Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Προσεχώς μόνο για πεζούς η προκυμαία του Σηκουάνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ένα «πράσινο» πρότζεκτ σχεδιάζει η δήμαρχος του Παρισιού.

Ένα «πράσινο» πρότζεκτ περιλαμβάνεται στα σχέδια της δημάρχου του Παρισιού Αν Ινταλγκό, η οποία εκλέχθηκε με το σύνθημα «Oser Paris» («Τόλμα Παρίσι»). Μετά την επιτυχία των «Paris Plages», των παραλιών με αμμουδιά, που στήνονται τα τελευταία δεκατρία χρόνια στις όχθες του Σηκουάνα και προσφέρουν την ιδανική καλοκαιρινή ψευδαίσθηση στους Παριζιάνους, σειρά έχει η προκυμαία του Σηκουάνα μόνο για πεζούς.

Η Ινταλγκό θέλει να απομακρύνει τα αυτοκίνητα δια παντός και να αποδώσει την προκυμαία, στη δεξιά όχθη του Σηκουάνα, στους πολίτες. Το πακέτο των προεκλογικών της υποσχέσεων, το οποίο υλοποιεί σταδιακά, περιλαμβάνει ένα φιλόδοξο επενδυτικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα ύψους 8,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η δήμαρχος του Παρισιού έχει δεσμευθεί να διώξει από το κέντρο της πόλης όλα τα ρυπογόνα αυτοκίνητα και τα παλιά ντιζελοκίνητα. Ήδη, σε ένα μεγάλο τμήμα της «Rive Gauche», της αριστερής όχθης, τα αυτοκίνητα έχουν απαγορευτεί εδώ και δύο χρόνια. Το πάρκο που δημιουργήθηκε υποδέχθηκε στους πρώτους 18 μήνες της λειτουργίας του περισσότερους από 4,4 εκατομμύρια επισκέπτες ενώ οι ρύποι υποξειδίου του αζώτου μειώθηκαν σε ποσοστό 15%.

Οι περιορισμοί θα ενταθούν σταδιακά μέχρι το 2020, όπου τα μόνα ιδιωτικά οχήματα που θα επιτρέπεται να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης θα είναι αυτοκίνητα ταξινομημένα μετά το 2011 και μοτοσικλέτες με ταξινόμηση μετά τον Ιούλιο του 2015. Η Ινταλγκό περιγράφει το σχέδιο, σύμφωνα με το citylab.com, σαν «ένα αστικό, σχεδόν φιλοσοφικό πρότζεκτ, σύμφωνα με το οποίο βλέπεις την πόλη με άλλο τρόπο και όχι μέσω της χρήσης των αυτοκινήτων».

Ο στόχος δεν είναι να γίνει δύσκολη η ζωή των οδηγών. Στόχος είναι να ομορφύνει η ζωή των πολιτών. Στον χώρο που θα απελευθερωθεί από τα αυτοκίνητα, συνολικού μήκους 3,3 χιλιομέτρων, θα δημιουργηθεί μια «προμενάντ», ένας χώρος περιπάτου κάτω από τη σκιά των δέντρων, με παιδικές χαρές, αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα νέο καταπράσινο πάρκο, που θα συμβάλλει στη μείωση της ρύπανσης. Υπάρχει βέβαια και ο αντίλογος.

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν πως εξαιτίας της πεζοδρόμησης θα προκληθεί συμφόρηση στους γύρω δρόμους. Η δήμαρχος υπόσχεται ένα νέο βελτιωμένο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς και υποδεικνύει εναλλακτική τοποθεσία για το παρκάρισμα των αυτοκινήτων. «Όλα αυτά αποτελούν τμήμα μιας ολοκληρωμένης πολιτικής», λέει η Αν Ινταλγκό. Τελικός στόχος: να υπάρχουν πολύ λιγότερα αυτοκίνητα στο Παρίσι.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.