Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

Τέλος στις εκδηλώσεις στη Στοά Αττάλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κρασιά πάνω στα αρχαία και τσίκνα από ψήσιμο σε περσινή εκδήλωση.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην παραχωρηθεί ξανά η Στοά Αττάλου για εκδηλώσεις εταιρειών. Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών και τη Διεύθυνση Μουσείων του υπουργείου Πολιτισμού, το αισθητικό αποτέλεσμα από περσινή εκδήλωση ήταν τελείως ασύμβατο με τον χαρακτήρα του μνημείου.

Η εικόνα -όπως παρατέθηκε στο ΚΑΣ- από την περσινή παραχώρηση της Στοάς του Αττάλου για εκδήλωση που περιελάμβανε δείπνο και στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη ιδιωτικής εταιρείας, ήταν ιδιαίτερα περιγραφική και κατατοπιστική: Παράταξη τραπεζοκαθισμάτων, τοποθέτηση ποτηριών με κρασί πάνω σε αρχαιότητες, τσίκνα από ψήσιμο ψαριών, επιφωνήματα και σφυρίγματα κατά τη διάρκεια της πριβέ εκδήλωσης.

Το αρνητικό κλίμα ενισχύθηκε από τη δυσαρέσκεια τουριστών για τον αποκλεισμό του χώρου, καθώς και από τις έντονες διαμαρτυρίες περίοικων που παρεμποδίζονταν να φτάσουν στον προορισμό τους λόγω της προετοιμασίας των εδεσμάτων. Επιπλέον, όπως σημειώθηκε, δεν υπήρξε καν οικονομικό όφελος, καθώς τόσο το κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου, όσο και η ανάγκη για επιπλέον φύλακες, δημιούργησαν περισσότερα έξοδα από έσοδα.

Για τους εισηγητές, αλλά και τα μέλη του ΚΑΣ που υπερθεμάτισαν, η χρήση «κουζίνας» εντός του αρχαιολογικού χώρου, η ανάγκη για πολυάριθμο προσωπικό εξυπηρέτησης, που κινείται επισφαλώς εν μέσω αρχαιοτήτων και ο αποκλεισμός των επισκεπτών για χάρη της «αποκλειστικής εμπειρίας υψηλόβαθμων εκπροσώπων της αγοράς», ζημιώνουν τον χώρο αλλά και το δημόσιο συμφέρον, τόσο σε ηθικό όσο και οικονομικό επίπεδο.

«Οι εντυπώσεις από την περσινή εμπειρία δεν ήταν καλές. Η Εφορεία έχει καταλήξει ότι ο χώρος πρέπει να δίνεται πολύ επιλεκτικά, σε περιπτώσεις που συνδέονται απολύτως με πολιτιστικά γεγονότα και δράσεις ως προεκτάσεις της ίδιας ή του υπουργείου και όχι σε εταιρείες οι οποίες για την εμπειρία των στελεχών τους θέλουν να παραθέσουν γεύματα στα μνημεία μας», τόνισε μεταξύ άλλων η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών, Ελ. Μπάνου. «Το μνημείο μπορεί να δίνεται σε ειδικές περιπτώσεις, αλλά όχι για δείπνο» συμφώνησε από την πλευρά της η αναπληρώτρια γγ του ΥΠΠΟ, Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη.

Οι εκπρόσωποι της αμερικανικής εταιρείας, που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, φάνηκαν να μην καταλαβαίνουν τον λόγο μιας πιθανής άρνησης του αιτήματός τους, διαβεβαιώνοντας ότι θα δέχονταν οποιαδήποτε υπόδειξη, ακόμα και την αντικατάσταση της κατανάλωσης κρασιού με νερό, αλλά όχι και της κατάργησης του πριβέ χαρακτήρα της εκδήλωσης, η οποία, όπως είπαν, θα ήθελαν πολύ να συνδυαστεί και με πριβέ ξενάγηση. Η αντίφαση του συσχετισμού του πριβέ με την ευρύτερη προβολή του χώρου, που επικαλέστηκαν οι ενδιαφερόμενοι, σημειώθηκε από τον καθηγητή Ν. Σταμπολίδη. Τα παραπάνω οδήγησαν στην ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος.

Αντίστοιχη κατάληξη είχε και το αίτημα γερμανικής ταξιδιωτικής εταιρείας, που ζητούσε την παραχώρηση της Πύλης Παντοκράτορα των ενετικών τειχών του Ηρακλείου για την πραγματοποίηση δείπνου. Τόσο ο χαρακτήρας της εκδήλωσης, που όπως ειπώθηκε δεν συνάδει με το μνημείο, όσο και η έλλειψη υποδομών στον χώρο, οδήγησαν στην αρνητική γνωμοδότηση των μελών του ΚΑΣ.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.