Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ο διάσημος ισπανικός ντοματοπόλεμος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς ξεκίνησε το έθιμο που συμπλήρωσε φέτος 70 χρόνια.

Είναι την τελευταία Τετάρτη του Αυγούστου, που χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώνονται στο κέντρο της πόλης Μπουνιόλ, στην ανατολική Ισπανία, για να πάρουν μέρος στον διάσημο ντοματοπόλεμο που έκλεισε φέτος τα 70 του χρόνια.

Το φημισμένο φεστιβάλ ντομάτας έχει τις ρίζες του στο 1945, όταν ο ενθουσιασμός κάποιων νέων, οι οποίοι παρακολουθούσαν την ετήσια παρέλαση που διοργανωνόταν τότε στην πόλη, έγινε η αιτία για να πέσει ένας άνδρας από το άρμα του.




Σε μία έκρηξη οργής, ο άνδρας άρχισε να πετά ό,τι έβρισκε μπροστά του, μεταξύ των οποίων και ορισμένες ντομάτες από τον πάγκο ενός μανάβικου, ενώ η σύρραξη γενικεύτηκε προκαλώντας την επέμβαση των αρχών.

Μην έχοντας ξεχάσει τι συνέβη τον προηγούμενο Αύγουστο, μία ομάδα ανθρώπων αποφάσισε να το διασκεδάσει έναν χρόνο μετά, επαναλαμβάνοντας τον ντοματοπόλεμο της περασμένης χρονιάς.



Αν και αρχικά η αστυνομία αντιμετώπισε με δυσπιστία τον ντοματοπόλεμο, τελικά από το 1957 το «La Tomatina» αποτελεί επίσημο φεστιβάλ για την πόλη των 9.000 κατοίκων, που βρίσκεται κοντά στη Βαλένθια.

Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από 40.000 επισκέπτες συγκεντρώνονται αυτές τις μέρες στην πόλη, πετώντας 150.000 πολτοποιημένες -για να μην τραυματιστεί κανείς- ντομάτες. 


Στην φετινή «La Tomatina» 140 τόνοι ντομάτες έβαψαν στα κόκκινα τους δρόμους της πόλης ενώ στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε έξω από το δημαρχείο της πόλης, συμμετείχαν πάνω από 22.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί τουρίστες.

Φορτηγά με ντομάτες, συνολικής αξίας περίπου 30.000 ευρώ, κατέφθασαν το πρωί για να μεταφέρουν τα πυρομαχικά έξω από το σημείο της έναρξης του Φεστιβάλ και μόλις το έναυσμα δόθηκε, οι συμμετέχοντες άρχισαν να πετούν ντομάτες ο ένας στον άλλον και το ξέφρενο πάρτι διήρκεσε πολλές ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.