Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015

Η Αθήνα μέσα από τα μάτια των τουριστών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Πώς ζήσαμε τον γύρο της πόλης! - Ανεβήκαμε σε ένα από τα πολλά διώροφα ανοιχτά λεωφορεία και να τι είδαμε…

Ως κάτοικοι της πόλης των Αθηνών, έχουμε μάθει να ζούμε την πόλη από «μέσα». Να τη ζούμε καθημερινά με τα καλά της και τα κακά της. Να τη βλέπουμε στις εύκολες και στις δύσκολες μέρες της που χρειάζεται να οπλιστούμε με πολλή υπομονή για να τη αντέξουμε ακόμα κι αν πρέπει απλά να τη διασχίσουμε με το αυτοκίνητο. Ίσως μάλιστα να έχουμε μπει πολύ για τα καλά στο πετσί της που να «χάνουμε» από τα μάτια μας τις καλές της πλευρές εστιάζοντας περισσότερο σε εκείνες τις εικόνες που μας προβληματίζουν και μας στεναχωρούν.

Πώς όμως τη βλέπει ένας τουρίστας. Κάποιος που θα περάσει λίγες μόνο μέρες στην πρωτεύουσα της Ελλάδας. Αυτό αναρωτηθήκαμε και αποφασίσαμε να τη δούμε μέσα από τα μάτια του ή περίπου… Ανεβήκαμε σε ένα από τα πολλά διώροφα ανοιχτά λεωφορεία που τα τελευταία χρόνια συνηθίσαμε να βλέπουμε στους κεντρικούς δρόμους και κάναμε μαζί με τους τουρίστες τη διαδρομή από τα κεντρικά σημεία και τα αξιοθέατα της πόλης των Αθηνών.

Ξεκινήσαμε από το Σύνταγμα και μέσα σε 90 λεπτά περάσαμε μέσα από τους πολυσύχναστους δρόμους από όλα τα σημαντικά μνημεία της πόλης μας και όχι μόνο. Ταυτόχρονα ακούγαμε από το σύστημα ηχητικής ξενάγησης σημαντικές πληροφορίες για τον Ελληνικό πολιτισμό και την ιστορίας της, από την Αρχαία Ελλάδα ως και σήμερα παράλληλα με γνωστές Ελληνικές μελωδίες όπου ξεχώριζε το μπουζούκι, να συντροφεύουν τους τουρίστες.

Πανταχού παρούσα η Ακρόπολη. Όπου κι αν πήγαμε, όπου κι αν στρίψαμε, αρκούσε να γυρίσουμε το κεφάλι μας και να τη δούμε. Πανεπιστημίου, Σταδίου, Αμαλίας, Πατησίων και Ομόνοια ήταν λίγοι μόνο από τους δρόμους που περάσαμε με τη Ακρόπολη, το Παναθηναϊκό Στάδιο, την Εθνική βιβλιοθήκη, τη Βουλή, τις στήλες του Ολυμπίου Διός και το Αρχαιολογικό Μουσείο να είναι ανάμεσα στα πολλά σημεία που είδαμε. Για κάθε ένα από αυτά η ηλεκτρονική μας ξεναγός μας μιλούσε για την ιστορία τους ή για τη λειτουργία τους, την ίδια στιγμή που οι τουρίστες φωτογραφίζανε ή απλά απολαμβάνανε τη διαδρομή.

Και ενώ τα δικά μας μάτια δεν μπορούσαν να μη σταθούν στις πολλές κλούβες που συναντήσαμε στη διαδρομή, στα δεκάδες συνθήματα στους τοίχους, στο κυκλοφοριακό και τα βρώμικα σημεία της πόλης, θα ορκιζόμασταν πως για τους τουρίστες δεν υπήρχαν καν. Ίσως η καλή τους διάθεση, ίσως το ότι έρχονται με σκοπό να ζήσουν κάτι καλό, να δούνε κάτι όμορφο και να φύγουν με καλές αναμνήσεις να τους κάνει να μην προσέχουν και να μην αφήνουν το βλέμμα τους να σταθεί στις άσχημες πλευρές της πόλης. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί και εμείς έχουμε μία εντελώς διαφορετική γνώμη για την πόλη μας.

Ως το τέλος της διαδρομής μας ακόμα και εμείς είχαμε πάρει λίγη από την καλή τους αύρα. Σχεδόν είχαμε ξεχάσει ότι είμαστε εκεί για να δούμε μέσα από τα μάτια τους και ήμασταν κι εμείς έστω για λίγο, τουρίστες στην πόλη μας.

Αυτές οι τουριστικές διαδρομές είναι τελικά μία καλή διαφήμιση της πόλης μας και πραγματικά αξίζει ακόμα και για εμάς που τη ζούμε καθημερινά, να ανέβουμε στο λεωφορείο και να ταξιδέψουμε στις ομορφιές της πόλης των Αθηνών που μάθαμε να αγνοούμε…

Η πορεία που ακολουθήσαμε με το διώροφο τουριστικό λεωφορείο...Και να τι είδαμε...
Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.