Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Αμετάβλητο το κόστος το φετινού πασχαλινού τραπεζιού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων.

Στα 45,80 ευρώ εκτιμάται το μέσο τυπικό καλάθι για το πασχαλινό τραπέζι, έναντι 45,63 ευρώ το 2014 όπως προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), με βάση τιμές που συνελέγησαν από μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Η τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθεί κατά 8% σε σχέση με το 2014 στα 6,4 ευρώ ανά κιλό, εξέλιξη που αποδίδεται στην άνοδο των τιμών παραγωγού που αναμένεται να ξεπεράσει το 20%. Η αύξηση αυτή οφείλεται με τη σειρά της στη μειωμένη προσφορά (εκτιμάται στο 40%), εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού που έχει πλήξει αρκετές περιοχές της χώρας, αλλά και της διάθεσης προϊόντων στο εξωτερικό λόγω του Πάσχα των Καθολικών στις 5 Απριλίου.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή παρουσιάζουν η τιμή της μουστάρδας κατά 14%, της ντομάτας κατά 11%, του πασχαλινού τσουρεκιού κατά 10%, της πατάτας και της μπύρας κατά 9%.

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, οι τιμές εμφανίζουν σημαντικό εύρος το οποίο εκτιμάται περίπου σε 40%, δίνοντας τη δυνατότητα στον καταναλωτή να επιλέξει το καλάθι ανάλογα με τις δυνατότητες του. Σε αυτή την εξέλιξη παίζει ρόλο και η ένταση των προσφορών και προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σουπερμάρκετ και τις προμηθευτικές εταιρείες με τη μορφή παροχής επιπλέον εκπτώσεων, εκπτωτικών κουπονιών, δωροεπιταγών κλπ η οποία αφορά σχεδόν το σύνολο των εποχιακών προϊόντων και εκτιμάται ότι παρέχει επιπλέον όφελος περίπου 10% κατά μέσο όρο στους καταναλωτές που θα τις επιλέξουν. Χωρίς τις προσφορές, το καλάθι του 2015 κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Η εξέλιξη των τιμών των επιμέρους προϊόντων από πέρυσι φαίνεται πίνακα του ΙΕΛΚΑ.

Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων

Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας ανακοίνωσε σήμερα το προτεινόμενο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο των γιορτών, το οποίο έχει ως εξής:

-Τετάρτη 1, Πέμπτη 2 και Παρασκευή 3 Απριλίου 9 π.μ. - 9 μ.μ.

-Σάββατο 4 Απριλίου 9 π.μ. - 5 μ.μ.

-Κυριακή 5 Απριλίου 11 π.μ. - 6 μ.μ.

-Μ. Δευτέρα έως και Μ. Πέμπτη 9 π.μ. - 9 μ.μ.

-Μ. Παρασκευή 1 μ.μ. - 7 μ.μ.

-Μ. Σάββατο 9 π.μ. - 3 μ.μ.

Την Κυριακή του Πάσχα και τη Δευτέρα 13 Απριλίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά και από την Τρίτη 14 Απριλίου επανέρχεται το κανονικό ωράριο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.