Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015

«Ναι» γιατρών στη συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας γενοσήμω

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ζητούν την επέκταση σε όλα τα φάρμακα.
Θετική κρίνουν οι γιατροί τη συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας γενοσήμων και ζητούν από το υπουργείο Υγείας να επεκταθεί σε όλα τα φάρμακα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εκφράζει την ικανοποίησή του γι αυτή την απόφαση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, αλλά επισημαίνει ότι «η διατήρηση της νομοθεσίας για τη δυνατότητα αλλαγής στο φαρμακείο του συνταγογραφούμενου φαρμάκου με το φθηνότερο γενόσημο, εμπεριέχει κινδύνους απορρύθμισης θεραπειών, ιδιαίτερα χρονίων πασχόντων και πρέπει το ταχύτερο να τακτοποιηθεί».

Ο Ιατρικός Σύλλογος τονίζει ότι οι γιατροί της χώρας εμπιστεύονται -και συνταγογραφούν κανονικά και σύμφωνα με τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, αλλά και τις ανάγκες των ασθενών τους- σε ικανοποιητικό βαθμό επώνυμα ελληνικά γενόσημα φαρμακευτικά σκευάσματα, αλλά καλό θα ήταν να μπορούν να κάνουν το ίδιο και με τα υπόλοιπα φάρμακα.

Ως προς τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), για τα οποία έχει δει το φως της δημοσιότητας η πρόθεση του υπουργού για κλειστό προϋπολογισμό, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί αναγκαία την καινοτομία ως προς τα φάρμακα, αλλά τονίζει ότι «είναι ανάγκη να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες οι οποίες θα δίνουν τα απαραίτητα στοιχεία στο υπουργείο για τις σοβαρές παθήσεις, μέσω πρωτοκόλλων, μητρώου ασθενών και επιδημιολογικών μελετών».

Πάντως, ο ΠΙΣ εκτιμά ότι η εφαρμογή κλειστού προϋπολογισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο και ιδιαίτερα για τα ΦΥΚ, θα πρέπει να ειδωθεί με προσοχή, για να μην δημιουργηθούν πραγματικές ή τεχνητές ελλείψεις, οι οποίες θα έχουν αντίκτυπο στην υγεία των ασθενών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.