Κυριακή 31 Μαΐου 2015

Φάτε φρούτα και λαχανικά για καλύτερη ακοή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η υγιεινή διατροφή προστατεύει από τη απώλεια της ακοής.

Από παιδιά θα θυμάστε τη μαμά σας να σας κυνηγά μέσα στο σπίτι για να φάτε τα λαχανικά σας, λέγοντάς σας για παράδειγμα ότι αν τρώτε καρότα θα βλέπετε καλύτερα στο σκοτάδι.

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα αναφέρει, ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (δείκτης υγιεινής διατροφής) ωφελεί μία άλλη από τις βασικές αισθήσεις: αυτή της ακοής.

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται, ότι όσοι ακολουθούν υγιεινή διατροφή διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν απώλεια της ακοής τους. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι η αλλαγή από μια κακή διατροφή με πολλά junk-food σε μια πολύχρωμη διατροφή, με μπόλικα φρούτα και λαχανικά δε μπορεί να αναστρέψει οποιαδήποτε βλάβη έχει ήδη γίνει στα αυτιά σας.

«Η ακοή μας σχετίζεται με τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας» εξήγησε ο Dr Christopher Spankovich. «Το ακουστικό μας σύστημα εξαρτάται από την καρδιαγγειακή, το νευρική και τη μεταβολική μας υγεία και αν δεν είμαστε υγιείς σε γενικές γραμμές, είναι λογικό να αυξάνεται η ευαισθησία μας απέναντι στην απώλεια της ακοής».

Σε παλαιότερες μελέτες, ο Dr Spankovich είχε βρει, ότι όσο πιο υγιεινή διατροφή ακολουθεί κανείς, τόσο καλύτερα λειτουργεί το ακουστικό σύστημα του οργανισμού του.

Επιπλέον της συμπλήρωσης ενός ερωτηματολογίου, οι 2.366 συμμετέχοντες υποβλήθηκαν και σε ένα τεστ ακοής. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα, ανακάλυψαν μια δυνατή σχέση ανάμεσα στη διατροφή, την ακοή και την έκθεση στο θόρυβο.

Η ακοή των ανθρώπων που έτρωγαν καλά, όμως είχαν υψηλή έκθεση σε θόρυβο ήταν συγκρίσιμη με την ακοή εκείνων που είχαν λιγότερη έκθεση σε θόρυβο και ακολουθούσαν χειρότερη διατροφή.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Daily Mail, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ενώ η υγιεινή διατροφή μπορεί να μην αντιστρέφει τις όποιες βλάβες στο ακουστικό σύστημα, παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη.

Ως υγιεινή διατροφή, οι ερευνητές όρισαν εκείνη που βασίζεται στην κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, φυτικών ινών, χαμηλή πρόσληψη αλατιού και λιπαρών.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Interna


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.