Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

ΕΣΑμεΑ: Μήπως και ελευθερωθούν το πεζοδρόμιο και η ράμπα…

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δελτίο Τύπου 01.04.2015


Αρ. Πρωτ.: 748

Συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίηση του θεσμού του «αστυνομικού της γειτονιάς» στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών με αναπηρία, στο πλαίσιο των επιταγών της νέας Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, κατέθεσε με επιστολή της η ΕΣΑμεΑ στον αναπληρωτή υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση.

Η ΕΣΑμεΑ προτείνει την διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του «αστυνομικού της γειτονιάς» έτσι ώστε να περιληφθεί σε αυτές και ο έλεγχος τήρησης των προβλέψεων για την προσβασιμότητα και η απονομή των προβλεπόμενων προστίμων σε περιπτώσεις π.χ. καταλήψεων ελεύθερου πλάτους όδευσης πεζοδρομίων, οδηγών τυφλών και ραμπών σε διαβάσεις, θέσεων οχημάτων ατόμων με αναπηρία κ.λπ., με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας ισότιμης συμμετοχής των πολιτών με αναπηρία στη ζωή της γειτονιάς.

Είναι ευρέως γνωστό ότι παρότι η εθνική νομοθεσία περιλαμβάνει πλήθος προβλέψεων για τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία, στοχεύοντας - παρά τα όποια προβλήματα εφαρμογής- στην αυτόνομη κίνησή τους, εν τούτοις η άγνοια, η αναλγησία, η επικράτηση της λογικής του κέρδους, η ελλιπής αστυνόμευση κ.λπ. καθημερινά συντελούν στον πολλαπλασιασμό των εμποδίων και ουσιαστικά τον αποκλεισμό των πολιτών αυτών από βασικές δραστηριότητες με παράλληλη «ακύρωση» των νομοθετικών προβλέψεων περί δικαιωμάτων και μη διάκρισης.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, στόχος είναι ο «αστυνομικός της γειτονιάς» να καταστεί αναπόσπαστο τμήμα της τοπικής κοινωνίας και να συμβάλλει στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων και στην ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους, μέσα από διαδικασίες κοινωνικής διαμεσολάβησης. Με την υιοθέτηση της πρότασης της ΕΣΑμεΑ μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί ποιοτικά και η καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών με αναπηρία των πόλεων.

Η επιστολή επισυνάπτεται.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 2013 (136.1 KB)


Πηγή: http://www.esamea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.