιτύων της. Αυτό το τριήμερο παίζεται η ταινία «Ο κύριος Χολμς», σε σκηνοθεσία Μπιλ Κόντον με τον μοναδικό Ίαν ΜακΚέλεν και τους επίσης ταλαντούχους Λόρα Λίνεϊ, Μάιλο Πάρκερμε. Ήρωας της ταινίας ένας ηλικιωμένος, συνταξιούχος Σέρλοκ Χολμς, που με σημάδια απώλειας μνήμης προσπαθεί να θυμηθεί και να διαλευκάνει μια άλυτη υπόθεση δεκαετιών (Αποστόλου Παύλου 7, Θησείο, τηλ. 210 3420864, 210 3470980, ώρες 20.55 & 23.05, εισιτ. 6-8 ευρώ).

Σινεμά Cine Paris

Με πρώτο «άνοιγμα» το 1920 και σταθμό στην ιστορία του τη δεκαετία του '60 (τότε χτίζεται στο μέρος όπου στεγάζεται σήμερα αλλά και κλείνει λόγω της κρίσης των θερινών, για να ξανανοίξει οριστικά το 1986) βρίσκεται ακριβώς κάτω από την Ακρόπολη. Με θέα επίσης στον ιερό βράχο, αλλά και στο «χωριό» της Πλάκας, οι επισκέπτες του τριημέρου μπορούν να απολαύσουν την ταινία «Μαθήματα οδήγησης» (2014) σε σκηνοθεσία Ιζαμπέλ Κοϊξέ και πρωταγωνιστές την Πατρίσια Κλάρκσον και τον Μπεν Κίνγκσλεϊ. Αναφέρεται σε μια απρόσμενη φιλία που φέρνει δυο πολύ διαφορετικούς ανθρώπους κοντά στη χαρά, το χιούμορ και την αγάπη για ζωή (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ. 210 3248057, 210 3222071, εισιτ. 6-8 ευρώ).

Σινεμά Ζέφυρος

Άλλος ένας κινηματογράφος που δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις. Σε μια από τις πιο παλιές γειτονιές της Αθήνας, στα Πετράλωνα, ο «Ζέφυρος», που άνοιξε το 1932, διαλέγει προσεκτικά τις ταινίες του, οι οποίες προέρχονται συνήθως από το μακρινό παρελθόν. Αυτό το τριήμερο παίζεται «Η Ταβέρνα της Τζαμάικα» του 1939, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ, με τους Τσαρλς Λότον, Μορίν Ο΄Χάρα, Ρόμπερτ Νιούτον. Πρόκειται για την τελευταία αγγλική ταινία του σκηνοθέτη, στην οποία μία συμμορία κακοποιών ληστεύει πλοία που ναυαγούν και δολοφονεί όσους επιβιώνουν για να μην τους καταδώσουν (Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ. 210 3462677, εισιτ. 6-8 ευρώ).

Σινεμά Ριβιέρα

Σήμα κατατεθέν των Εξαρχείων (μαζί με το «αδελφάκι» του Βοξ) και μέσα σε έναν από τους ωραιότερους κήπους της Αθήνας, το σινεμά «γεννήθηκε» το 1969 και έκτοτε συνεχίζει να προσφέρει μοναδικές σινεφίλ στιγμές. Όπως η ταινία «Η Κυρία από τη Σαγκάη» (1947), σε σκηνοθεσία και σενάριο Όρσον Γουέλς, με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την ακαταμάχητη Ρίτα Χειγουορθ. Ένα από τα ωραιότερα φιλμ νουάρ όλων των εποχών, με ήρωες τον μοναχικό ναυτικό Μάικλ Ο’Χάρα και τη μοιραία Έλσα Μπάνιστερ, που παίζεται αυτές τις ημέρες αποκλειστικά στη «Ριβιέρα», κάθε βράδυ στις 21.00 και 23.00 (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια, τηλ. 210 3844827, εισιτ. 6-7 ευρώ, τα δύο άτομα 8 ευρώ).


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.