Κυριακή 31 Μαΐου 2015

"Έφυγε" ο Βίκος Ναχμίας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Έφυγε» από τη ζωή σήμερα το πρωί, σε ηλικία 64 ετών, μετά από σκληρή μάχη με τον καρκίνο, ο Βίκος Ναχμίας, δημιουργός του θεάτρου, ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτής, αλλά και γνώστης του εκστατικού «δερβίσικου» στροβιλισμού. Μάλιστα, το έργο του «Στροφοδίνες», που αναφέρεται στην απελευθερωτική, ευφορική επενέργεια της τεχνικής της περιδίνησης των δερβίσηδων, έχει προγραμματιστεί να ανέβει μεταξύ 20 και 22 Ιουνίου 2015 στο Κτίριο Ε της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.



Ο Βίκος Ναχμίας δραστηριοποιήθηκε στην Αθήνα στη συμβουλευτική ψυχοθεραπεία, ατομικά και με ομάδες. Είχε εκπαιδευθεί σε πολλές ψυχολογικές προσεγγίσεις, μεταξύ των οποίων το Ν.L.P. (Nευρογλωσσολογικός Προγραμματισμός) και το ProcessWork (Ψυχολογία της Διεργασίας), καθώς και με τον περίφημο Ελβετό μύστη ψυχοθεραπευτή Μάνουελ Σοχ (Manuel Schoch) για πάνω από 20 χρόνια στην Αθήνα και στη Ζυρίχη.

Με τους στροβιλισμούς ασχολήθηκε τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τον εκστατικό στροβιλισμό, όταν σπούδαζε με τον φιλόσοφο Αrnold Keyserling στη Βιένη, στο Kriterion Institut. Ακολουθώντας την τεχνική της περιδίνησης των δερβίσηδων του τάγματος των Μεβλεβί, χωρίς το βαρύ τυπικό των τελετών τους, σταδιακά συγκρότησε τον δικό του τρόπο εκστατικής ανάτασης. Επιπλέον, δίδαξε τάι τσι και τσι κουνγκ επί 20 χρόνια, έχοντας εκπαιδευθεί με πολλούς δασκάλους, μεταξύ των οποίων τους Kumar Frantzis και τον Dan Docherty.

Τα τελευταία δέκα χρόνια δούλευε στο θέατρο, όπου έγραψε, σκηνοθέτησε και παρήγαγε περισσότερα από δέκα έργα. Μεταξύ αυτών «Τα λόγια της Κασσάνδρας» με την Όλια Λαζαρίδου, που ανέβασε το 2010 στο Φεστιβάλ Αθηνών και την ανάγνωση της ραψωδίας Ω της Ιλιάδας, που σκηνοθέτησε το 2011 στο Εθνικό Θέατρο με την Αμαλία Μουτούση. Επίσης, μετέφρασε στα ελληνικά τα βιβλία «Οκτώ μονόλογοι του Jean Cocteau», εκδ. 'Αγρα και «Μικρό απάνθισμα από την ποίηση του Ρουμί», εκδ. Ντέφι.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.