Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

ΦΠΑ: Τα νέα σενάρια, τι ζητάνε οι θεσμοί και τι γίνεται με τον τουρισμό

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τα νέα σενάρια για τον ΦΠΑ


Στη δομή του υπάρχοντος συστήματος στηρίζονται οι νέες προτάσεις για την αναθεώρηση του ΦΠΑ, που συζητούν η κυβέρνηση και οι «Θεσμοί», μετά τις ενστάσεις των τελευταίων στην πρόταση για την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή με έκπτωση στις συναλλαγές με κάρτες.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκονται μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών προς τον υψηλότερο συντελεστή με παράλληλη διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή για βασικά είδη πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών.

Το σημερινό καθεστώς προβλέπει συντελεστές 13% και 23% και έναν υπερμειωμένο 6,5%. Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί σε αυτά τα επίπεδα ο υπερμειωμένος συντελεστής και να μεταταγούν σε αυτόν βασικά είδη πρώτης ανάγκης μαζί με τα φάρμακα, βιβλία και ενδεχομένως κάποιες άλλες κατηγορίες. Στη συνέχεια και χωρίς να αποκλείονται οριακές μεταβολές στον συντελεστή 13% η διαπραγμάτευση επικεντρώνεται στο ποια προϊόντα και υπηρεσίες θα παραμείνουν σε αυτόν. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπουν τη διατήρηση στο επίπεδο αυτό, μεταξύ άλλων , των τροφίμων, της εστίασης και άλλων βασικών κατηγοριών υπηρεσιών για τους καταναλωτές.

Η συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι ή ένταξη στον κανονικό ΦΠΑ όσο το δυνατόν περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από ενδεχόμενη μετάταξή τους στον υψηλό συντελεστή 23% ο οποίος αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητος.

Στο τραπέζι των συζητήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου όπως και του συνόλου των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα. Προκειμένου να αντισταθμισθεί το κόστος που θα προκύψει από ένα τέτοιο ενδεχόμενο συζητούνται διάφορα σενάρια μεταξύ των οποίων η επιστροφή του φόρου στους επιχειρηματίες των νησιών εφόσον βέβαια εκδίδουν αποδείξεις. Μέτρο που, αν ισχύσει, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως κίνητρο για την φορολογική συμμόρφωση των επαγγελματιών στις περιοχές αυτές.

---------------

ΦΠΑ στο 20% ζητούν οι θεσμοί


Εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με τους νέους συντελεστές του ΦΠΑ, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών, θεωρούν ότι το σενάριο της ελληνικής πλευράς για υψηλό συντελεστή 18% και χαμηλό στο 9,5%, σε συνδυασμό με το μπόνους του 3% για την χρήση πλαστικού χρήματος, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα εισπραξιμότητας και πρέπει να αλλάξει.

Πρότειναν μάλιστα, ο ανώτερος συντελεστής να είναι 20% και η έκπτωση για την χρήση καρτών για πληρωμές να είναι μικρότερη, ώστε να υπάρχει τουλάχιστον ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, ξεκαθάρισε ότι η αύξηση του ανώτερου συντελεστή κατά 2% δεν είναι αποδεκτή από την Κυβέρνηση και θα πρέπει να εξεταστεί κάποια άλλη εναλλακτική λύση.

Με αυτό το δεδομένο, ως ενδιάμεση λύση, προκρίνεται σε αυτήν την φάση, η αύξηση του υψηλού συντελεστή από το 18% στο 19%, σενάριο στο οποίο επίσης οι δανειστές έχουν εγείρει αντιρρήσεις λόγω εισπραξιμότητας.

Στην φάση της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, στο τραπέζι έχει πέσει και το ενδεχόμενο να μην μπουν όλα τα τρόφιμα στο χαμηλό συντελεστή του ΦΠΑ (9,5% με πληρωμή σε μετρητά και 6,.5% με πληρωμή με κάρτα) ώστε να μην αυξηθεί περαιτέρω ο ανώτερος συντελεστής.

Πάντως, κορυφαία στελέχη του Κυβερνητικού επιτελείου, δήλωναν πριν λίγη ώρα, ότι το μέτρο με την χρήση του πλαστικού χρήματος βρίσκεται προς την σωστή κατεύθυνση, αφού κατατείνει στην αύξηση της εισπραξιμότητας του βασικού έμμεσου φόρου. Γι’ αυτό και δήλωναν την βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει το μέτρο σε κάθε περίπτωση.

ΥΠΟΙΚ: Επιμένει ότι είναι στο τραπέζι ο συντελεστής 15% με κάρτα

Στο μεταξύ, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι η πρόταση της κυβέρνησης για τη θέσπιση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών με τη χρήση καρτών (15% αντί 18% και 6,5% αντί 9,5%). Η ίδια πηγή επισήμανε ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό συνεχίζονται και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει καινοτόμες προτάσεις.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δανειστές δεν αποδέχονται τους χαμηλότερους συντελεστές με χρήση κάρτας, ενώ πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι δανειστές ζητούν ενιαίο συντελεστή 20%.

Τι είπε ο Γ.Βαρουφάκης «στον ενικό» για τον ΦΠΑ

Στην εκπομπή «στον ενικό» με τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι έως την 1η Σεπτεμβρίου δεν θα αλλάξει τίποτα στον ΦΠΑ προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην αγορά.

Η πρόταση της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Γ.Βαρουφάκη, είναι η δημιουργία δύο συντελεστών: 6,5% για τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, εφημερίδες και ένας άλλος 15% για όλα τα υπόλοιπα. Οι δύο αυτοί συντελεστές θα ισχύουν για αγορές με πλαστικό χρήμα, ενώ όσοι επιθυμούν αγορές με μετρητά θα πληρώνουν ΦΠΑ 18%.

---------------

Κουντουρά: Δεν αλλάζει ο ΦΠΑ για τον τουρισμό μέχρι τον Οκτώβριο


Καμία αλλαγή στο καθεστώς του ΦΠΑ για τον τουρισμό δεν θα υπάρξει μέχρι τον Οκτώβριο, όπως διαβεβαίωσε η Έλενα Κουντουρά μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.

«Ήταν ξεκάθαρος ο υπουργός Οικονομικών γιατί ήταν κάτι το οποίο ήταν απαίτηση και δική μου και πάνω από όλα όλων των επιχειρηματιών να μην αλλάξει τίποτα για τη φετινή σεζόν. Αυτό είναι βέβαιο. Αν αλλάξει κάτι θα γίνει απ τον Οκτώβριο», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού.

Δείτε το βίντεο του Mega:




Πηγή: http://www.enikos.grhttp://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.