Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015

Με εμπόδια και παγίδα οι δηλώσεις για χιλιάδες φορολογούμενους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στη διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων.

Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε με μεγάλη καθυστέρηση τροπολογίες που αλλάζουν τις διατάξεις του φορολογικού νόμου, τα προσυμπληρωμένα στοιχεία είναι συχνά λανθασμένα, ενώ το Taxisnet δεν έχει ανοίξει ακόμη για να υποδεχθεί τις δηλώσεις των νομικών προσώπων.

Έτσι, μέχρι στιγμής, έχουν υποβληθεί ελάχιστες φορολογικές δηλώσεις και όπως φαίνεται για μία ακόμη φορά, η πλειονότητα θα υποβληθεί λίγο πριν από την εκπνοή της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, θέτοντας σε δοκιμασία το σύστημα.

Ήδη πολλοί φορείς έχουν ζητήσει να δοθεί παράταση, καθώς πρόκειται να υποβληθούν 6 εκατ. δηλώσεις φυσικών προσώπων και 200.000 νομικών προσώπων σε έναν μήνα.

-------------


Μια μεγάλη παγίδα υπερφορολόγησης κρύβουν φέτος οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται να καταλάβουν υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος αν και δηλώνουν πολύ μικρά ποσά εισοδημάτων προερχόμενα μόνο από τόκους μικροκαταθέσεων ή και από μισθώματα. Κι αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή διαμένουν σε ενοικιαζόμενα, ιδιόκτητα ή δωρεάν παραχωρούμενα σπίτια ή διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητο.

Το παράδοξο αυτό γεγονός λαμβάνει χώρα επειδή η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, εφαρμόζοντας «κατά γράμμα» τις διατάξεις των άρθρων 31-34 και 69 του ΚΦΕ, φορολογεί τα συγκεκριμένα φυσικά πρόσωπα με συνολικό συντελεστή φόρου 40,3% επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων, τα οποία προσδιορίζει με βάση τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων των 3.000 ευρώ για τους άγαμους και των 2.500 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους, καθώς επίσης και με τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα Ι.Χ αυτοκίνητα που οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι χρησιμοποιούν. Η τακτική αυτή της ΓΓΔΕ κοστίζει πανάκριβα σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους, οι οποίοι το 2014 δεν απέκτησαν εισοδήματα από εργασία, αλλά απλώς είναι δικαιούχοι μικροποσών τόκων από λογαριασμούς καταθέσεων ή απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα από ενοίκια.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προκύπτουν από διευκρινίσεις αρμοδίων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, κάθε φορολογούμενος ο οποίος δηλώνει στη φετινή φορολογική δήλωση πολύ χαμηλά εισοδήματα προερχόμενα μόνο από τόκους καταθέσεων ή και κι από ακίνητα, εφόσον κατά τη διάρκεια του 2014 διέμεινε σε κατοικία δική του ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατείχε και αυτοκίνητο, φημολογείται με βάση τα τεκμήρια για εισόδημα πολύ μεγαλύτερο από τον δηλούμενο.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, η ΓΓΔΕ, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης εκτοξεύει στα ύψη το τελικό φορολογητέο εισόδημα υπολογίζοντάς το με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.