Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Αγώνας «για να σωθεί η παραλία Σαχάρα» στη Χαλκιδική

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαμαρτυρία τοπικών συλλόγων και οργανώσεων ενάντια στην πώλησή της.

Εδώ και έναν χρόνο, τοπικοί σύλλογοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις αγωνίζονται «για να σωθεί η παραλία της Σαχάρας», στη Νέα Ηράκλεια Χαλκιδικής, η οποία έχει πωληθεί σε ιδιώτη μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Πρόσφατα, εκπρόσωποι των οργανώσεων συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας Δημήτρη Κλούρα, προκειμένου να τους ενημερώσουν σχετικά με το θέμα.

Αγώνας «για να σωθεί η παραλία Σαχάρα» στη Χαλκιδική

Η Σαχάρα είναι μια παραλία με αμμόλοφους -ένα ευαίσθητο φυσικό οικοσύστημα- στην περιοχή της Ν. Ηράκλειας Χαλκιδικής, μία «ανάσα» από τη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τις οργανώσεις, η περιοχή αποτελούσε μέχρι πρόσφατα σημαντικό φυσικό απόθεμα, τόσο γιατί ρύθμιζε λειτουργίες του παράκτιου οικοσυστήματος, όπως είναι η υδρονομία, η σταθεροποίηση της ακτογραμμής και η προστασία από την διάβρωση, όσο και γιατί ήταν βιότοπος με ιδιαίτερη χλωρίδα και πανίδα. Επιπλέον, πρόσφερε ευκαιρία για αναψυχή στη φύση, δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και μπάνιο το καλοκαίρι.

«Όλα αυτά ίσχυαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια, όταν δηλαδή εμφανίσθηκαν τα πρώτα beach bars, προκαλώντας καταστροφές στο οικοσύστημα. Και σαν να μη έφθανε αυτό, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχαμε τη fast track πώληση τμήματος της Σαχάρας σε ιδιώτη, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, με σκοπό τη δήθεν αξιοποίηση», καταγγέλλεται σχετικά.

Οι οργανώσεις αναφέρουν, μάλιστα, ότι η ιδιωτικοποίηση και μετέπειτα αλλαγή χρήσης της Σαχάρας, «έχει ήδη καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, αρνητικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους και αμφίβολη οικονομική συμβολή στην εθνική οικονομία», ενώ, με τις πρώτες βροχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και τον Δεκέμβριο έγιναν πλημμύρες στην περιοχή.

Περισσότερα στοιχεία για το θέμα θα δοθούν, στις 19:30 το βράδυ, στον χώρο «Οικόπολις», σε εκδήλωση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για την προστασία και την αξιοποίηση της παραλίας Σαχάρα, που διοργανώνουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ΚΑΛΛΙΣΤΩ, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Δράση για την Άγρια Ζωή και Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, καθώς και οι σύλλογοι «Χρυσή Αμμουδιά-Σαχάρα» και «Οικισμός Καλλιθέα Ν. Καλλικράτειας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.