Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Πολύτεκνος ζητά από το ΣτΕ αφορολόγητο όριο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ανώτατο δικαστήριο καλείται να απαντήσει εάν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

Απάντηση στο ερώτημα αν παραβιάζεται το Σύνταγμα από τη μη πρόβλεψη από το κράτος αφορολογήτου ορίου των πολύτεκνων οικογενειών, το οποίο υπέβαλε πολύτεκνος από τη Θεσσαλονίκη, καλείται να δώσει το Συμβούλιο της Επικρατείας σε δίκη-πιλότο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά το οποίο στηρίζεται στον ισχυρισμό του ότι «στερείται της φοροδοτικής ικανότητας για το ποσό εισοδήματος μέχρι του ύψους των 31.652,24 ευρώ», επειδή το ποσό αυτό δαπανήθηκε αποκλειστικά για τις απολύτως απαραίτητες ανάγκες αξιοπρεπούς διαβίωσης της οικογένειας του και ζητεί το ποσό αυτό να κριθεί ως «εξατομικευμένο αφορολόγητο όριο».

Ο πολύτεκνος έχει προσφύγει στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και ζητεί να ακυρωθεί ο προσδιορισμός του φόρου του που εκδόθηκε σύμφωνα με τη δήλωση φόρου εισοδήματος του οικονομικού έτους 2014.

Το ΣτΕ έκανε δεκτό το επίμαχο αίτημα του αφού αφορά γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα, αυτό «της συνταγματικότητας (παράβαση των άρθρων 2 παρ. 1, 4 παρ. 5 και 21 παρ. 2 του Συντάγματος) της παράλειψης του νομοθέτη να λάβει ειδική μέριμνα για τις πολύτεκνες οικογένειες, υπό τη μορφή είτε θεσπίσεως αφορολογήτου ορίου στο φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υπέρ των οικογενειών αυτών είτε προβλέψεως διαδικασίας για την απόδειξη της φοροδοτικής τους ικανότητας».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.