Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Σήμερα οι ελληνικές προτάσεις για το δάνειο του ESM - Έως και 100 δισ. το 3ο ελληνικό πρόγραμμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σήμερα θα κριθεί αν η Ελλάδα θα αναγκαστεί να υπομένει το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο μέσα σε έξι χρόνια με αντάλλαγμα ένα τρίτο δάνειο που θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες περίπου 50 δις ευρώ που υπάρχουν μέχρι και το τα μέσα του 2018 χωρίς να υπολογίζεται το όφελος από την αναδιάρθρωση χρέους.

Η ολοκληρωμένη ελληνική πρόταση που θα σταλεί σήμερα στους εκπροσώπους της Κομισιόν, της ΕΚΤ του ESM και το ΔΝΤ το οποίο θα ενεργήσει και πάλι ως τεχνικός σύμβουλος για το νέο ελληνικό πρόγραμμα.

-------------

Μέχρι και 100 δισ. θα περιέχει το 3ο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τα 25 από αυτά προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με φιλανδική πηγή κοντά στη διαπραγμάτευση και κύκλους της πρώην τρόικας.

Στην πραγματικότητα, απαντώντας στο 2ο ερώτημα του γράμματος Ντάισελμπλουμ προς τον ESM, περί χρηματοδότησης, οι τεχνοκράτες επεξεργάζονται δεδομένα που καταλήγουν σε ποσά ανάμεσα στα 50 και τα 100 δισ. ευρώ με τα 80 δισ. να είναι το επικρατέστερο σενάριο. Παρομοίως, το ποσό για τις τράπεζες θα κυμανθεί από τα 15 ως και τα 25 δισ. ευρώ σε εγγυητικά ομόλογα που θα εκδώσει ο ESM.

“Καλύτερα να υπάρξει ένα μεγάλο πακέτο και ας μην το χρησιμοποιήσει ολόκληρο η ελληνική πλευρά”, αναφέρει η πηγή που ενημέρωσε το real.gr

Σε σχέση με την ενδιάμεση χρηματοδότηση, αυτή σύμφωνα με μια εκδοχή (την επικρατέστερη) θα προέλθει από το Eurogroup κατευθείαν και όχι από τον ESM που δεν δίνει βραχυπρόθεσμα δάνεια έκτακτης ανάγκης και θα συνίσταται στην εκταμίευση των 3,4 ως 3,8 δισ. των SMPs και ANFAs (κέρδη ελληνικών ομολόγων κεντρικών τραπεζών και κέρδη ελληνικών ομολόγων από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια των εθνικών τραπεζών και της ΕΚΤ).

Στο μυαλό και το σχεδιαστήριο των τεχνοκρατών έχουν πέσει και άλλες ιδέες, οι οποίες δεν θα γίνουν γνωστές πριν συγκεκριμενοποιηθούν νομικά, δεν αφορούν όμως έκτακτη εκταμίευση από τον ESM χωρίς πρόγραμμα.

Στο πρόγραμμα αυτό καθ’ αυτό, σε Βρυξέλλες και Αθήνα οι τεχνοκράτες και των δύο πλευρών σβήνουν και γράφουν.

Η προθεσμία της Παρασκευής λήγει στις 8:30 το πρωί, όταν ο Γιούνκερ θα πρέπει να βρει στο γραφείο του την πρόταση για τα μέτρα που θα ληφθούν στο πρώτο τρίμηνο και τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις των μέτρων για την τριετία του αιτήματος.

Τα έτοιμα προς νομοθέτηση μέτρα θα είναι αυτά της λεγόμενης βελτιωμένης πρότασης Γιούνκερ, δηλαδή το state of play της Παρασκευής 25 Ιουνίου, όταν οι διαπραγματευτές της Ελλάδας αποχώρησαν από το τραπέζι.

Αν όλα πάνε καλά και κριθούν ικανοποιητικές, τότε θα συγκληθεί το Eurogroup για να αποφασίσει την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο πρόγραμμα και να διευθετήσει τα τρέχοντα (προθεσμία 20ης Ιουλίου). Αν όχι τότε 2 σύνοδοι κορυφής θα διευθετήσουν το μαύρο σενάριο.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.