Πρωτοβουλίες για την παροχή βοήθειας σε μετανάστες στην Πάτρα.
Κάτω από άθλιες συνθήκες σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και πρώην εργοστάσια της Πάτρας ζουν δεκάδες μετανάστες, οι οποίοι επιλέγουν να βρίσκονται απέναντι ακριβώς από το νέο λιμάνι, με την ελπίδα να καταφέρουν να κρυφτούν σε κάποιο πλοίο ή φορτηγό, που έχει ως προορισμό λιμάνια της Ιταλίας.
Εθελοντικές κινήσεις πολιτών και εθελοντικές οργανώσεις γιατρών, προσπαθούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους, προσφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης και ιατρική περίθαλψη. Παράλληλα, ο δήμος Πατρέων αποφάσισε να δημιουργήσει ανοικτή δομή υποστήριξης και αλληλεγγύης. Από την πλευρά της, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκίνησε διάλογο με φορείς, για τη δημιουργία δομών άμεσης βοήθειας, αλλά και προσπάθεια για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.
Όπως περιγράφει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το μέλος της κίνησης για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων - Μεταναστών, Χριστίνα Ταμπακοπούλου «αυτοί οι συνάνθρωποί μας ζουν πολύ δύσκολες στιγμές, αφού μπορεί να μένουν χωρίς φαγητό ακόμα και για ημέρες, ενώ οι πιο τυχεροί - αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι - έχουν βρει κάποιοι παλιό στρώμα, για να κοιμηθούν».
Η κ. Ταμπακοπούλου κάνει λόγο για «ευγενικές ψυχές που προσπαθούν να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα για το φαγητό της ημέρας, καθαρίζοντας παμπρίζ αυτοκινήτων» και προσθέτει: «Αυτοί οι άνθρωποι προέρχονται από χώρες που βρίσκονταν σε εμπόλεμη κατάσταση και παρόλες τις μεγάλες δυσκολίες που πέρασαν μέχρι να φθάσουν στην Ελλάδα και εξακολουθούν να περνούν, δεν χάνουν την ελπίδα τους και πιστεύουν ότι μπορούν να ζήσουν μια καλύτερη ζωή σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου ήδη βρίσκονται συγγενικά τους πρόσωπα».
Επίσης, η Χριστίνα Ταμπακοπούλου τονίζει πως «πρόκειται για μύθο τα όσα υποστηρίζουν διάφοροι ότι αυτοί οι άνθρωποι αποτελούν υγειονομική βόμβα». Όπως αναφέρει, γιατροί του Ερυθρού Σταυρού αλλά και της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου» παρέχουν βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους.
Όσον αφορά τη στήριξη, η Χριστίνα Ταμπακοπούλου σημειώνει ότι υπάρχουν πολίτες που προσφέρουν φαγητό και ρούχα, ενώ η κίνηση οργανώνει κατά διαστήματα εκδηλώσεις για τη συγκέντρωση τροφίμων, προσθέτοντας όμως, ότι τις υπόλοιπες ημέρες το πρόβλημα είναι υπαρκτό.
Πάντως, από την πλευρά του, ο δήμος Πατρέων πήρε πρωτοβουλίες για την παροχή βοήθειας στους μετανάστες. Ειδικότερα, ο δήμος δημιουργεί δομή υποστήριξης και αλληλεγγύης στους χώρους στάθμευσης των παλαιών σφαγείων, κοντά στα κτίρια που διαμένουν οι μετανάστες, ώστε, όπως αναφέρει, να μπορούν να ικανοποιούν τις βασικές τους ανάγκες, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, ως απελπιστική.
Ακόμη, οι παρεμβάσεις του δήμου αφορούν στην εφαρμογή μέτρων υγιεινής για όλη την περιοχή, με καθαρισμό και απολύμανση των εγκαταστάσεων, που τώρα διαμένουν οι πρόσφυγες. Όμως, όπως σημειώνει ο δήμος, δεν πρόκειται για ανοικτό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο χώρο των παλαιών σφαγείων, καθώς υποστηρίζει ότι η δημιουργία και η λειτουργία ενός τέτοιου κέντρου, αφορά αποκλειστικά την κυβέρνηση, το κράτος.
Στο μεταξύ, η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με δήμους και φορείς για δημιουργία δομών άμεσης βοήθειας και κέντρου ημέρας για τους μετανάστες.
Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης κοινωνικής αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με αποτέλεσμα να επικρατούν ξενοφοβικές αντιλήψεις, απέναντι στους μετανάστες.
Μάλιστα ο Αντώνης Χαροκόπος δεσμεύτηκε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οργάνωση δράσεων ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και άρσης των προκαταλήψεων.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.