Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Αυτή είναι η λίστα με τα μέτρα Βαρουφάκη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Επανέρχεται η 13ης σύνταξη στους χαμηλόμισθους - Τι προβλέπεται για φορολογία.

Μια νέα λίστα με μεταρρυθμίσεις έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στις Βρυξέλλες η οποία περιλαμβάνει μέτρα για τη συγκέντρωση 6 δισ. ευρώ μέσα στο 2015.

Το επίμαχο ντοκουμέντο, 26 σελίδων, περιήλθε στην κατοχή των Financial Times, με τον αρθρογράφο Πίτερ Σπίγκελ να κάνει λόγο για την πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια της Αθήνας, ώστε να «ξεκλειδωθούν» τα 7,2 δισ. ευρώ και να αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα παρουσίασε ένα κείμενο 27 σελίδων και όχι 26, όπως σημειώνουν οι FT.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η λίστα βασίζεται κυρίως σε διάφορα σχέδια να παταχθεί η φοροδιαφυγή και προσπάθειες να ενισχυθούν τα έσοδα από τα νέα μέτρα. Εκεί περιλαμβάνονται και 875 εκατ. ευρώ από ελέγχους υπεράκτιων τραπεζικών εμβασμάτων και 600 εκατ. ευρώ από το νέο σύστημα λαχείων στις αποδείξεις.

Παρά τις απαιτήσεις από την Αθήνα ότι θα έπρεπε να της επιτραπεί η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος, σύμφωνα με το έγγραφο, τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο αισιόδοξο σενάριο, σε ένα πλεόνασμα στα 3,9% του ΑΕΠ.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους


Στο έγγραφο περιλαμβάνονται παροχές ύψους 1,1 δισ. ευρώ, από τα οποία, περίπου 600 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιστροφή της 13ης σύνταξης στους χαμηλόμισθους συνταξιούχους, από το Δεκέμβριο του 2015.

Τι προβλέπεται για τη φορολογία και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:


- Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) θα συνδυάζει τα τραπεζικά εμβάσματα με βάσεις δεδομένων για τη φορολογική δήλωση, σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ στην κατεύθυνση καταπολέμησης της διαφθοράς.

Τα βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής:


- Ενίσχυση του τραπεζικού τομέα με τεχνικές εξόρυξης δεδομένων και βελτίωση του ισχύοντος συστήματος ανάλυσης κινδύνου υπό την καθοδήγηση των εμπειρογνωμόνων του ΟΟΣΑ της ελληνικής κυβέρνησης .

- Η Γενική Γραμματεία Εσόδων εντόπισε ένα σύνολο από 5 συμπληρωματικά μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Οι λεπτομέρειες αυτών των πρωτοβουλιών είναι άμεσα διαθέσιμες για συζήτηση με τα θεσμικά όργανα.

- Αυτή η πολιτική αποτελεί μέρος των νομοσχεδίων - δράσεων - διαρθρωτικών αλλαγών, το οποίο πρόκειται να εισαχθεί το συντομότερο προς ψήφιση.

Μεταξύ άλλων, στην εκτενή λίστα περιλαμβάνονται τα εξής σημεία:


- Κινητοποίηση λοιπών δημοσίων εσόδων:
Αύξηση εσόδων από την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, από την αδειοδότηση διαδικτυακών εταιρειών στοιχηματισμού και από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών).

- Αποκρατικοποιήσεις:
Συνολικά έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

- Διαχείριση δημοσίων οικονομικών:
Μεταρρύθμιση της διοίκησης εσόδων, αυξημένη επίβλεψη των δημοσίων οικονομικών, σχέδιο «πόντων πολίτη» για τους νομοταγείς φορολογούμενους, μεγαλύτερη διαφάνεια στις προμήθειες, ενίσχυση των ηλεκτρονικών πληρωμών.

- Δημόσια διοίκηση:
Πλήρης ψηφιοποίηση όλων των δημοσίων υπηρεσιών και διαδικασιών, συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία).

- Κρατικές επιχειρήσεις:
Ενίσχυση της επίβλεψης και των διαδικασιών αξιολόγησης των κρατικών επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.

- Επιχειρηματικό περιβάλλον και ανταγωνισμός:
Μεταρρύθμιση της διαδικασίας αδειοδότησης επιχειρήσεων, δημιουργία Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων για κάθε συναλλαγή των επιχειρήσεων με το Δημόσιο, ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, σύνδεση του Εθνικού Κτηματολογίου με το μητρώο ακινήτων.

- Αντιμετώπιση κρίσιμων ελλείψεων του τραπεζικού τομέα:
Στρατηγικό πλαίσιο για τη σταθεροποίηση και τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, αυξημένη ανεξαρτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενίσχυση του ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, συνεισφορά των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, συγκεκριμένα κριτήρια για το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ίδρυση Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ανάπτυξη νέου θεσμικού πλαισίου για τη μεταρρύθμιση και την επέκταση του δικτύου των συνεταιριστικών και περιφερειακών τραπεζών.

- Ενέργεια και Περιβάλλον:
Ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, μεταρρυθμίσεις στη δασική νομοθεσία.

- Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη:
Εισαγωγή ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διαμεσολάβηση, εισαγωγή ψηφιακής αρχειοθέτησης.

- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας:
Μέτρα για τη μείωση της αδήλωτης εργασίας, μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου για τις συλλογικές συμβάσεις, τη διαμεσολάβηση και τη διαιτησία, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.

- Μεταρρυθμίσεις Κοινωνικής Πρόνοιας:
Βελτίωση της νομοθεσίας για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, επέκταση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε αυτήν ως τις 28 Φεβρουαρίου του 2016, αναστολή της αυτόματης αναπροσαρμογής των συντάξεων, αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, αλλαγή του υπολογισμού των εφάπαξ, διάλογος για τους όρους χορήγησης του ΕΚΑΣ, επαναφορά της 13ης σύνταξης για χαμηλοσυνταξιούχους, συντόμευση της διαδικασίας για την καταβολή της σύνταξης σε νέους συνταξιούχους, αλλαγές στη λειτουργία των ΚΕΠΑ, δημιουργία Ενιαίου Μητρώου Οφειλετών, επανεξέταση των σχεδίων εθελοντικής εξόδου, συγχωνεύσεις ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας.

Ανοικοδόμηση ενός βιώσιμου συστήματος υγείας:
Σειρά μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας.

Ανθρωπιστική κρίση:
Κουπόνια σίτισης, επανασύνδεση ρεύματος σε φτωχά νοικοκυριά, επιδότηση ενοικίου, επανασχεδιασμός του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.