Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Σε κόντρα ο ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους-γιατρούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Κόκκινο πανί οι προτάσεις για ανακοστολόγηση των εξετάσεων.

Αιχμή του δόρατος αποτελούν οι νέες προτάσεις του ΕΟΠΥΥ για τη μελλοντική σχέση του οργανισμού με τους παρόχους του.

Πριν καν διαμορφωθούν και ανακοινωθούν, εγείρουν τις αντιδράσεις των παρόχων και προμηνύουν ένα νέο γύρο σκληρών διπραγματεύσεων και πιθανών κινητοποιήσεων με θύμα πιθανότατα, για μια ακόμη φορά, τον ασθενή ασφαλισμένο.

Σύμφωνα με πηγές του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, μετά τις πρόσφατες συναντήσεις στο υπουργείο Υγείας, με παρόντες τους εκπροσώπους των ιδιωτών συμβεβλημένων παρόχων, αποφασίσθηκε, η σύσταση ομάδων εργασίας με αντικείμενο τη νέα σύμβαση.

«Θα δούμε και τα σημεία διαφωνίας, εάν υπάρξουν πριν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πάρει την τελική απόφαση», εξηγεί στέλεχος του ΕΟΠΠΥ και επιβεβαιώνει ότι έχει ήδη κατατεθεί από τον ΕΟΠΥΥ στο υπουργείο Υγείας μελέτη ανακοστολόγησης των διαγνωστικών πράξεων.

Αυτό, όπως επισημαίνει, έγινε με βάση «εργασίες της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψιν τη λειτουργία των πρώην πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ και το κόστος των διαγνωστικών πράξεων στην Σουηδία και στην Γερμανία, προκειμένου να αξιολογηθεί και να υιοθετηθεί η νέα ασφαλιστική τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ».

Ενώ ο ΕΟΠΥΥ ανοίγει τη συζήτηση ο ΙΣΑ προσέρχεται με επιφυλάξεις στο διάλογο και τονίζει ότι απορρίπτει κάθε πρόταση υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και καταστροφής της επαγγελματικής επιβίωσης των ιατρών.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Πληροφορηθήκαμε την πρόταση του ΕΟΠΥΥ για ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και εξετάσεων, που ουσιαστικά σημαίνει υποκοστολόγηση, και που οδηγεί σε οικονομική ασφυξία και καταστροφή των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών, εργαστηρίων και μικρών πολυϊατρείων».

Πάντως, ήδη έχει κατατεθεί στο υπουργείο Υγείας το προσχέδιο του νέου κανονισμού παροχών του ΕΟΠΥΥ και μετά την τελική του διαμόρφωσή αναμένεται το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας και οι συνθέσεις των νέων επιτροπών διαπραγμάτευσης, με τους παρόχους.

«Οι επιτροπές θα είναι τέσσερις. Για το φάρμακο, για τα ιατροτεχνολογικά προιόντα, για την Δευτεροβάθμια και Πρωτοβάθμια φροντίδα-περίθαλψη, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί και ομάδα υποστήριξης από εμπειρογνώμονες διαφόρων ειδικοτήτων», αναφέρει η ίδια πηγή από τον ΕΟΠΥΥ.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, παραμένει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση όλων των ιατροτεχνολογικών προϊόντων, προκειμένου, οι ασφαλισμένοι να μην ταλαιπωρούνται για τηνεπιστροφή των χρημάτων από τις περιφερειακές διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο θα προβλέπεται η αναγκαιότητα υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από τους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων, «που θα αναφέρει τρεις τιμές πώλησης του προϊόντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση (η μία τιμή θα αντιστοιχεί σε κράτος με τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα) προκειμένου να αξιολογούνται από τον ΕΟΠΥΥ».

Ο ΙΣΑ, από την πλευρά του, τονίζει ότι έχει δημιουργήσει επιτροπές που ανάμεσα στις αρμοδιότητές τους είναι και προτάσεις για την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών και των εργαστηρίων-πολυϊατρείων.

«Στα πλαίσια αυτά, με γνώμονα την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των μελών μας, θα κάνουμε τις κατάλληλες προτάσεις προς όφελος γιατρών και ασθενών, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και προσχηματικούς διαλόγους, υπενθυμίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις τις πάγιες θέσεις μας για αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ελεύθερη επιλογή ιατρού κατά πράξη και περίπτωση, διαφύλαξη του δικαιώματος συνταγογράφησης του πιστοποιημένου ιατρού και συλλογικές συμβάσεις από τους Ιατρικούς συλλόγους υπό την αιγίδα του ΠΙΣ», αναφέρει.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.